Prskalice

Dukej a kada su grane od 8 metara, to jest sa 16 dizni s'tim da stara rau prskalica(grane sa sajlama) izmedju dve centralne dizne ima mozda 35-40cm ?

Moja prskalica je takođe sa 8m granama. Prskam 12 redi, to je 12x0.7=8.4m, dakle sa svake strane nedostaje po 20cm za potpuno prekrivanje. Mada, ja baš nisam vešt u setvi pa mi sastavi između redova često budu manji od 70cm, pa se taj nedostatak od po 20cm poništi. Ukoliko omanem u setvi na veći razmak na sastavima onda hoće da se desi da u sastavu baš i ne bude puno dejstvo herbicida, ali to svakako reši motika špartača. (Ali daleko češće pravim manje sastave nego veće...)
E sad ako su dizne na još manjem međusobnom rastojanju od 50 cm, zar ne postoji način da ih razmakneš na potrebnu udaljenost? Koliko onda zapravo ima između prve i poslednje dizne (treba 7.5m)? Kod nas neki ljudi sa 8m granama prskaju po 11 redi, pogotovo u slučaju kad prave šire sastave...

Ma i po meni ima logike da budu sve iste,uglavnom je setva sa 4 reda i sastavni redovi nikad nisu tačno 70cm,pa su negde preklapanja veća negde manja i nkada nije bilo problema da je neki red "predoziran"...ali ajde rekoh da pitam i druge o iskustvima !

I ja uglavnom pravim manje sastave pogotovo u soji,u kukuruzu nastojim da su oko 70cm zbog lepšeg branja i tarupanja, ako je uži red zna desni točak berača da krivi ili gazi susedni red.

Poslednja izmena:
Sa idk sam trošio 87,5 litara po hektaru u herbicidnim tretmanima, u fungicidnim 140 litara po hektaru i nikad greške. Sad sa idkt planiram istu potrošnju a još bolji učinak pogotovo sa fungicidima.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Samo da proverim da li sam dobro pročitao (ili ti napisao). :)
U herbicidnom tretmanu 87.5 l/ha tj. 50 l/kj?

Ja prskam sa 180 l/ha (103.5 l/kj) i hoću da još više smanjim smanjim potrošnju vode po hektaru. Najviše iz razloga jer sa svakom prskalicom idem od kuće pošto nemam koga da mi vuče vodu (a i nemam puno pa mi se nekad i ne tovare cisterne na prikolicu). E sad treba tu smanjenu potrošnju ukomponovati i sa dužinom njive, širinom krila i zapreminom bureta prskalice (tako da mi ne zafali vode na pola njive). Ako bih išao 7 prohoda na 500m to bi bilo 2.8ha i norma prskanja bi bila 153-154 l/ha, a sa 8 prohoda bi bilo 3.2 ha, odnosno norma prskanja bi bila 135 l/ha. Prskam sa IDKT na 3 bara, bure na prskalici je deklarisano na 440l (u računu uzimam 430-432 l jer ne mogu baš do čepa da je naspem). Plašio sam se da su to već jako male količine vode...

Sa prskalicom od 660 litara oprskam 13 jutara.

Којим дизнама и на колико бар.прскаш са тако мало воде?

Ja sa IDK 3, negde na 3 bar, prskalica Agromehanika 600lit. mogu da radim 3, a mogu i 4ha, sve zavisi od raspored parcela, naravno hemiju sipam po ha koliko imam nameru da uradim. Kad vozim 2 idem oko 7km/h uradim 3ha, kad teram 3 idem oko 10km/ha uradim 4ha. Pritisak ne diram, nisam primetio razliku u uspehu.

Послато са Mi_6 уз помоћ Тапатока

Tako je. Svi se žale kako sa trojkama ne mogu da prskaju po vetru a niko neće da smanji pritisak. IDK 3 može da radi i na 1,5 a dvojke čak i na jedan bar. Nekoliko puta sam ovde spomenuo člana baderljicu koji je sa prskalicom od 1000 litara oprskao 50 jutara sve uspešno...

I još jedna stvar. Moje neko razmišljanje. Kad treba da prskam sekatorom kojeg ide 150 ml po hektaru, hoće li se tih 150 ml bolje rasporediti u 250-300 litara vode ili u 80-100 litara...?

Ala vi vozite po po njivama .
Upeglane su mi njive ali bas treba da ti je mirna ruka da drzis pravac sa navigacijom na tim vasim brzinama. Kada sa 7 8 na sat izadjem na leniju hocu bre da nekada ispadnem iz traktora kakve su lenije neke u atarau.
Mi vec godinama 8 na sat idk 3 bara 175 l/ha vode.5 ha izvucem iz moje 800l rau prskalice jer do cepa stane jos 100l tako da 900l , rusvaju nije teret. Kraina ide sa 3000l vode za nama tako da dosta se uradi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Soju i kukuruze radimo tako, a pšenicu radimo 11 km/h.

Tako je. Svi se žale kako sa trojkama ne mogu da prskaju po vetru a niko neće da smanji pritisak. IDK 3 može da radi i na 1,5 a dvojke čak i na jedan bar. Nekoliko puta sam ovde spomenuo člana baderljicu koji je sa prskalicom od 1000 litara oprskao 50 jutara sve uspešno...

Neka hvala. Oko 200 l i sigurica da ce svaku centimetar biti pokriven. Jos malo pa ce biti da se prska sa sredstvom plus vode koliko se ispere ambalaza.

Ala vi vozite po po njivama .
Upeglane su mi njive ali bas treba da ti je mirna ruka da drzis pravac sa navigacijom na tim vasim brzinama. Kada sa 7 8 na sat izadjem na leniju hocu bre da nekada ispadnem iz traktora kakve su lenije neke u atarau.
Mi vec godinama 8 na sat idk 3 bara 175 l/ha vode.5 ha izvucem iz moje 800l rau prskalice jer do cepa stane jos 100l tako da 900l , rusvaju nije teret. Kraina ide sa 3000l vode za nama tako da dosta se uradi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Moras da stavis 9.5 gume

Nazad
Vrh