Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Taj navodni poznavalac prilika stalno pokusava da prodaje price o tzv. trzisnoj ekonomiji.To su bajke,to nigde na svetu nema.Dovoljno je pomenuti koliko EU postavlja nogu Kini na svakom koraku NE DOZVOLJAVA JOJ DA INVESTIRA U EU KOMPANIJE.

- - - - - - - - - -

To sto on i njemu slicni propagiraju je zlo,ta nakaradna ideologija dovodi do toga o cemu je Zoran pisao.

@Srb1n

Ja sam uzeo samo kalkulaciju na 5 centi , ta cifra je puno veca 20-30 a mozda i vise eur/centi, dovoljan razlog da se zaobidje Srbija. Vi se mozete smejati koliko hocete ali nekom preradjivacu, trgovcu, distributeru moze biti znacajan faktor da se za kupovinu odluci u tamo nekoj Ukrajini a ne kod nas. To da samo mi proizvodimo malinu je davno proslo vreme i tome se moramo ili prilagoditi ili cemo izgubiti trziste, polako ga vec gubimo. Jer svaki kilogram kupljen negde vam Srbije je kilogram manje prodate maline kod nas.

Posebnost koju ima nasa malina mi ne umemo da iskoristimo, suvise smo se opustili. Konkurencija to koristi i srpsku malinu je sve teze i teze prodati, kupci se okrecu tamo gde je roba jeftinija. Dzaba nam posebnost ako je ne reklamiramo, ako kupac ne zna benefite istog. Npr odete u auto salon da kupite auto, ima raznih modela, svi deluju na oko isto, svi imaju istu funkciju da nas prevezu od tacke A do tacke B ali se ipak neki cak i skuplji modeli prodaju bolje od nekih jeftinijih, to je ta dodatna vrednost proizvoda, umece prodavca ponekad ili jednostavno sam brend. Da li srpska malina moze da bude nas brend. Ja mislim da moze ali da moramo da budemo puno bolji, efikasniji, moramo da pratimo trziste da idemo napred. Novi kanali prodaje (sveza malina), uvodjenje standarda (GLOBAL GAP, bezvirusni sertifikovani sadni materijal), smanjivanje troskova proizvodnje a povecanje prinosa, unapredjenje odnosa sa kupcima stalno i neprekidno isticanje nase posebnosti, tj nase dodatne vrednosti. Knjige su napisane o srpskoj malini od strane nasih eminentnih strucnjaka. Imamo to geografsko poreklo, hajde da ga iskoristimo, hajde da ceo svet sazna zasto je nasa malina drugacija od neke tamo poljske ili ukrajinske, jer ako znaju mozda budu bili spremni da nam vise plate a ako ne znaju onda se trkamo samo sa cenom a nisam siguran koliko to mozemo dugo izdrzati.

Pozdravljam odluku da vlada pomogne proizvodjacima ali se bojim da vlada to radi malo nespretno, ne cini to na pravi nacin. Vlada treba da subvencionise proizvodnju a ne nekome da naredi koliko ce neko nesto da plati a ciju cenu odredjuje samo trziste. Subvencije , podsticaji sta god da ali pritisci, ucene, direktno mesanje u trzisnu utakmicu ne. Sta ce biti ako se dogovor ne ispostuje, ne znam, ali znam da vlada uprkos dobrim namerama radi pogresnu stvar, mesa se u trziste i hladnjace dovodi u tesku situaciju.

Najmanji je problem malinu negde smestiti, kapaciteta ima, problem je kada lager prenesete u sledecu godinu, to hladnjace finansijski opterecuje.
A skupo placena malina nosi sa sobom i veliki rizik od gubitka a taj rizik neko svesno mora preuzeti na sebe u ovom slucaju to radi hladnjaca.
Finansijski slabije stanje bilo koje hladnjace automatski znaci i slabijeg proizvodjaca, to su povezani sudovi i jedni bez drugih ne mogu. Niti hladnjaca moze bez proizvodjaca niti proizvodjac moze bez hladnjace.

