Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Niz izvoznika ne postuje dogovor i nisu se makli sa 120 - 135.Samo su Descur i Crops digli do 150 - 160.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=08&dd=10&nav_id=1291921

- - - - - - - - - -

Ocigledno da se radi o domacim otkupljivacima koji nisu spremni da odstupe ni za milimetar od svojih bolesnih apetita.Nadam se da ce drzava reagovati i naterati ove otpadnike bar da prate cene od 150 - 160.Takodje,treba im pomoci da shvate sta znaci termin drustvena odgovornost.Dosta su se bahatili basnoslovnim profitima,bio bi red da svoju zemlju pomognu (uzgred,njoj i duguju sve sto imaju) u trenutcima kada se ona pocinje suocavati sa ozbiljnim izazovima.

@Jevto

Na osnovu cega zakljucujete da hladnjace imaju basnoslovn profite. Ako pogledamo bilanse nece biti bas tako... Koliko hladnjaca ima koji su preneli malinu u ovu godinu racunajuci da ce zaraditi i sta sada... Jel mozete da izracunate njihove gubitke... Ja ne bih bio u njihovoj kozi. Drugo ko kaze da ovim potezom stranci svesno ne zele potope nase hladnjace? Da li se iko pita sta bi bilo ako ne bi imali nijednu domacu firmu koja izvozi voce? Moramo sacuvati domace firme, moramo ulagati i visi stepn prerade, moramo se pokrenuti jer ako to ne uradimo izgubicemo trzisnu utakmicu. Drugo u tekstu su brojne neistine, ko to prodaje malinu po tim cenama po 3 eura...
Kada se gledaju izvozne cene, zasto se ne napravi prosek a ne najveca cena i to za neke proslogodisnje ugovore nego kolicina x cena + sledeca kolicina x cena i tako dok se ne izracuna i poslednje kilo koje je otislo iz Srbije... Ovako Radovic stvara laznu i nerealnu sliku i poziva narod na ulicu koristeci metod ucene...

Ja nudim uvek resenje, udruzite se na nacin na koji sam opisao milion puta do sada...

Vi morate shvatiti da su se vremena promenila.Narod mora da prezivi i neki minimum je oko 150 - 160.Ne mozete ignorisati dogovor koji je napravljen uz posredovanje Vlade.Vi ste se odmetnuli od sopstvenog naroda i drzave.Ako je situacija takva morate se odreci celokupnog profita jer je to visi interes u cilju opstanka nacije.Put pohlepe koji ste odabrali moze dovesti do vaseg unistenja,,ne mozete pobediti drzavu i narod.

@Jevto

Da vremena su se promenila drzava ne treba vise da se mesa u trziste nego treba da omoguci fer i postenu trzisnu utakmicu. Kakav je dogovor napravljen, takav jer je vrsen pritisak na hladnjace i jer su slate inspekcije po celoj Srbiji... A drzava (bicu politicki nekorektan) malinare posmatra samo kroz prizmu potencijalnih glasaca i zbog toga im "podilazi"... Gde u svetu ima da drzava nekoj privatnoj firmi kaze da nesto mora toliko i toliko da plati...? To nema nigde i to nije trzisna ekonomija. Ako drzava zeli da vam pomogne onda neka vas subvencionise ili neka sama otkupi malinu po ceni po kojoj misli da moze da zaradi ili neka vam pomogne da se organizujete u zadruge, ta ideja je vec dobila odredjene obrise a kada ce poceti da se realizuje to cemo videti.

Onoga kupca u Nemackoj, Italiji, Francuskoj ne zanima da li nasi proizvodjaci mogu da prezive ili ne, njega zanima cena, ako je u Srbiji skuplja, pa kupice u Bosni, Poljskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Kosovu itd itd. Proslo je vreme nase dominacije, sada se borimo sa svima u evropi.

Dokle ce te pricati te bajke o trzisnoj ekonomiji?Pa svaka zemlja stiti svoju privredu,ne u cilju bogacenja male monopolisticke grupe,vec u cilju svog ukupnog razvoja.Nikakvog nezakonitog pritiska nije bilo,cak sta vise trebalo je izvrsiti pritisak u legalnim okvirima,cim su odmetnici na jugu placali vilamet po 100 din.Takodje,izostala je reakcija proizvodjaca koji su na taj izdajnicki cin trebali ostro odgovoriti.
Zasto da drzava daje novac a neki zive u nevidjenom luksuzu,kupuju se najskuplji automobili na sajmu,dupliraju se smestajni kapaciteti za jedan rod maline itd?
Pa nek kupe,neka sami proizvedu ako hoce.Zasto se vi toliko toga plasite?
Vi ste se mnogo osilili poput nekadasnjih dahija,jos na sve to popujete o trzisnoj ekonomiji.

Koliko je to pala cena maline prema krajnjem potrosacu u inostranstvu za poslednje 2 godine?
Posto je prica o trzisnoj utakmici,valjda se ta utakmica igra i na drugim mestima,a ne samo kod nas,

@jevto

O kakvoj monopolistickoj grupi pricamo kad preko 200 razlicitih firmi izvozi malinu? Da drzava treba da stiti svoju ekonomiju ali nacin na koji to radi nasa drzava evidentno je da samo pomaze hladnjacama da dodju do stecaja jer hladnjace su proslu godinu velika vecina njih zavrsila negativno. Vi imate pogresnu sliku kada posmatrate hladnjace... Vi vidite samo spolja kako to sve lepo izgleda a n vidite da je preko 80% hladnjaca u velikim kreditima koje treba vracati, ne vidite bilanse, ne vidite mnoge druge probleme... Ja sam za fer i partnerski odnos hladnjaca / proizvodjac, vec sam i pisao o tome ali ovo kako to nasa drzava radi je protivno svakoj zdravoj logici.

- - - - - - - - - -

@xsale

Ko to moze da dodje bas do krajnjeg potrosaca? Koliko firmi radi direktno a koliko preko trgovaca, distributera i sl... Nemojte gledati cenu na rafu, vitrini jer su i kod nas te cene paprene. Koliko robe moze da se proda na taj nacin je pravo pitanje i koliko njih moze da dodje u situaciju da radi bas direktno... Ulazi su skupi i ulaziti samo sa malinom se ne isplati i to dobro znate... Raspitajte se koliko po bar kodu kosta mesto kod nas u jednom supermarktu onda uzmite ugovor iz Deleza ili Rode pa da vidite kakvih tu sve ima stavki i koliko to sve kosta a cena , jeste velika ali i troskova ima dosta, plus akcije, odrzavanje vitrina, pa minimalna isporuka pa valuta placanja itd itd.. Stvari posmatrate savise uprosceno...

Recicu vam, cena za rolend je ispod 2 eura, cena za griz je jos niza a cena za blok isto tako, pa digitron i racunajte....

Poslednja izmena:
Snimi i postavi ugovor gde je rolend ispod dva evra

- - - - - - - - - -

Drzava ce ocigledno morati da preuzme odgovornost po pitanju strateskih privrednih oblasti u cilju ostvarivanja odrzivog poslovanja u interesu sire drustvene zajednice.
Da prevedem na srpski,ukoliko se ubrzo ne dozovete pameti,neka vrsta nacionalizacije ce biti ishod kojim ce biraci biti zadovoljni.

@jevto

Prosla su ta vremena, ja sam vam pisao ako mislite sa sadasnji trzisni uslovi nisu dobri za vas onda lepo mozete da se organizujete i sami zamrzavate i iuvozite svoju malinu. Svesna je i drzava po koliko se malina izvozi, zna da tu ima i bloka pa i griza a zna drzava da ima i stranih firmi a nasa drzava se obavezala raznim ugovorima da ce postovati strani kapital i bilp ciji drugi. To cemu se vi nadate nas moze pretvoriti u Severnu Koreju. Drzava proizvodjacima pomaze na pogresan nacin i time samo jos vise tera hladnjace u provaliju. Gubitak po 1kg neprodate maline iz proslw godine je enorman a te godine je malina isplacena i vise nego dobro proizvodjacima... Jedan Nemac vlasnik jedne velike hladnjace u Srbiji inace moj prijatelj mi kaze sledece ''Sta misle ti proizvodjaci do kada ja i ostali mozemo da izdrzimo da radimo u minusu, ja posao u Srbiji finansiram iz drugog posla''. To su reci jednog Nemca...

@jevto

Prosla su ta vremena, ja sam vam pisao ako mislite sa sadasnji trzisni uslovi nisu dobri za vas onda lepo mozete da se organizujete i sami zamrzavate i iuvozite svoju malinu. Svesna je i drzava po koliko se malina izvozi, zna da tu ima i bloka pa i griza a zna drzava da ima i stranih firmi a nasa drzava se obavezala raznim ugovorima da ce postovati strani kapital i bilp ciji drugi. To cemu se vi nadate nas moze pretvoriti u Severnu Koreju. Drzava proizvodjacima pomaze na pogresan nacin i time samo jos vise tera hladnjace u provaliju. Gubitak po 1kg neprodate maline iz proslw godine je enorman a te godine je malina isplacena i vise nego dobro proizvodjacima... Jedan Nemac vlasnik jedne velike hladnjace u Srbiji inace moj prijatelj mi kaze sledece ''Sta misle ti proizvodjaci do kada ja i ostali mozemo da izdrzimo da radimo u minusu, ja posao u Srbiji finansiram iz drugog posla''. To su reci jednog Nemca...
Rolend se prodaje za vise od 2e.

Zasto se hladnjace koje posluju u Srbiji ne udruze i plasiraju robu direktno u maloprodaje na zapadu? Da vise ne rade u minusu.

Zasto se forsira samo udruzivanje proizvodjaca?

U citavom lancu proizvodjac je najbitniji, sve ostalo su trgovci.

Na protest moramo izaci,moramo se boriti.Sve drugo je laz.Oni misle da ce ih Zapad zastiti jer kao fol brane tzv. slobodno trziste.Zapad ne zanima ta boranija.Kao sto rece predsednik,za njih je mnogo vazniji odnos prema Moskvi i Pristini.

@Gale T.

Iz kojih izvora imate tu informaciju? Ja tvrdim da se prodaje puno manje od 2 eura.

Zasto se hladnjace ne udruze, ne udruzuju se iz istih razloga iz kojih se ne udruzuju proizvodjaci, nerazumevanje situacije, nepoverenje, sujeta, sve one osobine pre svega ljudske koje nas ometaju da idemo napred. Svet je odavno postao jedno veliko globalno selo a u tom haosu puno je lakse ici napred ukoliko vas ima vise. Ne mi puno da razmisljamo treba da vidimo kako to rade bolji i uspesniji od nas i njihove primere treba samo da ovde primenimo.

Proizvodjac je svakako najbitniji i svi ostali u lancu ne bi postajali da nije tog proizvodjaca. Ali isto tako on mora da shvati da su se okolnosti u svetu promenili, svi su poceli da proizvode malinu, svi je nude a kupci kupuju tamo gde je najpovoljnija. Nasa srpska malina ima odredjene specificnosti sto je i dokazano projektom zastitom geografskog porekla ali taj isti zig je mrtvo slovo na papiru ako se ne promovise, ako krajnji kupac ne zna koje su mu prednosti svega toga, sta izdvaja nasu srpsku malinu od tamo neke druge...

Bojim se da mi polako ali sigurno trku gubimo, neki drugi proizvode bolje i jeftinije od nas. Mi spavamo dubokim snom, ne shvatamo koliko se svet oko nas brzo menja.

- - - - - - - - - -

@jevto

Morate se boriti ali se morate boriti na pravi nacin a ne na nacin na koji vas nagovaraju vasi predstavnici, jer takve metode nisu trzisne nisu realne , a resenja nisu odrziva.

brao Jevto majstore.Ja da imam tavo znanje nebih gajio maline.Sede bih u ladovini i od magle pravio lovu.
Ti to znas i mozes.

PP@

Navedite ko to bolje i jeftinije proizvodi malinu.
U 60-70 % malinjaka u Macvi i Jadru se ulazu velika sredstva i primenjuju sve agrotehnicke mere.
Srbija ce biti prva po proizvodnji mikera i vilameta jos dugo godina.
Zivim na granici sa Bosnom, oni nam nisu konkurencija.
Prosecna cena rolenda je veca od 2e.
Bavim se takvim poslom da sam bar jednom sedmicno u hladnjacama sirom Srbije.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

@Gale T.

Nije dobro konkurenciju omalozavati, skupo nas to moze kostati.

@Frigy

Cim Gale T. postavi ja postavljam isto...

Tako je fer i posteno.

Opet ovaj poceo da lupa ko otvoren prozor..?

Ko nam je kriv ..? copu-paste.

[FONT=&quot]Kriv nam je i Radovic, kriva nam je i drzava, hladnjacari...ma svi su nam krivi. Samo ni u naznakama mi nismo, i svi treba da se bore za nas i da nam nadju neko resenje.Znam da ce mnogi sada i mene nazvati botom i ko zna cim jos ali iskreno ne marim.Pitam sve Vas da li biste Vi stali ispred ljudi kakvi smo mi, ali iskreno? Da li bi smo mi bili drugaciji da imamo hladnjace? Kada budemo postali posteni prema sebi i kada budemo shvatili da je resenje nasih problema kod nas u rukama tada ce problem biti i resen, do tada mozemo mastati o zadrugama, sopstvenim hlanjacama verujte sa mrtve tacke se necemo maci. Jedino resenje je da pocnemo prvenstveno postovati sami sebe i ono sto radimo, da svoje NEDAMO u bescenje. Kada budemo postovali sebe i svoj rad postovace nas i hladnjacari i drzava ma ko bio na celu hladnjace i drzave.
:ppozdrav:
[/FONT]

@poznavalac, pre izvesnog vremena je cini mi se @IvanVb postavio dokument sa carine, sa cenom i pecatom, za koji si ti tvrdio da se radi o kolicinama iz prethodne godine, gde te je pomenuti demantovao.
Eto, mogao bi na osnovu toga da postavis neki pisani dokument, pa da nas konacno uveris u svoje tvrdnje.

Sent from my Samsung A5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh