PROTEST MALINARA 2011. god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iako podržavam proteste moram reći da delim i neke stavove kolega dman i Cyber_Seljak. Svima je jasno da je uzrok ovih dešavanja brutalno jednostavan: politikantsko-kriminogene strukture (čitaj banda na vlasti + mafija) reketiraju klan monopolista (hladnjačari) koji pak svoj deo kajmaka čuvaju obaranjem proizvođačke cene (ovo što je napisao kolega meeker). Teško je to sve preveslati.

@dman

Uz dužno poštovanje moram primetiti da ne znaš kako funkcioniše kriminalni otkup maline u našim krajevima. Možda ti bude izgledalo smešno ali dugi niz godina se maline predaju hladnjačama po nekoj početnoj X ceni. Kasnije se formira prava cena i vrši doplata ili isplata. Ovako je kod mene u drugim krajevima ima i drugih načina, isplata na vagi po trenutnoj ceni itd. Da ne pominjem dogovorene rokove plaćanja (na reč) :haha::haha: koji se uvek ne poštuju i namerno zakonom ne uređene odnose između proizvođača i otkupljivača (hladnjača). Ništa naravno nije slučajno.

Apsolutno se slažem da je u trgovini sve dozvoljeno pre konačnog dogovora koji se sa zaključivanjem mora poštovati ma kakav da je. Problem je što postoji strana, koja ne želi dogovor koji bi morala poštovati već je sve otvoreno i bez ikakvih ugovora i garancija prema proizvođaču. Nije li vrlo zanimljivo ili čudno da u tržišnoj privredi svi otkupljivači izađu sa istom otkupnom cenom, pa nisu valjda svima troškovi isti, kao što ni kvalitet svih proizvedenih malina nije isti. Sama ta činjenica navodi na zaključke da se radi o monopolu.

moram priznati da ne znam kako funk. krim. otkup maline u vasim krajevima, jer niti sam otkupljivac, niti prodavac (a nisam ni cuo/procitao ni od koga detaljniji "postupak")
to jeste "kriminalitet" (ne u zakonskom smislu,nego u "zdravorazumnom") tako poslovati (ti meni sad platis, ja ti dam nesto, a posle cu da vidim koliko ce to biti ukupno, bez ikakvih ugovora)
protiv takvih se na jedan nacin i samo jedan bori - NE PREDAJE SE TAKVIMA
sad ces reci "lako je tebi reci,al sta cemo mi sa tim malinama", ne bojte se, nece maline propasti za 3-4 dana cekanja da dodju u hladnjacu,a toliko ce i te kako biti dovoljno da doticni shvate da vise nema sprdnje od kupovine
ovo naravno ne vazi ako ti ne predas,a ostalih 999 preda
nego, kako ste se lepo udruzili da blokirate, tako se udruzite i da obustavite predaju takvim hladnjacarima, i da vidis kako ce da potpisuju ugovor i da ga postuju

Nije li vrlo zanimljivo ili čudno da u tržišnoj privredi svi otkupljivači izađu sa istom otkupnom cenom
nije cudno, svi su oni u kontaktu
pa i kad prodajes na pijaci (ako nisi jedini prodavac),obidjes okolo da vidis posto se prodaje, pa prodajes otprilike po toj ceni (ako das mnogo vise iznad, neces nista prodati,ako das mnogo ispod,neces nista zaraditi)

@dman,vladanspas Cuberseljak ...MOLIM VAS vise se ne glupirajte na ovom forumu ..mada Cuberseljak je posten i ima dobre namere samo sto ne razume neke stvari.

Ostavite ove vredne malinare da bez vas traze resenje ... pogledajte im ranije postove i vidite kakvi su im malinjaci evropski i malina im je takva
A hlednjacari i drzava nadam se dogodine otkupljivati malinu samo od onih koi imaju 2 kg po 1m duznom a to su neki koi uglavnom imaju male povrsine zarasle travom vecom od maline i NEKI KOI IMAJU PLANTAZE OD 8HA DO 30 HA ISTO TRAVA VECA OD MALINE . al to im nije glavni izvor prihoda

Gde je trava tu su i virusi i dr bolestine i ... mozda tako evropa hoce

Naj vise su pogodeni cenom ovi malinari pogledaj te njihove postove i slike u (radovi u malinjaku) slike govore da prema ulogu i ulozenom aganzmanu ,ni govora o tome da moze da im ostane 4500 eur po ha kako to neki ne-strucnjaci tvrde u javnom mnenju.... sem ako racunate da oni u svoim malinjacima treba sa porodicom da rade ceo dan (sunce,vetar,sneg) PO PISLJIV.. 5 eu

nema kolega meeker zna znanje ako je neko kao trgovac ( hladnjacar) sposoban da proda skuplje robu od ostalih verovatno ce mu naredne godine trebati jos vise robe a da bi to ispunio mora ponuditi vecu cenu zbog svojih potreba ali toga ove godine nema ima mnogo r azloga za to a sto se tice da se cena formirala ponudom i potraznjom nepije vodu monopol je prisutniji vise nego ikad i zbog takve klime poslovanja slutim kraj malinarsta u Srbiji

@pole izvini sta se glupiram? (jesam i neposten?)
slobodno izrazi misljenje s kojim mojim stavom se ne slazes

inace, u reci "koji" postoji i slovo J, konstruktivna kritika

Poslednja izmena:
dman
neznam sta ti trazis uopste na ovom forumu objasni koji je tvoj smisao ove rasprave ,na cijoj si ti strani, proizvodjac nisi da jesi nebi tako picao mozda neki advokat koji bi da nas zastupa u buducnosti za neki procenat a ?

@dman

Izgleda da me ne razumeš najbolje!

Ne postoje drugačiji! Svi su isti, pa dogovorili su se naravno a pokušaj da ne ispoštuješ kartelski dogovor ili budeš slobodni strelac. Posle tri dana ne branja maline na 30 i + stepeni, ni ne pokušavaj da bereš te plodove, već su na zemlji i ne vrede ničemu. Ako imaš malu hladnjaču ponovo te čekaju iza ugla isti likovu samo u drugim odelima ... kraj priče je poznat.

A ono malina IQF je naravno skraćenica čije značenje mnogi ovde znaju. Retko koji hladnjačar je može ispoštovati. Da ne pišem o tome da me je muka da savršene plodove stavljam u prljave čitaj buđave gajbe. Kum je proteklih godina bio velikodušan, dok je bilo besplatnog novca od prodaje očevine i dedovine pa je saborcima peri i miki platio uvođenje raznih standarda na papiru al ga mrzi da primenu istih kontroliše.

@cunami moj smisao ove rasprave je da saznam detalje u vezi ovoga, sta konkretno malinari traze,zbog cega, odnosno da stvorim OBJEKTIVNU sliku desavanja, bez vezivanja bilo na stranu malinara bilo na stranu otkupljivaca (kod mene ne vazi "ili si s nama ili si protiv nas", kod mene postoji i treca strana,koja se ne slaze niti s jednima) i da ih "posavetujem" sta bi trebalo raditi (sta bih ja licno radio u takvoj situaciji), sto manje-vise i jesam uradio
i kao sto sam u prvoj poruci u ovoj temi rekao, ja sam za ispravljanje mnogih nepravdi, al u ovom slucaju sa malinarima nisam, jer je potpuno pogresan nacin i na pogresna vrata (ako treba da pojasnim OPET zasto i na koja "vrata" i kako treba, ponovicu, al mislim da je dosta da procitas moje zadnje 2-3 poruke u temi)

pravnik nisam, tako da moju pravnu zastitu nemojte ocekivati

@meeker
nismo se razumeli, nisam mislio da ne berete par dana,daleko od toga, nego da ih "uskladistite" privremeno u dvoriste/podrume/cega god na par dana (ladice su dovoljno cvrste da se mogu u puno redova jedne na drugu podici)

ako imas hladnjacu i te kako si u prednosti, mozes da predas kad hoces, kome hoces
ponovo, tu kao mali samostalni strelac, neces puno uciniti, ali kao puno vas malih samostalnih, HOCETE, i to PUNO

za izraz iqf nisam cuo,molio bih pojasnjenje ako moze?
nemas svoje ladice?

Poslednja izmena:
Nemam hladnjaču..... A nemoguće je uskladištiti malinu bez posebnih uslova ni 24 časa. Verovatno je neko i video kako malina koja nije zamrznuta zbog nedostatka kapaciteta izgleda sutradan.

IQF - INDIVIDUAL QUICK FREEZING Sa stajanjem transportom i čekanjem na zamrzavanje kvalitet drastično pada. Svakoga dana u sezoni malina vidim kako se malina cedi iz gajbi, pa zašto se i moja malina koju prodajem, čitaj poklanjam ne bi cedila ? I najeftiniji produkti posle prebiranja imaju bolju cenu od proizvođačke.

nego, dodao bih oko udruzivanja, nije mi jasno, uspeli ste se u tolikom broju skupiti da blokirate puteve
kako se ne mozete isti ti skupiti da sami sredite hladnjacu i izvoz? i TU da trazite pomoc ministarstva (ponovicu se jos jednom) da vas uputi kako je najbolje,najbezbolnije da napravite hlanjacu, da izvezete i ostale pojedinosti vezane za to

Upravo je ovo poenta svega.
Ali, gde je problem? Ako se malinari udruze i naprave hladnjace, i zatim uskladiste SVOJE maline u SVOJE hladnjace, da li ce nakon skladistenja dobiti kes? Nece.
A gospuda su naucila da dobiju odmah kes. Tako i u pcelarstvu, neki odmah prodaju sav med po NISKIM otkupnim cenama meda pa su jos i srecni. Ali imaju pare u dzepu.

Neki (kao ja) ne zure, vec dobiju mnogo vise novca ali ne napunim novcanik odmah... dobijem vise novca ali rastegnem to. Dok prodam malo kod kuce, malo u Crnoj Gori... E sad, razlika je sto se med nece ubudjati.
Malina ce propasti ako se ne uskladisti pravilno. Pa dobro, ako se udruzite kao sto kaze dman, mozete da uskladistite maline pa kad vam dodje otkupljivac i kaze evo vam 80 din/kg vi mu mozete reci da se yebe jer vam nije hitno.
Nek naidje za mesec dana. Sa boljom ponudom. Sta mislite, sta bi bilo ako niko od malinara ne bi predao rod vec bi uskladistio i cekao mesec dana sa malinama u hladnjaci?
Da li bi se otkupljivaci okrenuli i otisli ili bi mozda ponudili 150 din/kg? Ili vise?

Moralo se malo usporiti, uz očekivanje nekih aktivnosti i u drugim sredinama.
Da vam napomenem da postoje i neki, da kažem policijski razlozi (imaju neke prijavice).

Ako pitate da li se odustalo - nije.

Razmislite malo o ovome. Ako hladnjače u drugim sredinama isplaćuju 30% manju cenu u odnosu na Ariljske, nije li to neki ekstra profit, i to kakav. Plus taj profit se ostvaruje na bazi raubovanja resursa jednog prostrora. Kada neka firma vadi rudu ona plaća koncesije. Ako ništa neka im se uzmu pare kroz komunalne tekse i neka se naprave putevi koji su uništeni u otkupu, odnosno koji su neophodni za otkup kao i da se izgradi druga infrastruktura.
Morate razgovarati sa lokalnim vlastima.

U krajnjoj liniji dobro se organizujte i za sledeću godinu tražite nove partnere u biznisu kao i nove predstavnike u vlasti.

I nije neophdno da se ima hladnjča. Vi imate (mi imamo) ono što je ključ ovog biznisa. Potrebni su samo jaki ugovori da ćemo zajedno prodavati robu. Kada kontrolišemo glavni deo robe, možemo raspisati tender, da vidimo ko će i po kojoj ceni dobiti privilegiju da zamrzne našu robu. U vreme stare Jugoslvije, višak maline je vožen iz Arilja u Slavonsku Požegu na zamrzavanje.

Još nešto
Damping cena

Damping cena je specijalno kreirana cena, utvrđena na veoma niskom nivou sa namerom osvajanja tržišta. Ovakve cene su često niže i od troškova proizvodnje, pa može da se dogodi da prodavac posluje i sa gubitkom.

Damping cene se koriste uglavnom pri osvajanju inostranih tržišta, kada strana kompanija želi da istisne domaću konkurenciju ili čak da je uništi. Damping cene će sigurno voditi do gubitaka u kratkom roku, ali kada se privuku potrošači ili konkurenti istisnu sa tržišta, povećanjem cena se kompenzuje gubitak, i pozitivno poslovanje je omogućeno na dugi rok.

Praksa poslovanja sa gubitkom se ne smatra normalnom tržišnom situacijom, pa je zabranjena antidamping propisima, ali je i dalje upotrebavljana kao jedan od načina osvajanja tržišta.

Poslednja izmena od urednika:
to je poverljiva informacija za nas , cak nasi inspektori ( koji nisu podmitljivi a malo ih je ) neznaju to jer se vrse razne malverzacije na fakturama koje su na stetu drzave a i nas samih svesno to rade jer imaju podrsku vlasti a vlas znamo kakva je pa netreba nita da nas cudi to se na zapadu neoprasta sve moze al sa drzavom nesme da se zeza

nije li to neki ekstra profit, i to kakav
ekstraprofit (inace po mom misljenju,niko se ne mora sloziti,izuzetno glupa stavka,da ne bude zabune,ne spadam u ljude koji to placaju) je kada zaradis x puta vise od prosecne plate (recimo 10 puta vise, al napominjem da nije 10, brojku treba proveriti) u toku jedne godine

Potrebni su samo jaki ugovori da ćemo zajedno prodavati robu.
a cek malo, je l hladnjicari ulaze u dogovor s vama kao partneri ili kao otkupljivaci? ako su partneri onda ide tako kako ste rekli - oni imaju hladnjacu - vi imate robu - zajedno plasirate tu robu i delite zaradu (tu nema placanja unapred,niti vi placate hladnjacarima lezarinu i zamrzavanje,niti oni vama placaju malinu), sto je isto dobra stvar
medjutim, iz citavog konteksta, sumnjam da ima ikog tamo ko je spreman na takav dogovor
bolje da sami nadjete nekog, nazovimo investitora, ponudite mu ugovor na recimo barem 5 godina, da cete zajedno s njim plasirati robu i deliti zaradu, naravno u ugovoru stoji da se roba prodaje SAMO uz "blagoslov" malinara da mu odgovara cena

@meeker iqf je dobra stvar (ako sam dobro skontao, odes da ti usluzno zamrznu i placas skladistenje dok se ne odlucis da je prodas), pogotovo dok se ne izgrade sopstvene hladnjace
eto, i to je jedan od nacina "borbe protiv hladnjacara"

ekstraprofit (inace po mom misljenju,niko se ne mora sloziti,izuzetno glupa stavka,da ne bude zabune,ne spadam u ljude koji to placaju) je kada zaradis x puta vise od prosecne plate (recimo 10 puta vise, al napominjem da nije 10, brojku treba proveriti) u toku jedne godine "

Rekao sam "neki" da bi relativizirao pojam.
Nego jel se to ti nudiš kao taj investitor, a ekstraprofit nisi platio:osmeh:.

Izvozna cena jeste bitan, ali ne i ključan podatak. Jeftino kupljeno - jeftino prodato. A i izvozi se čoveku koji se preziva na ić

Poslednja izmena:
Izvozna cena maline je kljucni podatak za bilo kakve kalkulacije.Podaci o maloprodajnim cenama po marketima nisu od znacaja za proizvodjaca.Ali i ja sam shvatio da se to cene ne moze doci ,zato sam i postavio pitanje da li neko od ucesnika na forumu slucajno ne raspolaze takvim podacima.

Pogledati,link http://www.alibaba.com/products/frozen_raspberry/SRB.html

Poslednja izmena od urednika:
Ako ovo kaže čovek iz Zemuna mora mu se verovati :osmeh:
U pitanju je sprovodjenje Zakona o zaštiti konkurencije.
Dragiša Terzić je morao da plati 55000 din kaznu (pretili mu sa 2 godine zatvora pristao na nagodbu) jer je "uznemiravao javnost tvrdeći da postoji monopol.

Ko ono prati Poljske forume, neka uspostavi kontakt.
Bas mi je interesantna ova prica o nagodbi za 100 din,a jos interesantnija ova o nagobi Dragisinoj.Da li je tada u nagodbi bio i kakav nepovratni kreditic ili ona hladnjacica!

@vilamet nije nikakav ekstraprofit,a cak i kad bi bio to, placali bi drzavi to, a ne malinarima

pa kakve veze ima kome izvozi, znaci ako neko zivi i radi vani, ne sme kupovati i prodavati maline?
inace,ako cemo o malverzacijama, vrlo je jednostavno staviti da je hladnjicar U GUBITKU,a ne u dobitku
on "izveze" malinu nekom "offshore" preduzecu (ciji je on vlasnik) po ceni 2x manjoj nego sto je platio
i onda preko tog offshore preduzeca prodaje stvarnom kupcu po ceni kojoj zeli i vi ni u teoriji ne mozete saznati posto je on stvarno prodao to (cak i ako bi potplatili razne drzavne sluzbenike da vam izdaju njegov detaljni porezni izvestaj)

ne nudim se kao investitor, (sad cu ti iskreno reci) da imam toliku lovu i da zelim u posao sa malinama, uzeo bih nekoliko stotina ha u zakup ovde (u backoj ili banatu) i podigao malinjak i sam prodavao istu (a hladnjacu bih digao preko kredita)

al meni i dalje niko nije odg. o famoznoj ceni od 12 usd/kg za maline u sad, da li je to za zamrznutu ili svezu malinu?
(inace, na ovom kontinentu tesko da ce se igde u prodavnici (krajnje prodajno mesto) naci cena veca od 5e/kg za smrznute maline)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh