Hajde kolege da umesto onoga "što je babi milo to joj se i snilo" sednemo, stavimo prst na čelo, uozbiljimo se, prekinemo pisati samo da bi kontrirali drugome i ono što je najvažnije, pogledamo malo dalje od svog nosa.
Povećana proizvodnja, hiperprodukcija, ili kako bi neko rekao masovna sadnja maline, je nešto što je apsolutna činjenica i nemojmo se truditi da žmurimo na to i pravimo se kako nas to nimalo ne zanima i kako to ne postoji.
Postoji i te kako, samo bi se trebalo osvrnuti oko sebe, krenuti malo dalje od svog mesta, ili razgovarati sa ljudima iz drugih krajeva zemlje.
-Zbog dobre cene u prethodnim godinama, proširili su se zasadi u malinarskim krajevima.
-Prošireni su i podignuti novi zasadi u Mačvanskom okrugu.
-Zasadi su nikli u poslednjih nekoliko godina u Zlatiborskom, Kolubarskom, Moravičkom, Raškom, Rasinskom, Šumadijskom, Pomoravskom, Topličkom, a u poslednjih par i u
Kosovskom, Sremskom, pa u Bačkim okruzima, kao i na područjima grada Beograda.
Neko će reći da ovo jeste velika teritorija, ali na njima male površine. Tačno je, ali zamislimo da je sveukupno to ipak ogromna razlika u odnosu na godine unazad.
Druga stvar je to što su i kod nas i kod poljaka velike oscilacije u količina roda poredeći godine, a sve kao razlog nemogućnosti ili nepostojanja adekvatne zaštite od klimatskih uslova koji malinu u pojedinim godinama oštete i tako izazovu upravo ove nejednake količine proizvodnje.
Jedna godina ne može biti reper uspešnosti i isplativosti proizvodnjom maline, potreban je višegodišnji rad u kontinuitetu a pitanje je koliko smo to pojedinačno spremni da izdržimo.
Gledanje preko komšijske ograde, tj da li je u nekoj konkurentskoj zemlji bilo mraza tokom proleća, suše u periodu leta, daje nam neizvesnost plasmana vlastite maline. U nekim od prethodnih godina toga je u izvesnoj meri i bilo, pa je delom uticalo i na cenu kod nas. Ali šta ćemo kada se karte poklope i rod kod svih konkurenata bude dobar, šta onda, da li smo i koliko spremni za to .?
Ove godine je rod podbacio u većini krajeva naše zemlje i to će u nekoj meri kompenzovati odnos površina-kiličina, ali sledeća će nadamo se biti dobra i rodna kod nas. Tada će nam brojke pokazati koliko smo proizveli i mislim da ćemo itekako postati svesni koliko maline imamo.
Ja nikada nisam bio protivnik bavljenja bilo čime pa ni sadnje maline. Nikoga i ništa ne doživljavam konkurencijom, bavim se "svaštarskom" voćarskom proizvodnjom te svuda nailazim na različite nedaće. Malo mi jedino smeta kada se zanemaruje, ne vidi, ili ne želi da se vidi nešto što je očigledno i što je činjenica.
Vreme uvek najbolje pokaže šta je pravilno a šta pogrešno, čime se može baviti a čime zarađivati, koliko i na koji period. Oduvek je seljak i poljoprivrednik borbu vodio sa kulturama, vrstama, sortama, pa Bože moj, vodiće je i dalje. Probalo se, menjalo, menjaće se i ubuduće.
Kažem, trljalo me je svašta godinama ...

...