Prskalice

@universal 774 sa kojim traktorom prskas?

Ja se trudim maksimalno da olaksam sebi i da vecinu operacija radim sam. Od svih operacija u ratarstvu i stocarstvu, najmanje sam prskao ali sa par razlicitih prskalica. Zbog prepreka i cestih rasklapanja i sklapanja grana hocu da pazarim hidraulicno sklopive grane.
Sto se same prskalice od 1000l tice, imam jos 440l koju mogu bez grana i pumpe okaciti umesto tegova tako da se zapremina povecava na 1440l a i dalje je nosena kombinacija zgodna za sve vrste manevara.
Radio sam malo sa vucenom prskalicom i granama od 18m i grane fenomenalno prskaju, ne poskakuju iako prskalica i traktor skakucu ali je stvarno spora procedura rasklapanja i sklapanja grana i manevrisanje kod manjih parcela, pogotovo ako se nadje neka prepreka kao recimo pokretna linija, tifon, bandera, bagrenjak..
Inace, imam i ja Majevicinu cisternu 3200l ali sam je samo jednu ili 2 godine koristio jer je treba prati od osoke a i bude rdje pa treba kroz krpu pustati vodu. Imam i kocki ali su one ove godine bile od nafte. Najbolja kombinacija je mala mobilna pumpa za vodu u mom slucaju jer pored svake njive imam bunar za navodnjavanje kod nekog komsije :)
Ovo je taj pakleni stroj koji sam koristio:

A šta misliš o kombinaciji vučena prskalica i hidraulične grane , u vezi tih problema sa preprekama ?

Kako bi se voda prebacivala iz prednjeg bureta u zadnje ? Jel može zadnja prskalica crijevom da vuče vodu iz prednje ili treba nešto prekopčavati ?

Tih 400l ispred moze da aktivira kada se potrosi zadnje bure. Dovoljno je da bude u njemu cista voda. Kada zadnja prskalica bude pri kraju, pretoci se pumpom voda u zadnju prskalicu doda jos preparata za 2ha (ako je doza 200l/ha) promesa 3-4min i gas dalje. Tu je samo dovoljno na zadnjoj prskalici postaviti razvodnik na usisnom crevu grane i da ima izbor iz koje povlaci vodu, a odrediste da uvek bude zadnja prskalica. Meni je ovo najjednostavnije resenje. Clan Ganga ima sistem o kojem mi pricamo i pisao je o tome.

Ja licno nisam za opciju vucene prskalice i hidraulicnih grana jer nemam potrebu za tako necim a cena same prskalice je veca u startu minimum duplo od ove nosene 1000l. Sto se tice bureta od 440l, njega ni ne racunam jer ga imam a i da nemam, za 300 evra moze da se kupi kompletna, ispravna prskalica pa da se iskoristi za to.

Kao sto bojcetic kaze, tako se otprilike koristi kombinacija sa 2 bureta mada moze da bude drugacije povezano i da ostanu mesaci i u malom buretu i da se sve to koristi kao jedno bure.

ljudi citam i citam ali nikako da pronadjem koji pritisak treba da bude u prskalici ? mislim na radni pritisak u samoj masini,gde ima ventil za dopumpavanje. hvala na odgovorima i izvinite na offu

taj pritisak je kod nas na 2/3 radnog pritiska, ako prskate na 3 bara pritisak u membrani je 2 kod nas. neki ljudi su pisali da ide jednak pritisak na oba mesta, vi probajte pa sami odlucite, nece biti stetnih posledica.

S obzirom da se radni pritisak uglavnom šteluje od 2-4 bara,u zavisnosti koliko vode hoćeš da baciš,najbolje bi bilo da pritisak u zvonu bude 3 bara,tako je bar kod mene podešeno po uputstvu proizvođača i već par godina nemam nikakvi problema,a prskalica radi odlično.

Danas sam isao da gledam neke prskalice pa bih da podelim slike i utiske sa vama.Ram kao ram je ok 60x40x3mm,bure je OK,ram krila slabasan,plasticne cevi i creva su skoro savrseni,razvodnik covek kaze da je RAU,pumpa RAU 5 100lit i tu mi nudi 2 opcije jedna sa jednim lezajem,a druga sa 2 lezaja ?? Na ovoj jednoj nema nikakve plocice ili nalepnice da pise RAU,dizne i nosaci mi isto ne deluju da su SLOVENACKI kako covek rece. Ove sa slike od 660l su 800e,a one od 440l su 650e.
Bilo bi mi drago kad bi jedan clan bar prepoznao prskalicu. :osmeh:

I pumpa na drugoj prskalici,ostalo je isto:

I ja ću ujutro do bucala da pogledam prskalice. Reče da ima kopiju slovenačke za 60000 din, čini mi se da reče da je Ferometalova.

Na putu Šabac-Loznica. Ustvari se firma zove Nomeks ali se vlasnici valjda prezivaju Bucalo i tako su ovde poznatiji.

Imenjače imaš proizvođače prskalica u St. Pazovi i Vojki i oni proizvodnju imaju barem desetak godina.

