Prskalice

Ako ovo čuju inženjeri u fabrikama, počeće praviti traktorske prskalice sa buretom od leđne prskalice. Samo za 5-6 litara preparata, neće biti mesta ni za vodu od ispiranja.Dizne 1 na 0,5 bara i da te nije briga. Hemija raspoređena u mikro kapljicama po celoj njivi.

Jednom sam uspeo da oprskam 4,15 jutara sa 330 l prskalicom. Radio sam bor u soji i mrzelo me da se vraćam pa sam picio u trećoj brzohodnoj na 1800 obrtaja sa imt 560 i trojke dizne.Da me video neko u ataru mislio bi da sam poludeo. Pritiska se ne sećam al znam da sam ga ubo u litru.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Psenicu sam radio usluzno ove godine (iako sam rekao da necu nikome raditi vise) i u 2bh na 1300rpm je bilo da ispadnem iz traktora. To je oko 7km/h, na 13km/h ferguson bi se raspao.
U soji i kukuruzu moze brze jer je ravno.

Na Moravinoj prskalici zamenio sam bure pa je sad od 450 l. Remontovao pumpu i zamenio sam metalne dizne 2 sa plasticnim plavim od 3.
Teram Zetorom 5011 4 brzinom tacno 10,5 km/h na 1800 o/h Pritisak oko 4,9-5 b (nadam se da sat dobro prikazuje) i napravim tacno 5kj. To znaci 90 l/kj vode ili 156 l/ha

Odakle ti ovo da je kopija Vadetstadt?

Bas fali ta jedna dizna na granama od 12m. Da su proširili središnji deo, i ubacili jednu, taman radni zahvat 12,5m. Ja sam na krajeve ubacio dizne sa širim mlazom, pa oprska sve, a i sastave pravim na 65cm.
Moja prskalica je 12m i prskam svaku trecu masinu, 6 redi, i nema ne oprskanih delova nikad, prskao i standardnim diznama i sa ID

Prskam i ja tako, jer je lakše, ali 12m ne može da uhvati 18 vrsta, a da krajnje dobiju punu dozu. Ukoliko se radi suncokret u splitu, hoce krajeve da omaši, mada to je sastav, ali opet, ne volim. Iz tog razloga radim ovako, i nema da omane ni split.

Koliko ti radis kad prskas 7kmh😀
tacno 75kj obradivo,skoro sve u vlasnistvu
to mi je dodatni posao,bavim se unutrasnjim transportom robe koji mi je izvor prihoda a iz ratarstva nekoristim sredstva osim u unapredjenje proizvodnje i prosirenje povrsine
da,stignnem sve da poradim posle radnog vremena (y)

Imam istu takvu prskalicu i kada sam radio repu od trave umesto 21 br isao sam 22 br od tocka do tocka(to je u kukuruzu 16br od tocka do tocka) tako mi se uklapalo i za travu je bilo je ok,verovatno mala trava pa i kad dobije malo hemije nestane al zato u cerkospori imao sam dve strafte zutog lisca i cerkospore na sastavima zato sto nije dobro preklapala

Cime merite pritisak u ublazivackoj komori prskalice. Dosta mi je ovih hobi alata nisu ni za onu stvar. Preporuka za nesto kvalitetnije. Po mogucnosti mehanicko ne digitalno.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Mislis onaj deo na pumpi sto se duva vazduh ?.Ako je to ja bas upravo citam za Bertolini pumpu upustvo,idem sad kasnije da proverim na pumpi na koji pritisak je naduvana ta komora,ja koristim onaj za gume obican mehanicki manometar,on i jos dva sto koristim za duvanje guma na kompresoru pokazuju jednake pritiske,sad il svi grese ili su svi tacni...

Pošto je jako mala zapremina vazdušne komore, svakim skidanjem manometra sa ventila za duvanje izađe neka malecka količina vazduha koja snizi pritisak za neku vrednost pa onda treba uzeti u obzir korekciju rezultata. Ja sam to radio ovako: naduvam komoru na neku malo veću vrednost od potrebne, kad prvi put nabijem manometar na ventil on pokaže npr. 3.0 bara, skidanjem manometra čuje se ono kratkotrajno "psst", ako ponovo nabijem manometar na ventil on sad pokaže npr. 2.7 bara, ali manometar treba i skinuti i naravno opet se desi ono "pssst" duže ili kraće zavisno koliko smo uspeli brzo odvojiti manometar sa ventila. Sledeće merenje sad pokazuje 2.4 bara i tako kod svakog narednog merenja pritisak u vazdušnoj komori padne za 0.3 bara zbog gubitka vazduha prilikom odvajanja manometra sa ventila. Znači prvo malo eksperimentisati sa tim merenjem, videti za koliko opadne pritisak prilikom svakog merenja i onda više ne meriti kad merenje pokaže potrebnu vrednost pritiska + taj očekivani gubitak. Cifre sam karikirao, svako će to izmeriti za sebe...

Pošto je jako mala zapremina vazdušne komore, svakim skidanjem manometra sa ventila za duvanje izađe neka malecka količina vazduha koja snizi pritisak za neku vrednost pa onda treba uzeti u obzir korekciju rezultata. Ja sam to radio ovako: naduvam komoru na neku malo veću vrednost od potrebne, kad prvi put nabijem manometar na ventil on pokaže npr. 3.0 bara, skidanjem manometra čuje se ono kratkotrajno "psst", ako ponovo nabijem manometar na ventil on sad pokaže npr. 2.7 bara, ali manometar treba i skinuti i naravno opet se desi ono "pssst" duže ili kraće zavisno koliko smo uspeli brzo odvojiti manometar sa ventila. Sledeće merenje sad pokazuje 2.4 bara i tako kod svakog narednog merenja pritisak u vazdušnoj komori padne za 0.3 bara zbog gubitka vazduha prilikom odvajanja manometra sa ventila. Znači prvo malo eksperimentisati sa tim merenjem, videti za koliko opadne pritisak prilikom svakog merenja i onda više ne meriti kad merenje pokaže potrebnu vrednost pritiska + taj očekivani gubitak. Cifre sam karikirao, svako će to izmeriti za sebe...
Sve ja to znam druze nego koji koristis manometar, daj sliku.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Evo obećanih slika.

Najveći manometar je namenjen da bude kontrolni, tj. za proveru tačnosti ostalih manometara. Klasa tačnosti mu je 0.2 i njega prvo moram odneti negde (samo gde ? ) da ga prvo baždarim.
Sledeća dva koristim za proveru pritiska u gumama (i vazdušnoj komori u prskalici), ovaj srednji sam skoro kupio, ima klasu tačnosti 1.0 i sad mi je on glavni, a dok njega nisam uzeo koristio sam onaj treći od 10cm.

Nazad
Vrh