Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 248 68,7%
  • Ne

Glasovi: 113 31,3%

• Ukupno glasača
    361
@Ironman bas to.
Koliko znam kolega Dicki je dosta upucen jer je covek sa terena a ne sa Palme,Pinka i slicnih tako da slobodno mogu reci da smo najebali kao zuti ako daju 50ha a isplata na godinu ima svi da zaborave i da su bile subvencije i blokada.

Ono sto kaze Bogdan je istina da su ljudi izmanipulisani mnogi su izasli a ni ne znaju zasto su izasli,izasli da podrze komsiju koji radi 100ha i kom kad god dosle pare dobro dosle a mali ima da ga ugasi jadan onaj ko radi 15-ak ha sto je kod mene u selu slucaj a nema nikakva primanja osim poljoprivrede.

Ironman, u više tema se raspravljalo o subvencijama (kome ih dati i koliko), pogledaj teme: hobi poljoprivrednici, asocijacija poljoprivrednika, subvencije poljoprivredi i više puta u ostalim temama.
Ako su obećali nešto što je ovako krupno, pa nisu ispunili, kako će tek ispunjavati ostale zahteve? Mislim da dosad nije bio ovako masovan protest.

Saska1981,
Ja sam samo napisao kako vidim stvar a ne da ne zelim da protest uspe. Naravno da zelim, to se mislim podrazumeva pa zato nisam to ni naglasio.
Ali
i ako uspe nece to biti sustinsko resenje niceg osim resavanja parcijalnih tekucih problema pojedinaca. Vlada vec vrlo vesto vec protura informaciju da je 90% poljoiprivrednika ovakvom odlukom zahvaceno i da je 90% seljaka ovakvom odlukom dobija pun iznos, za celokupnu povrsinu a da samo par hiljada proizvodjaca ostaje bez onoga na sta su racunali. Ako je ova informacija tacna, a ne verujem da bas time smeju d ase igraju jer je to veoma lako proveriti, znaci li to da je problem sprske poljoprivrede interesi ti nekoliko hiljada ljudi?
I hajmo da budemorealni, ovo sto NA pise je vrlo verovatno, ma ne verovatno to je apsolutno tacno.
Da li bi u slucaju da se zahtevi ispune tih nekoliko hiljada ljudi uopste htelo d asaslusa probleme nekoga sa par hektara? Ne verujem.
I na kraju, uz zelje da protest uspe smatram da to nije nacin da se resavaju zaista vitalni i slozeniji problemi od visine subvencija i velicine subvencionisanih povrsina.

A sto se tice visine subvencija u drugim drzavama evo par primera preuzetih sa sajta poloprivreda info

Mađarska:
116 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 80%; ruralni razvoj 24%; eksportne subvencije 3%;
Bugarska:
82 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 40%; ruralni razvoj 57%; eksportne subvencije 0%;
Rumunija:
76 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 41%; ruralni razvoj 54%; eksportne subvencije 0%

ma sve ja to razumem ali hajde da PREZIVIMO ovu godinu, ovu zetvu, ove godisnje rate, pa kad skinemo usev, i fis obzirnansijski oporavljeni stanemo bar malo na noge sednemo i napravimo strategiju. e sad s obzirom da nam se blize izbori u dugorocnost ne mozemo ici!

A kolike su im kamate za kredite ? Da ne spominjemo da nemaju carinu na poljoprivredne masine i traktore
Rumuni imaju 200 eu po hektaru (pare vec u Februaru )

Dosta bi bilo i 50 ali da su to rekli do nove godine , ovako više ne ljudi se solidarišu i traže ono što im je već uzeto preko računa, raznim obečanjima.

idemo na sve il nista :zli::zli:ja imam 96 i ne odgovara mi sta treba sledece godina da ostalo prebacim na zenu da bih ostvario ono sto mi pripada

padinac jel znas i sam koliko ::novac:: bi kostalo novo gazdinstvo ne racunam pio to je sitno koliko izadje posedovni lis ugovori zivci i sve otalo :zli: sutra se vracam za pancevo

Bećar , pa napišite koliko imate, bilo u tv emisiji OKO na RTS.
Petru, ja napisao da su ljudi solidarni, i veći i manji do potpunog ispunjenja zahteva.

Ok ok, ako bih nastavio dalje bio bih pogresno shvacen ocigledno.
Samo cu ponoviti da je ovakav pregovaracki stav nepovoljan i da vreme nije na strani ljudi koji protestuju jer su im pregovaracki argumenti osim blokade prilicno tanki.
Ne postoji dokument kojom su te subvencije obecane na koji se pregovaraci mogu pozvati a sto se tice neceg sto je neko podrazumevao ili sto je nekada neko mozda nagovestio to nije neki jak argument.
Da li je usvajanje ovakvih zahteva resenje za ljude kojim su ovakvom odlukom ostali bez neceg na sta su racunali da, da li je to resenje za srpsku poljoprivredu,po meni, ne.

A gde ima to obecanje,jel ministar obecao negde da ce dati subvencije na 100ha ??

Uredba vlade Srbije.

Oni menjaju pravila usred igre. Kao da na fudbalskoj utakmici usred utakmice sudija pocne da menja pravila.
To je nedopustivo. Nego....imao bih nesto da vas pitam. Radi diskusije na jednom drugom forumu gde neki podržavaju, neki osporavaju vaše blokade puteva (ja vas podržavam ali mala vajda od toga).

Može li neko da mi baci ovde računicu:
100 HA obradive zemlje, svih 100 obrađeno, međutim koliko je potrebno novca da se ta površina zaore, istanjira, pođubri, istanjira.... Ima li neko makar približnu računicu?

Hvala unapred.

A u vezi vaše ideje za sastanak sa ministrom, nemojte biti naivni. Pa onaj kreten petrovic je poslao svog ŠOFERA da razgovara sa vama!!!!!!!! Poslao nekog klinca a on, pravnik, ostao na sigurnom, da je hteo došao bi on.
Ne želi on razgovore. On želi da novac prebaci na stranačke firme koje će taj novac zatim upumpati u stranke za potrebe predstojećih izbora.
Oni se spremaju za ibore, pa i po tom pitanju su prekršili zakon tako što su menjali izborni zakon u izbornoj godini! Ne menja se izborni zakon u izbornoj godini.
Niti uredba o subvencijama usred sezone.

Dakle, koliko košta obrada zemlje po hektaru?

Bećar , pa napišite koliko imate, bilo u tv emisiji OKO na RTS.
Petru, ja napisao da su ljudi solidarni, i veći i manji do potpunog ispunjenja zahteva.

Nije mi jasno za čega 600€ ? poticaja po ha za žitarice?

Ne padajte na gluposti, lažu vas, u HR trenutno nitko ne zna koliki je poticaj, niti koliko je isplačeno, je*u nas na sve strane, bio je 300€, ove god će nam isplatiti valjda cca 270€ i to ako dobiješ iz 2 puta, budeš sretan.

Ok ok, ako bih nastavio dalje bio bih pogresno shvacen ocigledno.
Samo cu ponoviti da je ovakav pregovaracki stav nepovoljan i da vreme nije na strani ljudi koji protestuju jer su im pregovaracki argumenti osim blokade prilicno tanki.
Ne postoji dokument kojom su te subvencije obecane na koji se pregovaraci mogu pozvati a sto se tice neceg sto je neko podrazumevao ili sto je nekada neko mozda nagovestio to nije neki jak argument.
Da li je usvajanje ovakvih zahteva resenje za ljude kojim su ovakvom odlukom ostali bez neceg na sta su racunali da, da li je to resenje za srpsku poljoprivredu,po meni, ne.
postoji paket uredbi objavljen na sajtu agropres ili tako nesto provericu jos, a da ne pricam o dugim pregovorima asocijacija poljoprivrednika sa ministrom Draginim prosle godine negde u jesen! trazili su da se poveca IZNOS subvencija na 17000 po ha ali nije uspelo, s tim da je povrsina ostala ista. I za proizvodna grla je povecano na 25000, ali necemo videti ni onu prvu polovinu a kamoli ovu drugu koja treba da stigne kad bude bilo sredstava u budzetu! Dakle da se o tome nije vec raspravljalo prosle godine kada je usvajan budzet mi sada ne bi trazili ovo sto trazimo! i ipak mislim da vas nisam pogresno shvatila.

Nazad
Vrh