Prskalice

30-35 kj.ladno dnevno prskamo sa prskalicom od 450l.Sa prskalicom ide i 3000l vode.Nekad kad se zadesi da je tmuran dan pa u podne nemora da se pravi pauza zbog visoke temp.tad i 50 kj skidamo.Tako da....

Nemamo cisternu,cale sam radi prskanje. Mozda je nabavimo do sl.sezone,ali nije sigurno,jedino je sigurno da nam ni ya od 600l za ssad ne treba.

Meni bi veća prskalica trebala samo zbog prskanja pšenice, inače mojih 40 kj sasvim lepo odradi i 440l, sa granama od 8m. Pošto mi je većina zemlje (30 kj) na jednom mestu (u krugu od 400m), ove godine sam vukao vodu u buradima. Inače sa jednom prskalicom oprskam oko 4,5 kj (tako je naštelovana).

Danas-sutra ces uzeti jos zemljista,pa veci traktor,pa ces morati svu mehanizaciju da menjas,ovako samo nastavljas,ne zaustavljas ne na prelaznim resenjima.Osim ako ti nemas u planu da stagniras ili da radis 50-60-70 jutara sa ferdzikom sto ne moze ni zmajevku da pomeri?!
Nema ljutis,pricamo realno... :osmeh:
Sve sto sam kupovao,kupio sam kad sam poceo ovim da se bavim. U planu je njena zamena,ali za kvalitetniju iste nosivosti sa vecim granama,ovde su 10 metara,traktoru se nadam vecem uskoro,u stvari mora da dodje za jesenju setvu,a cisternu za vodu sam obezbedio i icice za mnom kad se prska. Malo je ovde njiva vecih od jednog hektara,plus su razbacane,pa nema potrebe za vecom prskalicom,. Prosirujem svake godine po malo,koliko mogucnosti dozvoljavaju. A sto se tice rada,sad vec toliko radim,nesto ispod 50 jutara kad to prevedem sa hektara na jutro.

Sve sto sam kupovao,kupio sam kad sam poceo ovim da se bavim. U planu je njena zamena,ali za kvalitetniju iste nosivosti sa vecim granama,ovde su 10 metara,traktoru se nadam vecem uskoro,u stvari mora da dodje za jesenju setvu,a cisternu za vodu sam obezbedio i icice za mnom kad se prska. Malo je ovde njiva vecih od jednog hektara,plus su razbacane,pa nema potrebe za vecom prskalicom,. Prosirujem svake godine po malo,koliko mogucnosti dozvoljavaju. A sto se tice rada,sad vec toliko radim,nesto ispod 50 jutara kad to prevedem sa hektara na jutro.
Ja trenutno radim 35 jutara,a od sledece godine oko 55 i imam 600l,12m i nekad,kad najavulju nevreme,uspem za 4 sata oko 30 jutara da opalim i to jedva!
Sledeca sto ce doci u avliju nece biti manja od 1500l,vucena,jer pre svega treba postovati agrorok,bar sa moje tacke gledista,a mnogo puta smo uslovljeni vremenskim prilikama i treba jurcati kao budala da stignes,jos ako su ti njive razbacane,ihaaaj! :osmeh:

Mene jako 'greje' prskalica Caffini Genius 1000l sa 12m hidro krilima sa sklapanjem na dzojstik ali sam morao da se strpim jos malo jer sam sejalicu neplanski pazario.

web_142.jpg

web_140.jpg

Bubu posto sejes psenicu, gledaj sto veci zahvat da manje gazis. Nekako mi 12m uzano ako vec uzimas tako skupu prskalicu (pretpostavljam 5000e+)

Prskalica je najpre isplati.Ova prskalica je dobra ko ima malo vise zemlje,dobra je ako su parcele i male i velike.
Neko ce reci sta ce ti 1000l, ali kad treba brzo odraditi recimo 20-30ha onda je 1000l zgodno.
Bubu svaka cast na odabiru mehanizacije. Koliko pratim biras mehanizaciju da mozez sam da obradis odredjenu povrsinu ha(kj).
Verovatno imas plan i cilj kome tezis.Samo napred.

Ne moze 20-30ha da uradi ni sa 1000l. Za sve vece povrsine treba cisterna/kocke od 1000l i prikolica. Ako mu parcele nisu vece od 5ha onda je dobro resenje 1000l da moze kuci da puni i da ode do njive oprska i vrati se. U principu ujutru 5ha, uvece 5ha je kapacitet. Ako ima podrsku u vidu cisterne onda i daleko manja prskalica zavrsava posao.

