Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gledaj ovako, kada nekog ispravljas ne cinis sebe pametnim, vec zelis nekom da ukazes gde gresi. Cemu inace sluzi skola? Po vama je to nepotrebno. Covek nije naucio glagol biti kako se menja... Jos nesto ti mislis ako si iz Arilja da si Bogom dan za malinu, slusaj sta ti kazem. Severna pokrajina ce pregaziti tu proizvodnju. U smislu da kolicinom cemo pobiti cenu i prelaskom na masinsku berbu ostati rentabilni i na nizoj ceni. Ovo ti isto kazem iz najbolje namere da ukalkulises u planu razvoja proizvodnje sta ti je ciniti.

Limeni cuo da cemo na proteste pa se vratio.I hocemo li se sresti Limeni konacno,na liniji fronta u subotu?

Izvini, a šta to fali selu, seljacima, seljačkom, pa da forum ne sme da bude seljački?

Citaj to kao poljoinfo,a ne seljacinainfo,i vidi kako to da ti koji sve svetske tajne znas ,nisi ukapirao o cemu se radi ili je to jos jedna u nizu provokacija na ovoj temi.

I da ,jeste sramota biti seljacina koliko god to sad moderno bilo,ili koliko god to neko voleo da bude,ovde to nece biti.

Ovde se prica o tome zavrsava

Gledaj ovako, kada nekog ispravljas ne cinis sebe pametnim, vec zelis nekom da ukazes gde gresi. Cemu inace sluzi skola? Po vama je to nepotrebno. Covek nije naucio glagol biti kako se menja... Jos nesto ti mislis ako si iz Arilja da si Bogom dan za malinu, slusaj sta ti kazem. Severna pokrajina ce pregaziti tu proizvodnju. U smislu da kolicinom cemo pobiti cenu i prelaskom na masinsku berbu ostati rentabilni i na nizoj ceni. Ovo ti isto kazem iz najbolje namere da ukalkulises u planu razvoja proizvodnje sta ti je ciniti.

Ovaj deo o pravopisu i učenju nekoga ko je član foruma pravilnom pisanju i izražavanju, neću komentarisati. Ostaviću svakome na volju da sam proceni da li je to potrebno, u kojoj meri, na koji način, ali i sa čije strane.
Nešto drugo mi je privuklo pažnju i veoma iznenadilo od tebe kolega o kojem inače imam jako dobro mišljenje, verovatno iz tog razloga reagujem pa mi i ne zameri.
Kada kažeš kako ćete vi pregaziti nečiju proizvodnju, to ne samo da deluje prejako već nekako rogobatno i neskromno. Ne samo zato što je to po zvučnosti tako, već što svojom rečenicom u istu ideju ili viziju stavljaš sve proizvođače iz jednog dela naše zemlje, iako za to niste ovlašćeni. Možda to nije volja i mišljenje svih.? Na ovaj način ćete dobiti pohvalu od nekoliko kolega koji misle isto ili se istom nadaju, ali svi zajedno rizikujemo nove podele na nas i vas, ove i one. Bilo je sličnih poruka i pre par sedmica od člana Jokisić, on štaviše pretenduje i na još masovniju sadnju itd. Njega u tom delu i razumem, čovek je od sadnica napravio "fabriku para" pa mu i dalja sadnja ide u prilog, opet sasvim legitimno, pa i to donekle poštujem.
Smatram da je mnogo bolje da lična neslaganja sa određenim kolegom ili više njih, rešavamo privatnim porukama. Taj način je i forumski ali i ljudski pravilniji. Zašto bi svi ljudi u kafani slušali raspravu dvojice ljudi za jednim stolom.
Opet, ima ovde i nekoliko kolega koji suštom realnošću i iskustvom u neposrednom radu sa malinom, više puta iznesu kakva je trenutna situacija sa proizvodnjom, zaradom i svime što je još vezano za malinu u tim krajevima. Ovde prvenstveno mislim na kolegu Zoran55 o čijim postovima imam visoko mišljenje, jer se samo što se dokazao kao realan već i kao pravi kolega, pomažući savetima kada je to bilo potrebno.
Što se konkretnog dela proizvodnje maline tiče i poređenja ova dva dela Srbije, ova tema postala je trivijalna. Tu naprosto poređenja nema jer nema ni sličnosti, ni repera, ni sortnosti, ni geografske sličnosti, ni kako god da okreneš. Na osnovu toga "pobiti cenu" nekome je prepotentno i iluzorno, pa prema tome i nepotrebno. Prosto je nemoguće zbog toga što se u jednom delu zemlje ne može uopšte, ili ne može kvalitetno proizvesti ono što može u drugom. Zato treba raditi ono što je priroda dozvolila a sve do onog trenutka dok nauka, odnosno matematika i ekonomija kažu da je to profitabilno. Inat nikakvo dobro neće doneti.
Ovde još zaboravljamo i to da Srbija nije samo severna i zapadna, da imamo krajeve i kolege koji u njima proizvode i jesenje i letnje sorte.
Što se samog načina berbe nekih jesenjih sorata tiče, mašinsko će verovatno i biti jedino prihvatljivo i toga su već svesni oni koji su barem jednu godinu brali. Rad će biti lakši, trošak nešto manji, a cena verovatno niža.
U delovima zemlje gde su letnje sorte braće se ručno i dalje, ali su ljudi sa takvim načinom i računali kada su u posao ulazili, tako da se tu ništa neće promeniti. Imaće nešto bolju cenu i njome pokriti troškove branja, a količina i prostor će se vratiti na "porodične" plus radnik-dva u špicu. Oni koji su ušli u malinarstvo videći u njemu dobru zaradu nestaće u ovoj i u narednih par godina.
Promeniće se u narednoj godini jedino cena i to nažalost na dole, a to ne ide na ruku ni ručnom ni mašinskom branju, ni ovoj ni onoj sorti, ali to opet nema velike veze sa nečijim geografskim položajem. U ovom poslu konkurenciju bi trebalo tažiti i gledati u okolnim zemljama. Ali konkurente a ne protivnike.
... :ppozdrav: ...