Ja nikada nisam rekao da su hladnjace bezgresne niti da su proizvodjaci bezgresni. Hladnjace su u dugovima jer svu zaradu reinvestiraju, to je dobro ali nije dobro sto ljudi nemaju granica. Sve to lepo funkcionise dok trziste radi i dok princip , kupim i zaradim pa pride jos i ostane, ali sta ako se ta pretpostavka ne obistini kao npr prosle godine. Te stvari se desavaju u malinarstvu. Onda nastaju problemi, jer hladnjace nemaju apsolutno nikakvu akumulaciju da takve trzisne sokove izdrze. Na stranu to sto licno mislim da je svrsishodnije ulagati u neki visi stepen prerade ili sebe adekvatno pripremiti na povremene trzisne sokove, nego samo ici na povecavanje kapaciteta.

Ali kao sto i proizvodjaci cine vecinom gresku pa sve sto zarade potrose, ne investiraju u proizvodnju, ne ostavljaju za teske dane takve iste greske prave i hladnjace, samo sto su kod hladnjace brojke i sami rizici puno veci. Malina je berzanska roba , cene konstantno fluktuiraju na trzistu i svaka i najmanja greska moze vas potopiti i to se desavalo i to ce se desavati i ubuduce i kod domacih a i kod stranih firmi i oni znaju da se preinvestiraju i da naprave pogresnu trzisnu procenu a onda ih trziste uvek najgrublje kazni.

Vise razumevanja sa jedne i druge strane, partnerski odnos hladnjaca / proizvodjac, podela rizika su nacini i resenja kako ovakva situacija moze da se predupredi da svi budu zadovoljni. Treba sesti, razgovarati, treba napraviti takav model da svako pomalo dobije a opet svako i da pomalo izgubi. Jedno od resenja, proizvodjac da snosi deo rizika da ne trazi sav novac unapred a hladnjaca kada posluje dobro da isplati dobit u dogovorenom odnosu kako je to bilo ranije u neka davna vremena kada su zadruge jos funkcionisale. Ako ljudi sednu i pricaju, svima moze biti bolje, samo je potrebno malo volje i truda...

- - - - - - - - - -

@jevto

To je o cemu vi pricate je vec stvar politike. Jedna mocna EU to moze da uradi, ali da li moze jedna Srbija? Ja prvi uvek kupim domaci proizvod pre nego uvozni jer znam da svaki dinar tako zaradjen ostaje u Srbiji, ali jedno je sta je ispravno a sasvim drugo su mehanizmi koji bi doveli do toga da sami zastitimo svoju proizvodnju.

Cek jel nije bila ona prica "nije bitno koja je cena (pri izvozu) jer se na rafu zaradi daleko vise" ? I zar ova akontna cena nije vec sama po sebi podela rizika?

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 992D using Tapatalk

Pa kako da se ne smejemo na ovo sto je frigi izbacio, toliko o tome da ti pises povezano i sam sebe ukopavas sa izjavama... Nadamo se da ce se cena korigovati u narednom periodu u korist proizvodjaca, jer ukoliko se to ne desi vecina mslinjaka ce u sledecu godinu uci u jos losiju kondiciju i manje ce se ulagati, a to ce dovesti do propadanja malinarstva, gde cete i vi gospodine poznavaoce pretrpeti stetu kao neko ko radi za hladnjacare.....

Voćkice, neće oni propasti... Ako propadnu maline, oni će da se prebace na jabuke, ako to propadne onda na lešnike, lubenice, itd... Mi smo za njih "potrošna" roba :)

I video sam u "plasman i cena" neko je pisao da se za prevoz organske placa vise? Sta, voze je rucnim kolicima zbog izduvnih gasova, ne kontam..?

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 992D using Tapatalk

Trzisna ekonomija je kada ja tebi treba da prodam, a kada ti meni treba da prodas onda ja zastitim trziste, nametnem carine itd. Kina ce pokidati EU, za sada se brani ali nece moci jos dugo. Mentalitet zutih naroda je ipak drugaciji od nas. Mnogo je to vredan svet.

Ja prvi uvek kupim domaci proizvod pre nego uvozni ............................................................................

Tu se bas i ne sazemo , recimo mene kao krajnjeg kupca zanima isključivo i jedino da za svoje novce dobijem najbolje. Hrvatsko, Srpsko ili Kinesko, potpuno mi je svejedno.