Prvo sam radio sa 440l pa sa 660l,tesko da cu se vratiti na 440l Prskalice sa hidro granama su zgodne kad imas i male parcele.
@ bojcetic
Druze jesi li siguran da sa prskalicom od 1000l ne mozes da oprskas vise od 10ha na dan?

Mozes da oprskas daleko vise, ali u maju (kada se prska vecina useva) tesko da ces imati povoljne vremenske uslove da prskas u podne. Ujutru rosa, kad prodje rosa imas taman vremena za jednu prskalicu. Do 16-17h vrucina i opet ako pocnes u 18h da prskas mozes da oprskas samo jednu turu.

@NA
Zavisi kolko brzo napuni prskalicu, da li ima kuci neko bure iz kojeg ima brzo punjenje itd. Ja prskam ujutru 3.5kj i uvece 3.5kj sa 440l. Ne teram po vrucini i po rosi. Ovog proleca je vecina jutarnjih termina bila vetorovita pa i taj jutarnji termin nije moglo uvek da se uradi. Meni se prskalica puni oko pola sata i kada sam pod teretom ne idem brzo, a nije svaka njiva iza coska pa i putovati treba u proseku pola sata.

Sa prskalicom od 400 l poprskam 7 ha za oko cetiri sata.Jedna parcela,jedan traktor,prikolica,voda i prskalica,sve zajedno i ja sam :osmeh:

Velike prskalice ( 1000 lit i slicne velicine ) su dobre za parcele do desetak jutara u delovima atara gde je samo ta parcela. Tako se moze izbeci truckanje sa drugim traktorom i cisternom. Samo iz tog razloga planiram da uzmem takvu prskalicu. Inace sa ovom mojom od 600 litara moze na dan da se uradi 60 - 100 KJ na dan zavisno kolike su parcele i koliko se vremena potrosi na selidbu od jedne do druge parcele. Naravno takav ucinak je izvodljiv samo pod uslovom da drugi traktor vuce vodu. Parcelu od nepunih 80 KJ sa mojom prskalicom zavrsavam za 8 sati. Prskao sam je vec 3 puta u poslednje dve godine i vreme je uvek isto +-15 min. Vucena prskalica po meni nije dobar izbor kada se radi puno sitnih parcela jer se na uvratinama jako puno izgazi. Za velike parcele su izmisljena stvar.

Vidim gore spominjete da prskate samo kada nije rosa i kada nisu velike temperature. Kada se obradjuju manje povrsine i treba tako raditi ali na vecim povrsinama je to neizvodljivo. Prskamo i po rosi i po vetru i po vrucinama jer drugog izbora nemamo. Protiv vetra koji je jako veliki problem u juznom banatu jer kosava stalno duva u vreme prskanja se delimicno mozemo izboriti sa diznama za vetar ali na ostale nepovoljne faktore ne mozemo uticati.

Jeste li sigurni da nije dobro prskati po rosi ?
Cicimoric , nisam radio sa vučenom prskalicom ali sam gledao , trebalo bi da njeni točkovi prate traktorske i da nema mnogo gaženja na uzglavnicama ?

Cici je u pravu ja imam manje parcele i prskam sa prskalicom od 800 litara imam prskalicu koja je duplo manja u litraži i u radnoj širini.Ja sam mislio kad kupim tu prskalicu od 800 litara prskaću na dan duplo brže nego pre međutim pošto traktor s kojim prskam je jako brz pri manjim obrtajima motora (1400 obrtaja) ja sve poslove prskam 3 puta brže nego sa onom od 400 litara.Samo da napomenem da punjenje moje prskalice od 800 litara traje samo 3 minuta zato što ja ispraznim iz Majevicine cisterne nemam ja kocke da se zezam dok praznim i punim a bolja je prskalica od 800 litara nego od 1000 zato što netreba mnogo da se mozga oko preparata za prskanje da ne pogrešiš i ko moj kolega da posle razbiješ kukuruz i stižeš tek u junu da ga seješ.Jedino što sam se ja zajebo oko moje prskalice je što nisam uzeo sa hidrauličnim granama zato što sam pun bandera i malih parcela koje imaju vetrobrane na uvratinama pa je jako teško okrenuti se sa granama od 15m.Tako da nemojte da budete škrti oko grana uzmite hidrulične ako imate višak para ne oklevajte!!

Nazad
Vrh