Poslednja izmena:
Malo izrevoltiran sam napisao takav post u vezi sa pregazivanjem proizvodnje. Djadjo desice se da kolicina maline raste iz godine u godinu, ovde ima 50% zasada u prvoj godini sada, koji dogodine ce roditi mnogo vise. Drugih 50% su vec u 2+ godini. Jos se planira sirenje maline, a kombajni se steluju i prepravljaju da mogu da zadovolje potrebe nasih malina. Prednost je sto smo na ravnom, gde masine mogu da rade bez problema i prednost je sto su nam njive vece i sto mozemo da stancujemo bilo koju robu lakse. Moze kod nas i Villamet da uspe jako dobro, imam takav zasad u svojoj blizini. Vlasnica je sa foruma i verovatno ce se javiti:ppozdrav: Druga tema je da li se nama vise isplati Vilamet po 150din ili Polana po 100din brana kombajnom. Kao i u kukuruzu neko seje Pionir, neko KWS, neko NS u globalu svi imaju neku racunicu zasto nesto gaje.

Jedno priznajem, aromaticnost koju ima brdsko planinska malina mi nemamo. To je apsolutno tacno. Druga tema je da li to nasi kupci cene? Ako ne cene slozices se da je svejedno gde ce se proizvoditi. U tom svejedno mi imamo prednost zbog olaksane masinske obrade.

Nadam se da sada se bolje vidi sta sam hteo reci. Pozdrav za tebe i pazljivo pratim temu o sportu, samo slabo pisem:ppozdrav:

Još jedan pozdrav za POZNAVAOCA PRILIKA i neprilika...
Hoćeš li konačno odgovoriti na moje pitanje. Napiši nam čoveče kretanje ukupne količine proizvedene maline u zadnjih 5 godina. Da vidimo tu tvoju hiperprodukciju... A nisu mi jasni ni ovi što pišu o ceni za sledeću godinu. Ne zna se šta će biti sa cenom ove godine, a vi već pričate o sledećoj- vi kao znate šta će biti.

Koliko god se trudio da se neslazem sa manjinom na forumu nazalost moram priznati da su u pravu.Nijedan hladnjacar nije rekao da maline ima u jedinici kolicine koja se izrazava u kilogramima vec da je ima u jedinici povrsine u hektarima?Sto je tacno?Sto se tice Bojcetica,on je u pravu sto se tice Vojvodine i kolicine polane i polke i za masinsko branje.Tako ce biti dok arapi ne pokupuju obradivuv zemlju kod njih a posle?JBG tesko svima nama i dovidjenja hlebu od 3 dinara.

