Prskalice

zanimljiva rasprava,kupio sam prskalicu od 660 sutra stize i nadam se da moze da je nosi imt 560:ppozdrav:
15 met. kopir krila,triplex dizne,hidraulicni klip za dizanje i pumpa 150 lit

Ima li subvencija na prskalice ove godine? Hocu da kupim prskalicu da je nosi imt 539 koju mi preporucujete, kapacitet, protok pumpe i raspon krila, proizvodjač? Hvala!

Za 539 ja ne bih išao na ništa veće od 440l. Raspon krila treba sam da odrediš prema svojim konkretnim potrebama. Tu mislim na dužinu parcela, željenu potrošnju vode po hektaru (normu prskanja), kao i mogući zahtev da se prskalica isprazni na početnoj leniji ukoliko je prati cisterna sa vodom... Što se tiče kapaciteta pumpe, pošto nisu velike cenovne razlike ja bih svakako išao na one od 100l, pa onda ne misliš na broj dizni, mešač i broj obrtaja kardana, jer uvek imaš rezerve protoka...

Kapacitet pumpe se odredjuje na osnovu broja dizni i njihovog protoka i kapaciteta rezervoara.
Evo primer za rezervoar od 600 litara i grane od 10 metara sa 20 dizni Lechler ST-04 koje rade na max. pritisku od 5 bari.
Za jedan minut treba da se promeša 5-10 posto vode iz rezervoara. Uzmimo neku srednju vrednost, recimo 7.5 posto što dodje
600 x 7.5 % = 45L/min.
Dizne Lechler ST-04 na pritisku od 5 bari troše 2L/min, znači 20 x 2 = 40L/min.

Ukupno:
45L/min + 40L/min = 85 L/min.

Naravno ako se radi na malom broju obrtaja motora onda se kapacitet pumpe more povecati jer su njihovi nominalni kapaciteti dati za 540 obr/min priključnog vratila. Cometova 105 litarska pumpa pri pritisku od 5 bari ima kapacitet 79L/min na 400 obrtaja a 106L/min na 550 obrtaja prikljucnog vratila.

Dukej hvala ti! Pojma ja nema šta meni treba i kolika mi treba potrošnja vode. Skora sam kupio prvi traktor i u to se ne razumem tako da nisam upoznat u podatke koje si mi dao. Imam 7.5 jutara svoje i još oko 10-15 uslužno i to je to za sada! Eto imaš osnovno za koju površinu ni treba, a njive su šarolike, ima ih do 200-320 metara ako se ne varam i sve su to komadi od 1-3.5 jutara. Jbml ga šta da kupim, nešto mi je u glavi 330 L i 8 metara zahvat, znači najosnovnija, mada bi voleo da je zahvat 10 metara i nešto jača pumpa...

Nazad
Vrh