Mentalitet zutih naroda je ipak drugaciji od nas. Mnogo je to vredan svet

Potpisujem ,
skoro sam preko alija narucio jednu alatku , kod nas ( brzom postom iz Subotice ) iznosi 2000 din a Kinezi salju postom preko pola sveta ( free shiping ) za 6 dolara ukupno ( potpuno isti predmet , cak ga i ovi nasi narucuju od Kineza na veliko pa onda ovde rasparcavaju )

Da bi ipak ostali u duhu teme , evo jedne fotografije koja malo ukazuje i na istorijat . . .

Poslednja izmena:
Njihova suplja prica je da trziste odredjuje cjenu.Pa otidji ti "poznavalac" u samoposlugu pa odredi cjenu proizvoda koji kupujes,il na benzinsku pa odredi koja ce bit cjena benzina kojices sipat sebi.Proizvodjac odredjuje cjenu proizvoda,tebi moze odgovarat cjena il ne.Ako ti se nesvidja ,idi trazi gdje je jeftinije to je tako.Jeftinije ti u poljskoj ,ukraini idi kupuj tamo.Nego vi hladnjacari nemate petlju da zacjenite robu i da u tome ustrajete,najlakse smanjt cjenu sa ledja proizvodjaca dabi privukli sto vise musterija.I ko tu ispasta? mi proizvodjaci.Tu razliku stoste smanjili cjenu,neumanjivate sebi na svoju stetu,nego nama.I samo mi tu ispastamo.Dobro kupcu ,dobro vama,a nama kako bude.OVO JE JEDAN OD RJETKI PROIZVODA GDJE PROIZVODJAC NEODREDJUJE CJENU:Treba odredit na pocetku sezone donju granicu cjene maline;Na primjer 1.5 euro je donja cjena moje maline ,akoti ne odgovara ti nemoj primat malinu u svoju hladnjacu,nacese neko drugi ko hoce.Pored ove smanjene proizvodnje maline u Poljskoj ,SAD,i Srbiji gdje je manje blizu150 hiljada tona maline.daste vi hladnjacari dogovorili istopirali izvoz 3,4 mjeseca,stvorio bi se jos veci manjak maline. cjena bi explodirala.

Pa proizvodjac i i odredjuje cenu ,cim bere i prodaje po 100 dinara znaci da mu je cena dobra.Zasto bi neki kupac odredjivao ispod koje cene nece primati,zasto ne bi uzeo ako mu neko donese za dzabe.Valjda proizvodjac treba da zna koja mu je granica dostojanstva.Sta ce trgovac da nudi,ako ovde ne moze da kupi ispod recimo 200 dinara? Nije Sloba kriv , ...
"Kazu,nije majka karala sina kad se kockao,nego kad se vadio " Ovo predavanje na 100 - 120 dinara je to vadjenje,a izvaditi se ne moze

Evo kupina je 20 dinara i bere narod,pa zasto onda neko da plati 80 kad ce se sve obrati i po 30 dinara.Stocni fond kod malih proizvodjaca je unisten tek kad nisi mogao prodati nikom nista,ocekujem tako nesto i ovde.Potpisivanje ugovora sa velikim proizvodjacima.Onda ce itekako biti radne snage koja ce raditi za dzabe kod nekih koji imaju mnogo.Nadam se da gresim ali vec vidjeno kod nas.

U pravu si nemamo mi petlje da stanemo sa berbom.radimo za djabe,uloze malinari svoje pare pa daj da sta iscupam da nekiksam skroz.Umjesto hladnjace da deru evropske kupce oni deru nas.lakse je svoga zeznut.Vidim po pisanjima oni nji uhvate na blef u poljskoj ovoliko u ukraini ovoliko jeftinija malina,a ovi odma obore cjenu!Nasjednu ko vo na rudu!Umjesto da ga skine sa dnevnog reda i upita stosi meni dolazio akoje tamo jeftinije,da nisi promasio put!Nisu ovi kupci iz evrope ludi onibi najbolju srpsku malinu da kupe po cjeni poljski govana od maline.I ja bi vozio ferari kadbi bio po cjeni golfa!Oni ako ovako nastave obarat cjene doce isto cjena maline i lubenice!Umjesto dase gradi imidj srpskog crvenog zlata i da to prati odgovarajuca cjena,onice malinarstvo obesmislit i unistit!