Hoćeš li konačno odgovoriti na moje pitanje. Napiši nam čoveče kretanje ukupne količine proizvedene maline u zadnjih 5 godina. Da vidimo tu tvoju hiperprodukciju... A nisu mi jasni ni ovi što pišu o ceni za sledeću godinu. Ne zna se šta će biti sa cenom ove godine, a vi već pričate o sledećoj- vi kao znate šta će biti.

Neces dobiti odgovor jer hiperprodukcije NEMA.Ima sirenja povrsina ali to nije praceno povecanjem prinosa i to se jasno vidi ako se pogledaju proizvedene kolicine u zadnjih 7-8 godina.
2009/2010-
"Savetnik za proizvodnju i preradu voća u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije Kolinda Hrehorović navela je da je u Srbiji u 2010. godini proizvedeno 83.870 tona maline."

2011/2012-
"Proizvodnja maline u 2011. godini iznosi 95.565 tona, ubranih sa ukupno 15.750 hektara, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku."

2016. je rod maline procenjen na 90-110.000t sto pokazuje da nam je prinos(sa sve uvozom)na nivou od pre 5 godina.
Nekome odgovara da mesetari podacima o povrsinama i prinosu verovatno zbog uticaja na cenu pricama o hiperprodukciji dok drugi kao Gvozden misle da nije ni potrebno utvrdjivati kolike su povrsine i prinos po hektaru jer to i nije neki bitan podatak.
E sad bih voleo da mi neko objasni KAKO hladnjacar ili drzava ili bilo ko pregovara sa ino kupcem o prodaji-plasmanu maline za iducu sezonu ako ne zna ni koliko ima kooperanata niti kolike povrsine su pod malinom niti koliki su prinosi po hektaru znaci nema ni jedan relevantan podatak koliko robe-maline moze da ponudi...ostaje mu da izvadi saku pasulja iz dzepa u sred pregovora pa zavisi kako se pasulj "otvori"?
Kako za npr zitarice ili bilo sta drugo moze da se zna kolike su povrsine pa se kaze pod psenicom-kukuruzom-suncokretom-sojom-secernom repom..itd je toliko hektara i ocekivani prinos je toliko tona pa drzava zna cime raspolaze koliko se ostavlja za domacu potrosnju koliko za robne rezerve a koliko ide u izvoz.
A malina godinama u magli,ako hocete da dobijete neki podatak od ministarstva poljoprivrede morate da platite taksu od 5.000din!
Zasto je tesko utvrditi povrsine kad bez reg.polj.domacinstva i prijavljene kulture koja se na njoj gaji ne moze da se sklopi ugovor o otkupu sa hladnjacom?
Znaci ti podaci postoje u sistemu ali nekome odgovara da sa istima manipulise.
Prinosi po hektaru su nam KATASTROFALNI,sadi se malina gde je nikad nije bilo,nizak humus,los ph,nepridrzavanje programa zastite,sadni materijal koji jedva da moze tako i da se nazove...
Evo i sada,dan pred zakazan protest malinara nema NI JEDNE vesti o tome.
Gde je ministar da kaze sta je dogovoreno posle puta u Poljsku i zasto se dogovoreno ne postuje i ko ce da odgovara?
Izgleda da u ovoj drzavi dok nekome ne j.bes mater on te ne shvata ozbiljno..

Svaka cast @Srb1n-e, mislim da si sve rekao, ali sta vredi kada ce ionako krenuti prica, kako ima model, ideja samo treba da se radi...

Sent from my Samsung A5

Pa normalno da nema hiperprodukcije...cak mislim da je ovaj podatak 90-110.000t za 2015god kad je rod bio veoma dobar, da je u 2016 to bilo oko 73000t, a da ove mislim nece dobaciti ni do 60000t...
Ali ostavimo to poznavaocima da nam objasne. Mozda nekim cudom saznamo da nam je rodilo 160000t.... pa prestignemo Poljake i Amere zajedno.
Sto se prinosa tice, to tek veze nema, ja znam bar 50 ljudi koji nemaju registrovano gazdinstvo, pa predaju na komsijino da bi izvukli pdv. A i oni sto ga imaju ko zna da li su prijavili pravu povrsinu pod malinom, tako da nam je prosecan prinos mnogo mnogo manji nego sto se pretpostavlja.

Odgovoricu naravno, iako vidim da su se pojedinci obradovali misleci da necu odgovoriti.

Znate li sta kazu za statistiku, da je kao bikini jako puno otkriva a opet ne pokaze nam ono glavno.

Kako mozete tvrditi da nemamo hiperprodukciju kad maline ima zasadjeno po celoj Srbiji a pre pet godina to nije bilo tako? Pogledajte sta pisu drugi koliko maline ima samo u Vojvodini? Sta cemo sa jugom Srbije itd... Ovo sto se nama desava je sasvim normalna pojava , uvek je bilo tako dobra cena i onda krene sadnja, pa kad cena padne a ljudi shvate da u malini nema lakog novca onda krene krcenje zasada i sve tako u krug.

Druga jako vazna stvar je ta sto mi nismo sami na trzistu i to nikako ne mozemo da shvatimo, jer sad imamo konkurenciju.

Ako smatrate da nema hiper produkcije zasto malinu niste usluzno zamrzli i kasnije prodali po visestruko vecoj ceni? Problem je sto ljudi ne razumeju sta znaci rec rizik, lako je sedeti iza racunara i pisati... Koju god cenu sada da ponudite na trzistu kupci je nece prihvatiti, jer imaju alternativu? E sada sta ce biti kada tamo pokupuju i isprazne zalihe? Da li ce tada nama ponuditi bolju cenu ili nece? Moze da bude a i ne mora da znaci, to je poslovni rizik gde neko svesno ceka i pravi troskove dodatne ne bi li kasnije dobio bolju cenu. U proslosti je bilo tako, kupis malinu, i sto duze sacekas to bolje ali , uvek ima izuzetak, takva je bila prosla godina kada su se napravili veliki gubici, ostala neprodata malina koja je preneta u novu sezonu a ove godine cena u otkupu i izvozu opet niska , sto nas sve uvodi u jednu tesku i neizvesnu situaciju.

Ja cenim vas stav kao proizvodjaca, vi se morate boriti za svoje interese, ali na realan i posten nacin, ovako, nije u redu pricati kako nema hiperprodukcije a maline na sve strane a plus sto se i u tradicionalno jakim malinarskim mestima takodje proizvodnja prosirila.

Odgovoricu naravno, iako vidim da su se pojedinci obradovali misleci da necu odgovoriti.

Znate li sta kazu za statistiku, da je kao bikini jako puno otkriva a opet ne pokaze nam ono glavno.

Kako mozete tvrditi da nemamo hiperprodukciju kad maline ima zasadjeno po celoj Srbiji a pre pet godina to nije bilo tako? Pogledajte sta pisu drugi koliko maline ima samo u Vojvodini? Sta cemo sa jugom Srbije itd... Ovo sto se nama desava je sasvim normalna pojava , uvek je bilo tako dobra cena i onda krene sadnja, pa kad cena padne a ljudi shvate da u malini nema lakog novca onda krene krcenje zasada i sve tako u krug.

Druga jako vazna stvar je ta sto mi nismo sami na trzistu i to nikako ne mozemo da shvatimo, jer sad imamo konkurenciju.

Ako smatrate da nema hiper produkcije zasto malinu niste usluzno zamrzli i kasnije prodali po visestruko vecoj ceni? Problem je sto ljudi ne razumeju sta znaci rec rizik, lako je sedeti iza racunara i pisati... Koju god cenu sada da ponudite na trzistu kupci je nece prihvatiti, jer imaju alternativu? E sada sta ce biti kada tamo pokupuju i isprazne zalihe? Da li ce tada nama ponuditi bolju cenu ili nece? Moze da bude a i ne mora da znaci, to je poslovni rizik gde neko svesno ceka i pravi troskove dodatne ne bi li kasnije dobio bolju cenu. U proslosti je bilo tako, kupis malinu, i sto duze sacekas to bolje ali , uvek ima izuzetak, takva je bila prosla godina kada su se napravili veliki gubici, ostala neprodata malina koja je preneta u novu sezonu a ove godine cena u otkupu i izvozu opet niska , sto nas sve uvodi u jednu tesku i neizvesnu situaciju.

Ja cenim vas stav kao proizvodjaca, vi se morate boriti za svoje interese, ali na realan i posten nacin, ovako, nije u redu pricati kako nema hiperprodukcije a maline na sve strane a plus sto se i u tradicionalno jakim malinarskim mestima takodje proizvodnja prosirila.

