Prskalice

Imam utisak da mi leva strana slabije pravi maglu u odnosu na desnu (gledano sa zadnje strane traktora. U pitanju je Morava 330. Šta tu može da bude da tako radi?. Kako da ja naštelujem moju prskalicu da baci npr 100 l/ha? A dizne su mi obične 03. Znam da ako je manji pritisak onda ce i manje bacati. Ali kako da da uštelujem da li je to 100 ili 120 l/ha?
Da bi precizno uštelovao prskalicu za određenu količinu vode moraš znati brzinu kretanja, imati tačan manometar i znati dimenziju dizni. Na internetu pronađeš tablicu za recimo Lechler dizne (kucaš lechler idk lechler spray nozzles chart). U prvoj koloni imaš boje narandžasta, zelena, žuta, ljubičasta, plava, crvena, braon i siva. Svaka boja je za određenu veličinu dizne. Pošto su tvoje dizne 03 gledaš plavu boju, odnosno deo tabele desno od plavog polja. Prvo se odlučiš za pritisak kojim želiš da prskaš. Kolona gde su brojevi 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 4.0, 5.0 ,6.0 pretstavlja pritisak. Izabereš recimo 3 bara. Sada pratiš brojeve desno od broja 3.0 sve dok ne dođeš do broja 102 (ako hoćeš 100 litara po hektaru) . Sada od broja 102 pratiš do vrha gde biše brzina u u km/h i vidiš da je to 14 km/h. Ovo je nerealno velika brzina za običe smrtnike. Moraš ili smanjiti pritisak ili povećati željenu količinu vode ili staviti manje dizne i sve ponoviš iz početka.

Lechler-IDK-dizne.png

Poslednja izmena:
Lucky hvala ti na ovom iscrpnom objašnjenju. Meni je trenutno pritisak na 4,5 bara. Dizne su 03 (ima i plavih i crnih i one od mesinga -ali su sve sa ovom oznakom). Kad napunim punu prskalicu (dakle malo više od 300 l) ja sa mojim 539 i na 1400 obrtaja i prvom brzom uspem da isprskam oko 1,1-1,2ha. A kolika je to brzina u km nemam pojma. A znam da je u temi sa prskanjem pisano da neki idu sa malim količinama vode a preporučenim količinama preparata i tako isprskaju svoje parcele.

Stavi da ti sve dizne budu iste. Smanji pritisak i probaj drugom brzom.
A 100 litara po hektaru nemaš potrebe.
Sa manjom količinom idu ljudi koji prskaju xxx hektara.

Mirban 1400obr prvom ti je oko 5km/h. Moras imati sve iste dizne toliko mozes uloziti, stavi sve nove. Velik ti je pritisak 4,5bara sa tim diznama, vetar nosi materiju u tri lepe.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Da li je neko ugradjivao digitalni manometar na prskalicu i kako se to pokazalo u praksi?

Dare i Szupunski nije problem staviti sve dizne iste. Pa cak i smanjiti pritisak. Ali je pitanje na koliki ga ostaviti. E sad kapi koje prave ove dizne i nije bas da su kao magla pa da ga vetar raznosi toliko. Inace biram kada cu i prskati da ne bude tolikog vetra.
Dare ako bih smanjio pritisak i isao drugom brzom koliko bi onda trebalo da stavim vode u prskalicu da isprskam 1 ha? Po meni bi tako sa punom prskalicom mogao da isprskam vise od 2 ha. Ok je da svi prozvodjaci hemije pisu da se odredjeni herb ili fung ide uz utrosak vode 200-400l lo ha. Ovako mi nista nije jasno sad.
Da li neko moze da mi kaze samo sta je razlog da jedna strana bolje prska od druge? Bar je to moj utisak.

Mirban ako imas android telefon imas aplikaciju TractorSpeed i tacno izmeris brzinu.
Kad ti npr u 1 bh na 1400obrtaja pokaze 6km/h ti onda po onoj tabeli podesis zeljenju potrosnju vode.

A ima i aplikacija Lechler Agriculture gde uneseš količinu vode po ha,brzinu i razmak između dizna i odmah ti izračuna potreban pritisak za određen tip dizne.

Dare i Szupunski nije problem staviti sve dizne iste. Pa cak i smanjiti pritisak. Ali je pitanje na koliki ga ostaviti. E sad kapi koje prave ove dizne i nije bas da su kao magla pa da ga vetar raznosi toliko. Inace biram kada cu i prskati da ne bude tolikog vetra.
Dare ako bih smanjio pritisak i isao drugom brzom koliko bi onda trebalo da stavim vode u prskalicu da isprskam 1 ha? Po meni bi tako sa punom prskalicom mogao da isprskam vise od 2 ha. Ok je da svi prozvodjaci hemije pisu da se odredjeni herb ili fung ide uz utrosak vode 200-400l lo ha. Ovako mi nista nije jasno sad.
Da li neko moze da mi kaze samo sta je razlog da jedna strana bolje prska od druge? Bar je to moj utisak.
Možda ti je oštećeno gumeno crevo koje ti ide na tu stranu. Ume crevo da počne da se raslojava pa deo pritiska završi izmedju slojeva gume a ne na diznama.

Lucky hvala ti na ovom iscrpnom objašnjenju. Meni je trenutno pritisak na 4,5 bara. Dizne su 03 (ima i plavih i crnih i one od mesinga -ali su sve sa ovom oznakom). Kad napunim punu prskalicu (dakle malo više od 300 l) ja sa mojim 539 i na 1400 obrtaja i prvom brzom uspem da isprskam oko 1,1-1,2ha. A kolika je to brzina u km nemam pojma. A znam da je u temi sa prskanjem pisano da neki idu sa malim količinama vode a preporučenim količinama preparata i tako isprskaju svoje parcele.
Mirban ja sa istom prskalicom od 330l na nekih 900 obrtaja u drugoj sa 560 bacim oko 320 l na dva jutra. Dizne trojke i pritisak oko 2.1 bar. Nemoj sa trojkama ici toliki pritisak otice ti hemija u maglu.
Nesto tu ne stima, ja da idem sa tolikim pritiskom i prvom bi bacao bas puno vode.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Hvala svima na datim savetima i predlozima. Sledi mi letos kompletan remont cele prskalice sa zamenom svega što je staro i što ne valja, a verovatno ću i sređivati ram i krila jer je dosta spala farba. Ako mi bude trebalo stavim u auto sve što ne valja i odem direktno u Moravu - Pžarevac i kupim kod njih sve što mi treba.

Kao bivši vlasnik morava prskalice, ja bi preporučio da uložiš novac u prskalicu veličine bureta od 440 litara nekog drugog brenda, a ne da ideš za Požarevac po delove.

Koliko se kreću cene novih Agromehanika ili polovne? A da imaju 8m grane. Koliko je bitno da se obrati pažnja prilikom kupovine da li je pumpa od 65 ili 105 litara?

Nazad
Vrh