Prskalice

Župunski, vraćaj one stare dizne, jel hoćeš da ti otac stalno ćuti od tebe. Imaš jednog oca.

Pojavio mi se problemčić na staroj Agromehaniki 330 l. Oslabio mi je pritisak a rekao bih da je problem u crvenom šarafu velikom za regulaciju pritiska. Kad ga zavrnem do kraja i dalje teče dobar mlaz na povrat u bure. Rastavio sam ga i vidio da čelo tog šarafa ima kao plastični dihtung koji je rapav, dakle nije ravan da bi mogao dobro dihtovati povrat vode u bure. Ima li neko iskusta sa ovakvim problemom, dali se ovo može zamijeniti i dali ima dijelova od ovog razvodnika.

Pojavio mi se problemčić na staroj Agromehaniki 330 l. Oslabio mi je pritisak a rekao bih da je problem u crvenom šarafu velikom za regulaciju pritiska. Kad ga zavrnem do kraja i dalje teče dobar mlaz na povrat u bure. Rastavio sam ga i vidio da čelo tog šarafa ima kao plastični dihtung koji je rapav, dakle nije ravan da bi mogao dobro dihtovati povrat vode u bure. Ima li neko iskusta sa ovakvim problemom, dali se ovo može zamijeniti i dali ima dijelova od ovog razvodnika.
Jesi li gledao filter ispod bureta?

https://postimg.cc/68TXfw5R][/url]
Evo šta je problem, ovaj klip gura opruga na sjedište regulatora. Nešto se tu poremetilo tako da je ovaj bijeli dio oštećen, postao rapav kao glodalo. Na sliki je klip sa nove prskalice i on je podpuno ravan. Taj klip je stalno vraćao vodu u bure jer nije zatvarao dobro. Može li se ovo naći u radnjama.

Na sajmu sam svratio na stand Morave. Nove grane 8 m one horizontalne su 25500din. Jedino kad se kupuje mora da se naglazi da je za stari tip i onda se dobije dodatni nosac. Samo mi nije jasno zasto se fabricki montiraju dizne dvojke. Mada moze da se poruce i trojke i cetvorke. Ja da moje stare poravim i remontujem ima da me izadje toliko. Videcu jos malo i na leto moguce da porucim

Ima li ko iskustva sa poljskom prskalicim Skotarek?
Neki dan sam bio u Padini i pogledao, dosta su povoljnije od slovenackih.

Dušane...Jasam nedavno kupio onu sa zelenim bureto. 800lit.nije losa al ima nekih stvari koje bi trebale biti bolje odradene

Na staroj prskalici Agromehanika mi skače kazaljka na manometru, pritisak na pumpi je 1 bar. Radim na 3- 4 bara. Na novoj prskalici kazaljka je mirna kao buba. U čemu je caka.

Prvo proveri vazdušnu membranu, a ako je ona u redu onda su sledeći ventili u pumpi na redu za proveru.

Što se tiče vazdušne membrane ja je podešavam ovako: ja prskam na 3 bara okruglo, namestim pritisak prskanja preko regulatora na 3 bara (koliko mi to dozvoljava kazaljka koja igra, mada u principu ni ne diram regulator jer je ostao od prošle godine namešten na potreban pritisak prskanja), naduvam vazdušnu membranu na otprilike 4-5 bara, i uključim prskanje. I onda sa malim šrafcigerom kratkotrajno pipnem ventil na vazdušnoj membrani da se čuje što kraće "psst", i onda pogledam kazaljku. Ako i dalje skače onda ponovo kratkotrajno pritisnem po ventilu da ispusti još malo vazduha iz vazdušne membrane i time spustim pritisak vazduha u njoj, i pogledam kazaljku da li se smanjila amplituda igranja. I tako ponavljam dok se što više ne umiri kazaljka, tj. da ima najmanje moguće amplitude igranja kazaljke (npr. da kazaljka igra u opsegu 2,9-3,0 bara (moj manometar je sa logaritamskom skalom pa dopušta očitavanje 0,1 bara)).
Pošto je zapremina vazdušne membrane jako mala ne vredi meriti manometrom pritisak u njoj jer dok skineš manometar sa ventila opet će izaći neka količina vazduha i pritisak pada znatno (npr jedno "pssssst" te košta bar 0,5 bara). Ako preteraš sa ispuštanjem vazduha iz membrane (npr. došao si do toga da imaš male amplitude igranja kazaljke a misliš da možeš još više da je umiriš pa napraviš još jedan "psst" i posle njega se poveća igranje kazaljke u odnosu na prethodni put, ništa strašno, naduvaš opet membranu na veći pritisak i opet ispočetka isti postupak.

Ja kod mene nikad nisam uspeo da umirim kazaljku u potpunosti, najmanje što mi skače je da kazaljka igra unutar 0,1 bar, znači +/- 0,05 bara, na nekom manje osetljivom manometru bi možda i stojala mirno, ili bi možda trebalo promeniti ventile u pumpi, možda su malo "utičeni"pa flisuju po malo, ali meni ne smeta ni ovako pogotovo jer prskam na manjem broju obrtaja kardana. Desi mi se tako na svakih nekoliko godina da malo igra kazaljka nakon što prskalicu prvi put stavim u pogon nakon zimske pauze (preko zime skinem pumpu i ispraznim je da ne zaostane vode zbog smrzavanja (ne koristim antifriz)). Tako je bilo i ove godine, kad sam izvukao prskalicu, namontirao pumpu, ususo vodu i probao, kazaljka je skakala +/- 0,4 bara. Opisanim metodom sam uspeo da je dovedem da skače +/- 0,1 bar i nisam mogao bolje, međutim posle prve prskalice sa OD herbicidom smanjilo se igranje na pomenutih +/- 0,05 bara, šta se desilo ne znam, ja u šali kažem podmazao je iznutra OD preparat. :) A prethodnih bar 4-5 godina kazaljka nije uopšte igrala kad sam posle zime prvi put aktivirao prskalicu...

U upustvu piše da se duva oko 1/3 od radnog pritiska a nikako nesmije više od radnog pritiska. Na novoj prskalici sam isto naduvao 1 bar ali je tu kazaljka mirna do 3 bara radnog pritiska, a preko 3 bara se malo vrti. Probaću malo da se igram sa duvanjem više od 1 bar.

Kod mene na Agromehanikinoj pumpi od 105l nisam video da skazaljka manometra nešto skače bez obzira na pritisak membrane,ali ja ga duvam kompresorom sa digitalnim manometrom tako što naduvam na 3,4 bara a utvrdio sam da pri brzom skidanju manometra sa ventila pritisak pada za 0,4 bara tako da mi pritisak u sistemu ostaje 3,0 bara (sa tim pritiskom i prskam).
Manometar na prskalici je Wika sa gelom...

Pozdrav društvo. Imam par problema sa prskalicom.
U putanju je Morava prskalica za motokultivator, ali kontam da je princim isti kao i na traktoru.
Pumpa je Morava mp 25.
Remontovana pumpa kompletno prosle godine. Stavljen novi regulator pritiska sa novim manometeom.
Desava mi se sledece:
1. Kad iskljucim grane, mešač i zatvorim preliv viška tečnosti da podesim pritisak, pritisak skače do pucanja creva. I ako odvrnem i zavrnem ventil za podesavanje pritiska isto se dešava.
Pritisak vazduha u pumpi je na 1-2 bara. Probao sam i jaci i slabiji...isto se dešava.
2. Kroz crevo koje ide od pumpe do gerulatora stalno prolazi vazduh i na dizne pored vode izbacuje i vazduh.
3. Kad pustim grane u rad, i smanjim gas na motokultivatoru, pritisak u manometru se naglo povećava.
Sta može biti u pitanju. Hvala.

Kako misliš zatvoriš preliv viška tečnosti? Ne znam kako je to rešeno na tvojoj prskalici, ali na traktorskim ni ne postoji opcija zatvaranja preliva jer će u protivnom pritisak da rasturi nešto.

Nemožeš pumpu pustiti u rad a da su grane mešač i kružni tok zatvoreni. Na taj način pumpa pravi pritisak a sve zatvoreno i dolazi do neke havarije. Ako su grane zatvorene mora biti mešač otvoren, ili ako je mešač zatvoren a grane otvorene onda kružni tok mora biti otvoren. Znači u radu pumpe ni u jednom momentu nesmije biti sve zatvoreno.

Kako misliš zatvoriš preliv viška tečnosti? Ne znam kako je to rešeno na tvojoj prskalici, ali na traktorskim ni ne postoji opcija zatvaranja preliva jer će u protivnom pritisak da rasturi nešto.
Ako se grane i onaj treci izlaz gde ide dizna za mešanje u radu zatvore, a veliki ventil prebaci da gura u grane, da li je normalno da nabija pritisak do havarije ili ce on kad nagura zadati pritisak automatski vratiti višak u bure?

Nazad
Vrh