Da bi precizno uštelovao prskalicu za određenu količinu vode moraš znati brzinu kretanja, imati tačan manometar i znati dimenziju dizni. Na internetu pronađeš tablicu za recimo Lechler dizne (kucaš lechler idk lechler spray nozzles chart). U prvoj koloni imaš boje narandžasta, zelena, žuta, ljubičasta, plava, crvena, braon i siva. Svaka boja je za određenu veličinu dizne. Pošto su tvoje dizne 03 gledaš plavu boju, odnosno deo tabele desno od plavog polja. Prvo se odlučiš za pritisak kojim želiš da prskaš. Kolona gde su brojevi 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 4.0, 5.0 ,6.0 pretstavlja pritisak. Izabereš recimo 3 bara. Sada pratiš brojeve desno od broja 3.0 sve dok ne dođeš do broja 102 (ako hoćeš 100 litara po hektaru) . Sada od broja 102 pratiš do vrha gde biše brzina u u km/h i vidiš da je to 14 km/h. Ovo je nerealno velika brzina za običe smrtnike. Moraš ili smanjiti pritisak ili povećati željenu količinu vode ili staviti manje dizne i sve ponoviš iz početka.Imam utisak da mi leva strana slabije pravi maglu u odnosu na desnu (gledano sa zadnje strane traktora. U pitanju je Morava 330. Šta tu može da bude da tako radi?. Kako da ja naštelujem moju prskalicu da baci npr 100 l/ha? A dizne su mi obične 03. Znam da ako je manji pritisak onda ce i manje bacati. Ali kako da da uštelujem da li je to 100 ili 120 l/ha?
Poslednja izmena: