Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne znam kako je to bilo ranije ali sada taj filter filtrira svu tecnost koja ulazi u regulator a na njegovom dnu postoji tocak za finu regulaciju koji kontrolise kolicinu tecnosti koja ide u povrat rezervoara tako spirajuci sa njega nakupljene cestice krupnoce 50 mash, otvaranjem istog se pospesuje povrat u rezervoar i vrsi bolje spiranje filtera ali na pumpama slabijeg protoka mora se vratiti nazad kako nebi doslo do znacajnog gubitka pritiska u sistemu i nemogucnosti da se postigne zeljeni radni pritisak, tako da to sto vi ustvari zovete mesacom je zapravo samo povratni vod tlacnog (tlak=pritisak na srpskom) samoispirajuceg filtera.Nekada davno dok su vucene prskalice kostale 50-60k maraka na prskalicama su bila dva mesaca unutar rezervoara. Veliki mesac koji se ukljucivao ili sa glavnim ventilom posle pumpe ili sa monitorom kao sto je Rau Quantotron koji je imao poseban prekidac za ukljucenje mesaca a ventil se nalazio na onom crnom velikom regulatoru sa dva crvena tocka sa strane koji su se okretali. Prvo su neki domaci proizvodjaci poceli da zakidaju ovaj izlaz tako da ste kupovali prskalicu bez mesaca. Sem velikog mesaca nekada se montirao u rezervoar i mali mesac. Filter ispod manometra za koji ste pitali sluzio je da filtrira ono sto ide prema malom mesacu. Naravno neki domaci proizvodjaci su i ovo poceli da zakidaju pa su montirali mali rucni ventil kojim se ukljucuje mali mesac a veliki nisu ni stavljali dok su na malom stavljali vece rupe. Nedostatak ovog resenja je sto kad nivo vode u rezervoaru padne pritisak zbog rasterecenja na mesacu pocne da se menja kako voda talasa pa se na kraju prskalice ne isprska dovoljna kolicina rezervoara.
Pravilan nacin izrade je izrada sa dva mesaca, veliki koji ce se ukljucivati nakon sipanja hemijskih sredstava i koji ce se iskljuciti po pocetku prskanja, i mali koji se pomocu ventila na dnu malog filtera podesava koliko vode da propusti kroz njega. mali treba da bude sa malim rupama da ne utice na promenu pritiska sa padom nivoa u rezervoaru.
Nema na cemu,ne da bi trebalo vec mora da ga ima, ne znam koji danasnji proizvodjac moze da prodaje prskalice bez istog. Usput, dobrodosli na forum. PozdravHvala, vrlo korisna informacija za taj filter. Mesac je cev koja se nalazi na dnu rezervoara sa mnogo otvora i tako podize talog sa dna i mesa sa ostatkom vode. Trebalo bi da svaka prskalica ima mesac.
NA sta podrazumevas pod razbijacem hemije?Zbog cega cev na dnu kada usis ide sa dna i tako "kupi" potencijalni talog.
Moja ima klasican mesac koji radi kad je karadn ukljucen a razvodnik prebacen na mesac,dok u poziciji za prskanje ima i razbijac hemije a onaj obicni mesac takodje radi.
Zbog cega cev na dnu kada usis ide sa dna i tako "kupi" potencijalni talog.
Moja ima klasican mesac koji radi kad je karadn ukljucen a razvodnik prebacen na mesac,dok u poziciji za prskanje ima i razbijac hemije a onaj obicni mesac takodje radi.