Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@pole

Ja jednu stvar ne mogu da razumem, ako vidite da postoji problem, da drzava ne moze da ga resi, da vasi predstavnici ne nude resenja, zasto se onda ne organizujete i ne probate sami da nadjete neko resenje... Ali ne da cekate, vec sada da krenete da radite da bi spremno docekali sledecu berbu.

- - - - - - - - - -

@frigy

Pomenuti me nije demantovao. Znam gde je roba otisla i preko koga je otisla. Rec je o jednom velikom kupcu malog pakovanja, koji standardno kupuje robu u zapadnoj Srbiji, ima vise dobavljaca sirom Srbije. Procitajte zakon o izvozu pa cete videti cemu i zasta kontolnik sluzi. Lepo je verovati u nesto sto vama odgovara, problem je sto je istina drugacija.

@Gale T.

Nije dobro konkurenciju omalozavati, skupo nas to moze kostati.

@Frigy

Cim Gale T. postavi ja postavljam isto...

Tako je fer i posteno.
PP@

Recite nam kako nam je to Bosna konkurencija? I ko su ti ostali sto nas ugrozavaju?
Nikoga ja ne potcenjujem i ne omalovazavam.
Znam za tri razlicite hladnjace koje izvoze rolend preko 2e.
Imate dokument na prethodnim stranama.
Da vidimo i vase cene po bilo kojem ugovoru.
Pricate u prazno, prazne price.
PP = Prazne Price

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

@Gale T.

Proizvode jeftinije malinu nego Srbija i zato su nam konkurencija. Tu je Ukrajina npr koja iz godine u godinu dize proizvodnju.

Na prethodnim stranama imamo dokument koji se odnosi na proslogodisnji ugovor. Jel vi stvarno mislite da Nemci, Francuzi, Austrijanci itd ne znaju koliko mi placamo svezu malinu?

Nekad imam 5 poziva dnevno od razlicitih ljudi, partnera/poznanika koji onako usput prokomentarisu nase cene i kazu koje su cene u Poljskoj ili me pitaju za misljenje kako se situacija razvija na terenu, gde se koliko placa itd itd. Oni sve znaju, ja se nekad iznenadim koliko znaju a sede negde daleko... Ali to im je posao...

Gale T. cim vi postavite ta tri dokumenta preko 2 eura ja odmah postavljam ispod 2 eura... Ali cekam vas, ja sam dovoljno postavljao na ovom forumu.

@Gale T.

Proizvode jeftinije malinu nego Srbija i zato su nam konkurencija. Tu je Ukrajina npr koja iz godine u godinu dize proizvodnju.

Na prethodnim stranama imamo dokument koji se odnosi na proslogodisnji ugovor. Jel vi stvarno mislite da Nemci, Francuzi, Austrijanci itd ne znaju koliko mi placamo svezu malinu?

Nekad imam 5 poziva dnevno od razlicitih ljudi, partnera/poznanika koji onako usput prokomentarisu nase cene i kazu koje su cene u Poljskoj ili me pitaju za misljenje kako se situacija razvija na terenu, gde se koliko placa itd itd. Oni sve znaju, ja se nekad iznenadim koliko znaju a sede negde daleko... Ali to im je posao...

Gale T. cim vi postavite ta tri dokumenta preko 2 eura ja odmah postavljam ispod 2 eura... Ali cekam vas, ja sam dovoljno postavljao na ovom forumu.
Koliko tona vilameta i mikera proizvede Ukrajina?
Necu postavljati dokumenta.
Ponavljam: postavite dokument da je rolend izasao iz Srbije ispod 2e, po bilo kom ugovoru, od maja pa kasnije ove godine.
Cena u Srbiji nema veze sa cenom preko, i vi to dobro znate.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Bosna ne proizvodi jeftiniju malinu nego mi(zivim na granici).
Plasira 70% maline preko Srbije.
Toliko o Bosni i konkurenciji.

Poslednja izmena:
Ja mislim da Bosna plasira skoro sve preko nas... Jer sa kim god da sam pričao iz Bosne svi su u fazonu da njihove hladnjače šalju robu nama...

@Gale T.

Ukrajina dovoljno proizvodi da pojedini kupci umesto da dodju u Srbiju sednu na avion i idu za Ukrajinu. Kazu, skupi smo postali. Shvatite da neko ko trosi hiljade tona maline za proizvodnju necega njemu i 1 cent mnogo znaci.

Rolend svaki dan izlazi iz Srbije ispod 2 eura i to je surova istina sa tendencijom pada... A cena u Srbiji itekako ima veze sa cenom napolju, jer znam par firmi koje rade za strance koji su im tacno uracunali zaradu unapred, jer zasto bi ga pratio sa novcem i da ga pusti da zaradi posle koliko on hoce... Ima li to ikakve logike?

Bosna se polako uci jos ovome poslu. Tacno je da roba uglavnom zavrsava u Srbiji ali ja znam par firmi koje kupuju u Bosni a nekad su kupovali u Srbiji. Bosna im je em bliza em jeftinija.

Druga strana medalje je da su nase hladnjace pojedine investirale ozbiljan novac preko i to je isto jedan od razloga zasto roba zavrsava u Srbiji.

Mislim da je kranje vreme da proizvodjaci sednu i pocnu da pripremaju strategiju za sledecu godinu. Nema se vise vremena za gubljenje. Imate resenje od mene ima nacin sta i kako treba raditi, treba samo da sujetu ostavite po strani i da se dogovorite. Izbacite prepreke iz svojih glava, ne dozvolite da vas predrasude opterecuju... Mozete da pobedite...

@Gale T.

Ukrajina dovoljno proizvodi da pojedini kupci umesto da dodju u Srbiju sednu na avion i idu za Ukrajinu. Kazu, skupi smo postali. Shvatite da neko ko trosi hiljade tona maline za proizvodnju necega njemu i 1 cent mnogo znaci.

Rolend svaki dan izlazi iz Srbije ispod 2 eura i to je surova istina sa tendencijom pada...
Samo, ako nije problem, potkrepi ovo nekim dokazom. Hvala

Sent from my Samsung A5

Tacno je da firme iz Srbije izvoze voce firmama na zapadu po niskim cenama,ali oni su vlasnici firmi u Lihtenstajnu,Luksemburgu ,M.Karlu i sl.koje to voce uvoze iz Srbije .
Ta manja cena vazi do EU a potom je visa za nekih 30 % .Dobit ostvaruje cerka-sin firma,a ova kod nas je na granici rentabilnosti.I oni su gledali seriju Hobotnica krajem 80 god.ptoslog veka.

@Frambuesa

Posto vidim da vladate informacijama da vam pomognem malo...

https://postimg.org/image/q5glehnzj/

Lepo izaberite paket ljudi ce sve uraditi za vas, povoljno je..

To sto neko ima firmu preko radi lakse papirologije i radi prodavanja rascarinjene robe je jedna stvar a sasvim druga je to na sta vi aludirate. Ljudi shvatite izvoz voca je niskoprofitabilna delatnost (radi se na obim i na par % u koji su ukljuceni veliki rizici) a pojedine firma na zapadu kupuju rascarinjenu robu i to je razlog zasto neko mora imati firmu napolju drugu jer ako roba nije rascarinjena onda firma krajnji kupac tu robu ne moze da pusti u promet.

Poslednja izmena:
@Gale T.

Ukrajina sa svojom proizvodnjom ne moze da napuni JEDNU jacu hladnjacu u Srbiji i to sa sve njihovim REKORDNIM izvozom pa bi tog ko bi seo u avion i otisao u Ukrajinu da bi ustedeo 1 cent po kg vise kostala avionska karta nego taj profit koji bi ostvario..

"Od januara do novembra 2016. godine, izvoz ukrajinske smrznute maline dosegnuo je rekordan nivo!
Tokom tog perioda, isporučena količina maline prešla je 6.500 tona što je gotovo tri puta više nego u 11 meseci prethodne godine, piše freshplaza.
Najviše smrznutih malina poslato je u avgustu (više od 2.000 tona) i septembru (više od 1.800 tona). Toliko veliko povećanje u izvozu rezultat je dobre žetve u Ukrajini, ali isto tako i rastućeg interesa za proizvode sa evropskog tržišta prošlih godina. Većina smrznute maline dostavljena je na EU tržišta, dok je Poljska najvažnija destinacija, jer je kupila preko 3.400 tona (gotovo 50% ukupnog ukrajinskog izvoza).
Druga važna EU tržišta su Nemačka sa 0.6 hiljada tona i Češka sa 0.58 hiljada tona. Oko 0.2 hiljade tona isporučene su u Belorusiju, po prvi put u poslednjih nekoliko godina."

evo i link
https://www.agroklub.rs/vocarstvo/rekordan-izvoz-smrznute-maline-iz-ukrajine/30118/

@Srb1n

Omalovazavanje konkurencije je jako lose. Jedna stvar a druga stvar, uzmimo 2.000 tona x (razlika u ceni je veca od jednog centa) x 5 centi (minimum) = 100.000 eura

Ovo je proracun ne na celu kolicinu njihove proizvodnje i proracun za razliku u ceni od samo 5 euro centi... Naravno jedna firma ne moze svu kolicinu sama kupiti to je jasna, ali kada se sve uzme u obzir...

To je za vas mali novac? Druga strana medalje je da ce toliko manje robe biti kupljeno u Srbiji.

Nemojte stvari posmatrati tako usko... Treba mi malo vremena da bih dobio ukrajinske trenutne cene pa vam mogu reci koliko iznosi ta razlika.