Na žalost, napisao sam pogrešne informacije. Izvinjavam se, tel. veza je bila loša a i Bucalo malko slabije čuje i eto nesporazuma. Najjeftinija je Gumaplast, 440l, 8 metara grane 600 evra. Ferokop iste specifikacije 650 evra i dalje nisam ni slušao, prekinuo sam ga. Ima i Agromehanikine, 440 i veće a to je sve previše za moj džep. Iskupio sam para za Gumaplastovu i doterao mi je večeras u 8. Oko 20km u jednom pravcu, nije naplatio prevoz. Kardan ne daje uz nju. Nisam je dobro ni pogledao, popili kafu i kiselu na brzinu (našlo se odmah i par komšija) i svako dalje svojim poslom. Ni dizne nisu zavrnute, video sam kroz kesu da su četvorke, metalne obične. Mogu da zamenim (dok su još nekorišćene) za trojke ako mi vi savetujete da je tako bolje?
Inače, ako nekog zanima neka mašina, jedan komšija upita za rasipač vešt. đubriva i kaže može pola para odmah (keš ili čekovi) a druga polovina po četvrt u sledeća dva meseca na čekove.
Mislim da ću sutra popodne naći vremena da stavim grane i ako vas zanima da slikam. Da li da menjam dizne ili da uvrnem ove "fabričke"? Kod mene nije jako vetrovito i uglavnom sejemo kukuruz, soju, strna žita i trave, a radije bih nosio manje vode po našim putevima pa bih zato manje dizne ali mi je na prvom mestu kvalitet prskanja.

Imenjace ne znam za te iz Pazove nisam nikad video njihovu prskalicu.
@Vulkan i ja sam danas zvao i nemaju nista za pare koje si rekao da imaju,ajd ako ti nije tesko da je celu islikas detaljno. Nek te dugo sluzi. :ppozdrav:

0415f2271170003.jpg
[/URL] [/IMG]
5442cc271170072.jpg
[/URL] [/IMG]
a5d8d5271170140.jpg
[/URL] [/IMG]
0ff2a4271170212.jpg
[/URL] [/IMG]
2563f9271170278.jpg
[/URL] [/IMG]
762ab1271170330.jpg
[/URL] [/IMG]
9bb307271170414.jpg
[/URL] [/IMG]
6363bf271170454.jpg
[/URL] [/IMG]
d88b2d271170475.jpg
[/URL] [/IMG]
c3233d271170524.jpg
[/URL] [/IMG] Ispod bureta je stavljeno samo malo sunđera i ram je dodirivao bure i verovatno bi vremenom proglođao pa sam izrezao deblje gumene trake oko donjih "kaiševa" a za gornje mislim da će za neko vreme biti dobre i one što ima fabričke.
79d350271170543.jpg
[/URL] [/IMG]
32dd8b271170571.jpg
[/URL] [/IMG], zatim zavrnuo grane i dizne. Od vodovodne cevi 3/4 odsekao dva parčeta i navukao na one bolcne gde se nabijaju traktorske poluge. Bolcne su 20mm a kugle u mojim polugama 30mm i cev je taman. Proverio ulje, skoro do samog je vrha.
Proverio pritisak u pumpi, bio na 7,5 bara. Znam da mi manometar laže i pokazuje više za oko 0,5 bara pa ispustim na 3,5, naspem vode (oko 70l) i probam, štelujem pritisak na 3 a ono tresu creva i kazaljka manometra. Naduvam na 4,5, uključim kardan i opet štelujem na regulatoru od 3 do 5 bara i opet malo vibriraju creva i blago kazaljka manometra, na 4 bara su najmanje vibracije. Ništa primetno se ne dešava kad uključim ili isključim diznu u buretu, otvarao zatvarao ventile za grane, mešač, sve radi kako treba i pritisak na manometru je skoro konstantno isti ali ostaje malo vibracija. Nisam imao više vremena pa sam je uparkirao.
Mislim da neće ni trebati do setve kukuruza.
Kaže mi večeras komšija koji je proletos kupio Ferokopovu da i na njegovoj malo vibriraju creva iza pumpe i od mešača s tim što je on naštelovao na manometru na 5 i tako radio a na pumpi nije gledao, misli da su u fabrici naduvali na neki optimum. U uputstvu za moju piše da ako vibrira treba pumpu naduvati na pritisak koji smo zadali na manometru ali to nije mnogo pomoglo. Ne znam kad ću opet eksperimentisati a ne znam ni kako bih još probao? Ili možda treba malo da odradi da omekšaju membrane? I za dizne mi niko nije dao savet da li da menjam za trojke ili ostavim četvorke? A ja imam neku želju da zamenim da smanjim potrošnju vode a i dizne će se vremenom trošiti. Merio sam i brzinu traktora kojom bih prskao u njivi i 30 metara sam prešao za 20-22 sekunde što je po mom računu 5km/h ako sam dobro izračunao.
853640271170659.jpg
[/URL] [/IMG] I nisam baš siguran kako da tumačim ovu tablicu zbog dvostrukih vrednosti. Velika mi razlika.
North ARMY nazovi ti ponovo na 063/254-414 ili 015/377-514 To je gazda i on i radi na placu gde je mehanizacija. Moja je Gumaplast i košta 600e a dobro sam čuo da je Ferokop 650 dok je Agromehanika dosta skuplja pa nisam ni zapamtio.

Nazad
Vrh