Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Hvala na iscrpnom objasnjenju kolega jel bi mogao jos izracunati na kojoj visini bi trebalo da budu krila prskalice da bi se ostvario idealan preklop ako se prska 18 redi?
Poslato sa FRD-L09 uz pomoć Tapatoka
Dosao si do zakljucka da je u idealnim uslovima setve i razmaka medju sastavima razmak izmedju krajnjih dizni prskalice 1,1m.O tome sam ja pisao da mi je tacnije prskati 17 redova bas zbog tog sto je u tom slucaju taj razmak smanjen (0,75m) i blizi je razmaku dizni na prskalici(0,5m).Ne možeš dobiti idealan preklop povećanjem visine. Povećanjem visine povećavaš "domet" te krajnje dizne, ali istovremeno smanjuješ koncentraciju tečnosti na tom dometu. I onda ti se svodi praktično na isto, povećao si preklop ali u tom preklopu nema više otrova što si hteo da postigneš. Glavni problem ostaje to što je rastojanje između krajnjih dizni iz dva prohoda daleko veće nego na ostatku prskalice. E sad, nekom ta smanjena koncentarcija na sastavu dva prohoda ne smeta, jer možda tu travu koja baš ne crkne skroz dokrajči paračem, nekom to smeta, neko skuplja sastave pri setvi pa mu onda opet ne smeta, neko raširi sastave pa mu smeta, neko prska kad je malecka trava pa onda i ta smanjena koncetracija odradi posao, a neko pak prska kad je trava već prerasla pa onda tu izostaje rezultat... To svako treba da sam vidi kako mu odgovara. Da ja imam takvu prskalicu ja bih gledao da ubacim još jednu diznu u srednji segment pa da bude 12.5m prskalica. To bi onda bilo gotovo idealno, plus što bi tad srednji segment bio taman za prskanje 4 reda. I još nešto, koliko vidim izgleda da je duž u većini Vojvodine 400m (u Srbobranu je redovna duž 500m), pa onda tih 400m sa granama od 12.5m daje tačno pola hektara. Lepa, okrugla cifra za lakše računanje koliko treba otrova sipati u prskalicu...
Valjda krila prskalice imaju dva kraja a ne jedan
Poslato sa FRD-L09 uz pomoć Tapatoka