@Frambuesa

Posto vidim da vladate informacijama da vam pomognem malo...

http://www.start-offshore.com/sr/jurisdikcije

Lepo izaberite paket ljudi ce sve uraditi za vas, povoljno je..

To sto neko ima firmu preko radi lakse papirologije i radi prodavanja rascarinjene robe je jedna stvar a sasvim druga je to na sta vi aludirate. Ljudi shvatite izvoz voca je niskoprofitabilna delatnost (radi se na obim i na par % u koji su ukljuceni veliki rizici) a pojedine firma na zapadu kupuju rascarinjenu robu i to je razlog zasto neko mora imati firmu napolju drugu jer ako roba nije rascarinjena onda firma krajnji kupac tu robu ne moze da pusti u promet.
Postujem Vase napore i energiju koju imate ovde na forumu.Ali ovog puta zavese su pale i definitivno i meni je jasno za koga radite i koste VI zapravo.Netrudite se vise da mi objasnjavate trzisnu ekonomiju u Srbiji.Ovo sam znao i pre par godina oko cerki-brat firmi a samo se vi setiste da branite kod nas za njih vele KRADOVE.Vaspitanje mi nedozvoljava da pisem ono sto mislim i ono sto bi trebalo oko cene obojenog voca u RS.Ja svoj novac od maline posteno zaradjujem i netreba mi niko da brani moje interese ali isto tako me boli da i Vas i vama slicne placam od te cene.Niko netreba da se mesa u proizvodnju i cenu maline jer dok se nisu umesali ljudi iz ,,BG i vecih mesta,,(da ne pisem direktno) cena i dobit su bili OK.

@Srb1n

Omalovazavanje konkurencije je jako lose. Jedna stvar a druga stvar, uzmimo 2.000 tona x (razlika u ceni je veca od jednog centa) x 5 centi (minimum) = 100.000 eura

Ovo je proracun ne na celu kolicinu njihove proizvodnje i proracun za razliku u ceni od samo 5 euro centi... Naravno jedna firma ne moze svu kolicinu sama kupiti to je jasna, ali kada se sve uzme u obzir...

To je za vas mali novac? Druga strana medalje je da ce toliko manje robe biti kupljeno u Srbiji.

Nemojte stvari posmatrati tako usko... Treba mi malo vremena da bih dobio ukrajinske trenutne cene pa vam mogu reci koliko iznosi ta razlika.

Gde ste vi nasli u mom postu da ja omalovazavam bilo koga?
Izneo sam vam podatke o proizvodnji-izvozu iz Ukrajine za koju ste vi tvrdili da nam je konkurencija a ne kazete po cemu su oni bas nama konkurencija da li po kolicini ili po kvalitetu?
Zaradu od 1centa po kg ste vi izneli u vasem postu i po tome bi onaj ko bi uspeo da otkupi CELOKUPNI ROD u Ukrajini imao zaradu na razlici od 65.000e a valjda ce te i vi da se slozite da je takav scenario ravan naucnoj fantastici.
Zasto je vama problem cena od 160-180din ako je ta cena DOGOVORENA uz posredovanje VLADE kao garanta postignutog dogovora?
Ko ce da odgovara za to sto se dogovoreno ne postuje?
Pricate o silnim dugovima hladnjaca ,o nekoj fantomskoj malini koju niko zivi nije video a koja kao stoji u hladnjacama od 2015 i 2016god.Pa zasto se onda ne prekine otkup,jesu li bili puni skladisni kapaciteti do pre 2 meseca a sad po 100-120din moze da stane kolko hoces valjda se skupi malina na ovu cenu a rasiri na 200-220.
Kazete da su hladnjacari u dugovima,pa naravno da su u dugovima dok traje otkup,Paun sam kaze da svake godine uzima izmedju 10 i 20 miliona evra kredita da finansira otkup i sve uredno vrati i zaradi taman toliko da kupi katanac pa sledece godine iz pocetka,nema covek vise gde da stavi onolike katance pa mu verovatno kapija hladnjace lici na most ljubavi u Vrnjackoj Banji...
A sto se tice te price o udruzivanju u zadruge koju forsirate svo vreme ponovo cu vam reci onaj ko ih je pogasio(drzava) taj neka ih i otvara.Kad je nekome odgovaralo da pogasi konkurenciju ma kako mala bila on je to i uradio pa sad kao proizvodjaci treba da se udruze i iz svog dzepa da otvaraju nove,da pokrecu proizvodnju...svasta.
Model kako treba da se radi imate u Poljskoj,subvencije za svaki kg i beskamatni krediti za finansiranje otkupa.Kad moze Fijatu da se daje 111.000din mesecno iz budzeta kao subvencija za svakog radnika ili da se pokriva 1,1 milijarda evra gubitka koji napravi Srbija gas pa valjda moze da se nadje neki model i za malinare?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh