Niko nikome niti brani, niti može da zabrani, da to tako zove.
Ako je to, naziv pojave, rešenje problema, onda super, našl smo ga.
Ali ako to nije rešenje, a nije, šta nam je činiti da to što zovemo pljačkom sprečimo?
To nije klasična pljačka da bismo slušaj prijavili policiji, sudovima, državi, to je nešto što mi zovemo pljačkom jer smo tako odlučili, i jer malo nam je lakše kad se stavimo u ulogu žrtve.
Možemo li prisiliti nekoga da nam plati i onoliko koliko on neće?
Ne možemo.
Pa šta ostaje?
Ajd razmisli malo.
Da,zaista se to moze nazvati razlicitim imenima.
Neko to naziva pljackom,neko hladnjacarskim lobijem,neko kartelom,monopolom...a u principu sve ove pojave,kako god ih nazvali imaju tendenciju da se zavrse na isti nacin odnosno da se cena prelomi preko proizvodjaca.
Zamislite da sada proizvodjac proba da kompenzuje losiju cenu time sto bi smanjio dnevnicu beracu,mislite li da bi neko dosao kod tog "gazde" da radi?
Koga to ne pogadja moze da kaze pa ko nece da bere ni ne mora ima ko hoce,sa druge strane se najavljuje bojkot pojedinih hladnjaca sto takodje nije dobro jer na kraju najvecu stetu trpi Srpsko malinarstvo.
Sve ove probleme drzava moze da resi u roku od 24h,umesto sto glumi medijatora izmedju proizvodjaca i hladnjacara neka se odrekne malo profita od maline,pa neka jedne godine umesto 250 miliona evra zaradi 200-220(malo li je) sto bi proizvodjacu donelo nekih 40-ak din vise po kg bez opterecenja za hladnjace.
Evo da vidite da ovo nije jedini put da su se hladnjacari"preracunali" pa preplatili malinu..
Izvor je Sistem trzisnih informacija Srbije.
"Prevelika ponuda maline uz stagnaciju potrošnje, uslovila je pad cena na svetskom tržistu, što je uz pad vrednosti evra u Srbiji, domaće izvoznike dovelo u ozbiljne teškoće. Hladnjače su ove godine otkupile blizu 70.000 tona maline, po 60 odnosno 65, pa i 70 dinara po kilogramu. Trenutno, cena prvoklasnog "rolenda" na svetskom tržistu kreće se između 1,2 i 1,3 eura, a "griza" od 90 centi do jednog eura. Hladnjačari u Srbiji sada se žale da su se preračunali, kako u kalkulaciji otkupnih cena maline ovogodišnjeg roda, tako i u proceni izvozne cene. I kao što su to ranijih godina činili proizvođači, sada izvoznici maline pomoć traže od države - u vidu subvencija izvoza i kamata na kredite."
Ovakve price imate skoro svake godine..
Pre par dana na TV Pink gostovao je g-din Cvetic vlasnik Master frigo fruits,inace ga moj rodjak iz Pazove koji radi sa vocem zna licno i za njega kaze da je izuzetno sposoban.
E sad u toj emisiji on je rekao jednu zanimljivu stvar da bi za proizvodjace bilo dobro ako se obistine procene o ostecenjima u malinjacima jer bi to onda dovelo do rasta cene!
Kako je moguce da se hladnjaci isplati da plati vecu cenu i da ima dobit ako je maline manje kad skoro sva malina ide u izvoz po "cenama maline na svetskom trzistu" odnosno po vec potpisanim ugovorima ako kazu da vec sa ovim cenama posluju na ivici egzistencije?
Tu konstataciju bih i mogao da prihvatim kada bi se malina prodavala samo u Srbiji pa se cena formira u odnosu na ponudu i potraznju ali u slucaju kad se 95% izvozi to bas i ne pije vodu.
Eto ja razmislio malo,imao sam jos po nesto da napisem ali moram da iskoristim dok ne pada kisa da odradim sta imam po malinjaku.