.................................................. ......................... Nije Sloba kriv , .................................................. .................................................. .....

watch

@Mikser989

Ne razumem u kom kontekstu ovde sada pominjete raf? Naravno uvek je cena na rafu najveca kod svakog proizvoda, ali iza te krajnje cene krije se jako puno dodatnih troskova. Nekad se na kraju postavlja i pitanje da li je svrsishodno uopste i pojaviti se u nekoj maloprodaji direktno ili je bolje ici preko distributera koji je ulistan, koji je upoznao do tancina firmu iznutra i koji zna kako sve funkcionise.

Akontna cena nije podela rizika, jer proizvodjaci kazu ovako, Vi nama platite tu i tu cenu a nas ne interesuje puno sta cete vi sa malinom posle dalje raditi... O kakvoj onda podeli rizika se tu govori ako se od starta polazi od pretpostavke da ce hladnjace sigurno zaraditi na malini... A sta ako ne bude tako? Vama se isplati vasa cena a gubitak? Gledajuci rizike puno vise rizikuje hladnjaca nego poljoprivredni proizvodjac. Proizvodjac ulaze rad sebe i svoje porodice, zemljiste, neophodnu hemiju itd itd itd To sve izadje par hiljada eura a hladnjaca? Ima hladnjaca u koje je investiran ozbiljan novac, koje imaju standarde, najsavremeniju opremu, sortex masine, pakerice, kalibratore, metal detektore, izbijacice itd itd... I proizvodjaci imaju rizike, od nevremena bilo da je kisa, susa, samog procesa proizvodnje do rizika da mu krajnji kupac tj hladnjaca robu nece isplatiti. Ipak rizici su neuporedivo veci kod hladnjaca. Podela rizika da, za ozbiljne hladnjace i ozbiljne proizvodjace na ljude koji posao gledaju na duze staze a ne samo da se preko noci obogate.

@vockica

Trziste je uvek najbolji sudija, ko ne bude imao racunicu da je radi radice nesto drugo, toga se ne plasim. A ne brinite za mene ja sam preziveo i puno teza vremena.

@bojcetic

To sto vi pisete mogu da rade velike i ozbiljne drzave. Mi smo prihvatanjem SSPa i neprestanim ponavljanjem kako ulazak u EU nema alternativu svoj put jasno odredili.

@Miloica

Ja sam lokal patriota i uvek se odlucujem za domaci proizvod osim ako bas odnos cena kvalitet nije u korist stranog proizvoda.

Veliko hvala za lepu fotografiju... Zanima me samo sta cemo mi nasim potomcima da ostavimo? Kada neko za 30-40 godina bude na istom ovom ili nekom drugom forumu pisao i trazio da nadje neku slicnu fotografiju... Bojim se da nece biti ponosni na nas jer se svadjamo umesto da razgovaramo kao ljudi, jer jedni drugima ne verujemo, puni smo sujete i gomila drugih losih osobina koje nas sve koce u zajednickom poslu. Nasi potomci bice tuzni jer ce ako ne pre onda bas tada dok budu trazili fotografiju shvatiti da smo mi ostali u jednom trenutku dok je ceo svet isao napred.

@xsale @zombi13

Evo oko cene xsale je najbolje opisao. A sto se tice toga da se cena kako vi kazete "zacepi", pa nije to tako lako, velika je puno konkurencija, pa ako ne proda Miko ili Ziko, prodace neki Petar, Janko ili Marko... Da li znate koliko hladnjaca posluje na teritoriji Srbije koji slobodno mogu da izvoze malinu? Neko ima skupu proizvodnju, neko jeftinu, nekome treba novac sada a nekome malo kasnije, nekoga "pritiska" banka a nekoga proizvodjaci i onda tu dolazimo do neujednacene ponude u izvozu.
Xsale, kuda sa kupinom kad ni prosle godine nije sva prodata vuce se po hladnjacama a generalno kupina ima puno manje trziste nego npr malina.

Nije stvar u tome da li neko ima petlju ili nema, jednostavno trzisne okolnosti nas teraju da se ili prilagodimo novonastaloj situaciji ili propadnemo. Pre 20 godina samo je zapadna Srbija imala malinu i naravno da je tada cena mogla da bude dobra jer nasi kupci nisu ni imali nekog izbora plus na sve to, sve je islo preko par nasih spoljnotrgovinskih firmi i znao se neki red... A sada, puno trzisnih takmaca i velika ponuda robe u Srbiji a sta cemo sa Bosnom, Ukrajinom, Bugarskom, Kosovom ... Neko ce reci sta oni imaju, nemaju mozda puno ali svako kilo kupljeno kod njih je isto to kilo manje prodato kod nas. Sto pre shvatimo i prihvatimo trzisnu realnost da su nam oni konkurencija to cemo pre poceti da trazimo odrziva resenja gde bi bile zadovoljene sve tri strane, proizvodjaci, drzava, hladnjace.

Zasto pisete tako kako pisete o Poljskoj malini? Ona mozda nema sva svojstva kao nas Willamette ali je ipak sorta koja ima svoje mesto na trzistu... Koliko ste puta bili u Poljskoj, da tako nesto pisete? Imate li prijatelje tamo? Ja sam bio u Poljskoj vise puta i imam tamo i prijatelja i poslovnih partnera. Poljska je zemlja koja je sva sredstva od EU namenjene poljoprivredi usmerila u razvoj malinarstva. Poljska je zemlja koja je uspela da privuce veliki broj stranih investicija a deo i domacih firmi koje preradjuju voce i izvoze za ceo svet, bilo da je koncentrat, marmelada, sok, vocna pasta itd itd. Jedna ozbiljna zemlja, sa velikim potencijalima ne samo u poljoprivredi vec i u razlicitim sektorima industrije. A vidim da se vi njima podsmevate.... Mozda nemaju malinu dobru kao nasu ali su nam trzisni takmaci, mozemo puno da naucimo od njih ako zelimo, npr za pocatak kako rade tako puno izvoz svezeg voca , za konzum.... Vise stepene prerade ostavicemo za kasnije.

Malina sa ovi podneblja je ipak za klasu ispred drugi,i moramo da gradimo taj imidj!Ako mi sami podcjenimo nasu malinu zasto bi nam je oni vise platili:Jel mislis poznavalac da neka skupocjena vina vrjede 500 eura.pa nije unutra zlato.tuse prodaje ime i kvalitet.Al sam sadrzaj ne vrjedi unutra ni 10 eura.Ako nam je najbolja malina na svjetu netreba da dozvolite da vas neko ucjenjuje sa losijom malinom iz drugi zemalja.Objasnite daje rucno brana malina,brix 13 ,podneblje iklima idealna za malinu ida to utice na cjenu.Hoces losiju sretno ti bilo zna gdje je poljska.I kad zauzmete muski stav pocece vas cjenit.zasto oni nebi obarali cjene kad vi popustate,i kad jednom popustis ,opet ces sljedece godine!Vidices kakvece vam ponudit cjene sljedece godine!Umjesto sto se sastajete i dogovarate da sto manju cjenu isplatite malinarima,bolje dase dogovorite za jedinstvenu izvoznu cjenu .I nema popustanja.znaju oni gdjeje najbolja roba doce sigurno!

Sta sad kaze poznavalac prilika na iznete informacije da je ministarstvo dostavilo ljudima ugovore na kojima zakljucene cene iznose od 2.5 do 4 eura? eee covek zamajava raju pola godine godine ovde na forumu jeftinom pricom...

Pole je postavio video snimak u kome predstavnici malinara najavljuju protest, zahvaljuju se ministru poljoprivrede zbog dostavljenih ugovora na kojima zakljucene izvozne cene iznose od 2.5 do 4 eura, iste dokumente drze u rukama i pokazuju voditeljki. Nazalost taj post je obrisan. Mozda ce Pole ponovo postaviti video snimak na forum.