Sve napisa sem onog što sam te pitao... Količini-brojke... Zadnjih 5 godina... Može i zadnje 3.
Pusti ti šta kaže Zvonko Mihajlovski za statistiku i bikini.
Koje maline na sve strane, pa ljudi koji rade na istovaru u mojoj hladnjači su se čudili koliko je malo ima ove godine.

Neces dobiti odgovor jer hiperprodukcije NEMA.Ima sirenja povrsina ali to nije praceno povecanjem prinosa i to se jasno vidi ako se pogledaju proizvedene kolicine u zadnjih 7-8 godina.
2009/2010-
"Savetnik za proizvodnju i preradu voća u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije Kolinda Hrehorović navela je da je u Srbiji u 2010. godini proizvedeno 83.870 tona maline."

2011/2012-
"Proizvodnja maline u 2011. godini iznosi 95.565 tona, ubranih sa ukupno 15.750 hektara, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku."

2016. je rod maline procenjen na 90-110.000t sto pokazuje da nam je prinos(sa sve uvozom)na nivou od pre 5 godina.
Nekome odgovara da mesetari podacima o povrsinama i prinosu verovatno zbog uticaja na cenu pricama o hiperprodukciji dok drugi kao Gvozden misle da nije ni potrebno utvrdjivati kolike su povrsine i prinos po hektaru jer to i nije neki bitan podatak.
E sad bih voleo da mi neko objasni KAKO hladnjacar ili drzava ili bilo ko pregovara sa ino kupcem o prodaji-plasmanu maline za iducu sezonu ako ne zna ni koliko ima kooperanata niti kolike povrsine su pod malinom niti koliki su prinosi po hektaru znaci nema ni jedan relevantan podatak koliko robe-maline moze da ponudi...ostaje mu da izvadi saku pasulja iz dzepa u sred pregovora pa zavisi kako se pasulj "otvori"?
Kako za npr zitarice ili bilo sta drugo moze da se zna kolike su povrsine pa se kaze pod psenicom-kukuruzom-suncokretom-sojom-secernom repom..itd je toliko hektara i ocekivani prinos je toliko tona pa drzava zna cime raspolaze koliko se ostavlja za domacu potrosnju koliko za robne rezerve a koliko ide u izvoz.
A malina godinama u magli,ako hocete da dobijete neki podatak od ministarstva poljoprivrede morate da platite taksu od 5.000din!
Zasto je tesko utvrditi povrsine kad bez reg.polj.domacinstva i prijavljene kulture koja se na njoj gaji ne moze da se sklopi ugovor o otkupu sa hladnjacom?
Znaci ti podaci postoje u sistemu ali nekome odgovara da sa istima manipulise.
Prinosi po hektaru su nam KATASTROFALNI,sadi se malina gde je nikad nije bilo,nizak humus,los ph,nepridrzavanje programa zastite,sadni materijal koji jedva da moze tako i da se nazove...
Evo i sada,dan pred zakazan protest malinara nema NI JEDNE vesti o tome.
Gde je ministar da kaze sta je dogovoreno posle puta u Poljsku i zasto se dogovoreno ne postuje i ko ce da odgovara?
Izgleda da u ovoj drzavi dok nekome ne j.bes mater on te ne shvata ozbiljno..

Dobio je odgovor. Prinos nam nije ni potreban ko zna koliki kada imamo izuzetno veliko prosirenje povrsina. Putujem Srbijom i znam o cemu prica. Vi branite svoj stav sebe kao proizvodjaca , zastupate svoje interese. Voleo bih da vas vidim na trzistu, voleo bih da to sto ste napisali kazete nekome Nemcu, Francuzu, Holandjaninu ili bilo kome drugom kome treba da prodate malinu. Trziste ne funkcionise , naprosto nema prodaje, nema dobrih ugovora, gubimo kupce, par godina je bila izuzetno jaka cena sto je kupce pojedine (ne sve) preorijentisalo na drugu stranu. Sada ima alternativnih trzista, a kada dodje red da mi nasu prodajemo, imamo je toliko u ponudi da cemo sami obarati cenu u izvozu samo da bi se malina prodala.

Ko to kaze da se uopste pregovara prodaja unapred za narednu sezonu? Imate li jos kakvih stereotipa koje cete nam napisati. Jako su retki, bas bas retki kupci sa kojima sada mozete da pregovarate o sledecoj godini. Koje parametre vi sada imate za sledecu sezonu? Koje parametre oni kao kupci imaju za sledecu sezonu? Za sledecu sezonu pregovarate pred sledecu berbu.

Ne znam koji odgovor sam dobio??? Pričaš šta ti hoćeš i šta tebi odgovara. Lepo se uklapaš u profil nekog političara, samo nešto laprdaš a ništa konkretno ne pričaš. Čudi me da te kad si već tako pametan i znaš ave da savetuješ i imaš prijatelje širom evrope i sveta ne postave za nekog ministra, pa da nam krene konačno. Ili da nam urediš ovu našu malinaraku priču, da nam svane konačno.

Sigurno je maline po zasadima bilo manje nego prole godine to je i kod mene slucaj iako sam navodnjavao sunce je odnelo danak a oped hladnjace prepune, (to znam jer ih sve redom ili zovem ili obilazim da prodam moj orginal) Sta bi tek bilo da je sva ova povrsina zasadjena ove zadnje dve tri godine po Srbiji rodila ko prosle ( da nije bilo ove vrucine) pretpostavljam da nebi sva malina bila zamrznuta... mi nemamo plan kao zamlja sadimo borovnicu kad to na televiziji kazu onda aroniju jer donosi ogromne pare (a to je posebna prevara) sadimo polku polanu himbo top, heritige, tulamen ( a nismo resili izvoz sveze maline) nemamo maticne i ciste sadnice onih sorti koje su nas proslavile vilamet i miker, nerade instituti.. Usli smo u zamku koju su nam konkurenti poljaci i napravili da postanemo prosecni po kvalitetu da pocnemo da mesamo sorte (sto se u zadje dve godine i radilo) nase hladnjace su zavrtale usi kupcima od velike cene kad im je to momenat nestasice maline u svetu omogucavao, gubimo kompas i cudimo se jer i drugi rade malinu i niko posebno vise ne trci u Arilje po nju (nekada centar svetske kolicine i kvaliteta a i mesta gde se cena maline u svetu formirala) Izgleda da smo izgubili trku drugi su nas prestigli i trce ispred nas... licno mislim da nas nista ne ceka dobro u buduce dve godine sve dok malinarstvo Srbije nebude ponovo posebno kvalitetno posebno izdvojeno od drugih.... sa ovim letnjim sortama mesanjem sa vilametom i mikerom postali smo kao i drugi prosecni a ocemo da prodamo skupo i mi i hladnjacari i izvoznici.... stavimo prst na celo i razmislimo svi zajedno kuda cemo dalje...

Stvarno @poznavalac, imas li te cifre ili nemas ili ne znas?

Kazi coveku kad te lepo pita, nemoj to zakukuljeno zamumuljeno

Sent from my Samsung A5

Ako je to sve tako kako ti opisujes "poznavalac":pune hladnjace,slabo kupaca,mala cjena,hladnjace u kreditima!Tvoje pisanje je kao crna hronika!Zatvaraj hladnjacu,nemoj da propadas,ima i drugih hiljadu poslova!Da jednom od tebe cujem dobru vijest:Krenuo izvoz maline,raste cijena i sl.Nakon 3 tvoje procitane poruke treba piti bensedin za smirenje!

@marko17

Gubimo trku definitivno, nemamo nikakav plan i to ce nam se obiti o glavu.

@frigy

Ne samo da se proizvodnja povecava u Srbiji nego imamo povecanje proivodnje i u konkurentskim zemljama. To ne vodi nicemu dobrom. Necu postavljati podatke, jer sta god da postavim neko ce reci da nisu tacni.

@zombi13
Ja samo pisem realno onako kako stvari stoje na trzistu. Malina ne moze da apsorbuje unistenu privredu, problem je sto od maline previse ocekujemo i to u trenutku kada svi konkurenti dizu proizvodnju.

- - - - - - - - - -

Ne znam koji odgovor sam dobio??? Pričaš šta ti hoćeš i šta tebi odgovara. Lepo se uklapaš u profil nekog političara, samo nešto laprdaš a ništa konkretno ne pričaš. Čudi me da te kad si već tako pametan i znaš ave da savetuješ i imaš prijatelje širom evrope i sveta ne postave za nekog ministra, pa da nam krene konačno. Ili da nam urediš ovu našu malinaraku priču, da nam svane konačno.

Pisao sam vam sta treba i kako da se radi. Svi vide probleme a niko ne raguje, ponovo se gubi vreme verujuci ljudima koji ne nude kvalitetna i odrziva resenja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh