Izvini, a šta to fali selu, seljacima, seljačkom, pa da forum ne sme da bude seljački?.Ovo je poljoprivredni forum,nije seljacki.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Izvini, a šta to fali selu, seljacima, seljačkom, pa da forum ne sme da bude seljački?.Ovo je poljoprivredni forum,nije seljacki.
Izvini, a šta to fali selu, seljacima, seljačkom, pa da forum ne sme da bude seljački?
Gledaj ovako, kada nekog ispravljas ne cinis sebe pametnim, vec zelis nekom da ukazes gde gresi. Cemu inace sluzi skola? Po vama je to nepotrebno. Covek nije naucio glagol biti kako se menja... Jos nesto ti mislis ako si iz Arilja da si Bogom dan za malinu, slusaj sta ti kazem. Severna pokrajina ce pregaziti tu proizvodnju. U smislu da kolicinom cemo pobiti cenu i prelaskom na masinsku berbu ostati rentabilni i na nizoj ceni. Ovo ti isto kazem iz najbolje namere da ukalkulises u planu razvoja proizvodnje sta ti je ciniti.
Još jedan pozdrav za POZNAVAOCA PRILIKA i neprilika...
Hoćeš li konačno odgovoriti na moje pitanje. Napiši nam čoveče kretanje ukupne količine proizvedene maline u zadnjih 5 godina. Da vidimo tu tvoju hiperprodukciju... A nisu mi jasni ni ovi što pišu o ceni za sledeću godinu. Ne zna se šta će biti sa cenom ove godine, a vi već pričate o sledećoj- vi kao znate šta će biti.
Još jedan pozdrav za POZNAVAOCA PRILIKA i neprilika...
Hoćeš li konačno odgovoriti na moje pitanje. Napiši nam čoveče kretanje ukupne količine proizvedene maline u zadnjih 5 godina. Da vidimo tu tvoju hiperprodukciju... A nisu mi jasni ni ovi što pišu o ceni za sledeću godinu. Ne zna se šta će biti sa cenom ove godine, a vi već pričate o sledećoj- vi kao znate šta će biti.
Odgovoricu naravno, iako vidim da su se pojedinci obradovali misleci da necu odgovoriti.
Znate li sta kazu za statistiku, da je kao bikini jako puno otkriva a opet ne pokaze nam ono glavno.
Kako mozete tvrditi da nemamo hiperprodukciju kad maline ima zasadjeno po celoj Srbiji a pre pet godina to nije bilo tako? Pogledajte sta pisu drugi koliko maline ima samo u Vojvodini? Sta cemo sa jugom Srbije itd... Ovo sto se nama desava je sasvim normalna pojava , uvek je bilo tako dobra cena i onda krene sadnja, pa kad cena padne a ljudi shvate da u malini nema lakog novca onda krene krcenje zasada i sve tako u krug.
Druga jako vazna stvar je ta sto mi nismo sami na trzistu i to nikako ne mozemo da shvatimo, jer sad imamo konkurenciju.
Ako smatrate da nema hiper produkcije zasto malinu niste usluzno zamrzli i kasnije prodali po visestruko vecoj ceni? Problem je sto ljudi ne razumeju sta znaci rec rizik, lako je sedeti iza racunara i pisati... Koju god cenu sada da ponudite na trzistu kupci je nece prihvatiti, jer imaju alternativu? E sada sta ce biti kada tamo pokupuju i isprazne zalihe? Da li ce tada nama ponuditi bolju cenu ili nece? Moze da bude a i ne mora da znaci, to je poslovni rizik gde neko svesno ceka i pravi troskove dodatne ne bi li kasnije dobio bolju cenu. U proslosti je bilo tako, kupis malinu, i sto duze sacekas to bolje ali , uvek ima izuzetak, takva je bila prosla godina kada su se napravili veliki gubici, ostala neprodata malina koja je preneta u novu sezonu a ove godine cena u otkupu i izvozu opet niska , sto nas sve uvodi u jednu tesku i neizvesnu situaciju.
Ja cenim vas stav kao proizvodjaca, vi se morate boriti za svoje interese, ali na realan i posten nacin, ovako, nije u redu pricati kako nema hiperprodukcije a maline na sve strane a plus sto se i u tradicionalno jakim malinarskim mestima takodje proizvodnja prosirila.
Neces dobiti odgovor jer hiperprodukcije NEMA.Ima sirenja povrsina ali to nije praceno povecanjem prinosa i to se jasno vidi ako se pogledaju proizvedene kolicine u zadnjih 7-8 godina.
2009/2010-
"Savetnik za proizvodnju i preradu voća u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije Kolinda Hrehorović navela je da je u Srbiji u 2010. godini proizvedeno 83.870 tona maline."
2011/2012-
"Proizvodnja maline u 2011. godini iznosi 95.565 tona, ubranih sa ukupno 15.750 hektara, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku."
2016. je rod maline procenjen na 90-110.000t sto pokazuje da nam je prinos(sa sve uvozom)na nivou od pre 5 godina.
Nekome odgovara da mesetari podacima o povrsinama i prinosu verovatno zbog uticaja na cenu pricama o hiperprodukciji dok drugi kao Gvozden misle da nije ni potrebno utvrdjivati kolike su povrsine i prinos po hektaru jer to i nije neki bitan podatak.
E sad bih voleo da mi neko objasni KAKO hladnjacar ili drzava ili bilo ko pregovara sa ino kupcem o prodaji-plasmanu maline za iducu sezonu ako ne zna ni koliko ima kooperanata niti kolike povrsine su pod malinom niti koliki su prinosi po hektaru znaci nema ni jedan relevantan podatak koliko robe-maline moze da ponudi...ostaje mu da izvadi saku pasulja iz dzepa u sred pregovora pa zavisi kako se pasulj "otvori"?
Kako za npr zitarice ili bilo sta drugo moze da se zna kolike su povrsine pa se kaze pod psenicom-kukuruzom-suncokretom-sojom-secernom repom..itd je toliko hektara i ocekivani prinos je toliko tona pa drzava zna cime raspolaze koliko se ostavlja za domacu potrosnju koliko za robne rezerve a koliko ide u izvoz.
A malina godinama u magli,ako hocete da dobijete neki podatak od ministarstva poljoprivrede morate da platite taksu od 5.000din!
Zasto je tesko utvrditi povrsine kad bez reg.polj.domacinstva i prijavljene kulture koja se na njoj gaji ne moze da se sklopi ugovor o otkupu sa hladnjacom?
Znaci ti podaci postoje u sistemu ali nekome odgovara da sa istima manipulise.
Prinosi po hektaru su nam KATASTROFALNI,sadi se malina gde je nikad nije bilo,nizak humus,los ph,nepridrzavanje programa zastite,sadni materijal koji jedva da moze tako i da se nazove...
Evo i sada,dan pred zakazan protest malinara nema NI JEDNE vesti o tome.
Gde je ministar da kaze sta je dogovoreno posle puta u Poljsku i zasto se dogovoreno ne postuje i ko ce da odgovara?
Izgleda da u ovoj drzavi dok nekome ne j.bes mater on te ne shvata ozbiljno..
Ne znam koji odgovor sam dobio??? Pričaš šta ti hoćeš i šta tebi odgovara. Lepo se uklapaš u profil nekog političara, samo nešto laprdaš a ništa konkretno ne pričaš. Čudi me da te kad si već tako pametan i znaš ave da savetuješ i imaš prijatelje širom evrope i sveta ne postave za nekog ministra, pa da nam krene konačno. Ili da nam urediš ovu našu malinaraku priču, da nam svane konačno.