@Petar
Stavite se u poziciju ministra, sta bi on trebalo da uradi, da kaze istinu koja je surova i time navuce gnev 500.000 ljudi koji zive od maline i time jos pride na nekim buducim izborima izgubi glasove?
2,5 eura da ali za proslogodisnje ugovore i 4 eura da ali za svezu malinu. Zamrznuta trenutno ima puno nizu cenu a imaju i tri kategorije rolend ,griz, blok. Ako drzava stvarno misli da su ove cene moguce, ok sve hladnjace prodace maline drzavi i isplatiti proizvodjace ali to nije istina. Drugo, sta znace ugovori po ovim cenama, hajde sa vidimo kolicina x cena pa opet plus kolicina x cena i tek onda mozemo dobiti srednju cenu. Ovako kreira se slika u javnosti koja odgovara nasim politicarima a koja hladnjace stavlja u neravnopravan polozaj. Da je ta ista drzava znala kako se radi ovaj posao ne bi dozvolila da skoro sve zadruge propadnu vec bi tim zadrugama omogucila da voce prodaju po visim cenama. Ovako cini mi se da drzava pere ruke od maline jer zeli da pokaze da je krivac na nekoj drugoj strani. Krivac je trziste krivac je propala ekonomija. Ne moze malina da to sve nadoknadi, ne mozemo ocekivati da cena uvek bude dobra. Preradni kapaciteti su ostali isti a proizvodnja se povecava , mozda prinosi nisu veliki ali povrsine su svakako vece. Da bi uspeli u poslu sa malinama da bi proizvodjaci bili zadovoljni moramo se promeniti, moramo pratiti zahteve trzista. Krajnji kupci, njih ne zanima puno da li nas proizvodjac ima racunicu nesto da radi ili ne , on gleda svoj interes i svoju racunicu da dobije sto povoljniju cenu za sto bolji kvalitet. Mi gledamo da sto bolje prodamo i proizvodjaci i hladnjace. Zasto su maline tako posebne, da li je to bozansko voce? Pa proizvodjaci visanja su cekali 3-4 godine da se trziste postavi tako da oni budu zadovoljni i evo ove godine niko se ne buni, bune se krajnji kupci jer im je puno da plate skoro dva eura za visnju bk ali to je teziste kao sto je trziste da proizvodjaci kupina zadnje dve godine rade na granici rentabilnosti... Moramo podici preradne kapacitete, raditi na novim kanalima prodaje, moramo uvoditi nove standarde pratiti zahteve kupaca i biti spremni da nekad radimo i na granici rentabilnosti. Mi jednostavno imamo prevelika ocekivanja od proizvodnje malina. Ne postoji vocna kultura koja daje bolji odnos ulozeno/ zaradjeno od malina ali ako gledano dugorocno i zadnjih recimo 5-6 godina. Ali ako gledamo kratkorocno i ocekujemo rezultat posle 2-3 godine, pa to je onda naprosto neozbiljno jer nijedan posao ne daje brze rezultate, instant bogastvo i instant dobit covek moze naci u igrama na srecu ali u ozbiljnoj proizvodnji uzima se vremenski okvir pa se kaze , ulazem sad a investicija ce se vratiti za 5 godina ili 10... Sve drugo predstavlja neozbiljnost i nasu potrebu da nam malina bude slamka spasa jer smo sve ostalo skoro unistili. Gospodo pa i za malinu je to previse...

Molim odgovor od ako moze od modema.....Kome ja da verujem ..? Ovim dripcima na linku...ili BAJNIM poznavaocima,kamemima,limenima.lanjskim snegovima,spasovima....iii???

https://www.youtube.com/watch?v=blGW7tMhOWE
http://prijepoljske.blogspot.rs/2017/08/19_15.html?spref=fb

- - - - - - - - - -

Jos bih da dodam ....PREDAVAO sam malinu u 11 hladnjaca i 4 nakupca .... iskustva su skoro kod svih BOOOLNA... Ja ih razuuumem ...kao sto razumem i od prosle god jos nisam naplatio.... usluge otkupa ....al vidim da su u blokadi od juna ove god...? mi proizvodjaci budimo razumniii...pomozimo hladnjacarima kolko god je moguce...?...bice i nas interes..? eeee mudraciii..??

Gde li je istinaaa! ??/
http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=353738

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh