moram priznati da ne znam kako funk. krim. otkup maline u vasim krajevima, jer niti sam otkupljivac, niti prodavac (a nisam ni cuo/procitao ni od koga detaljniji "postupak")
to jeste "kriminalitet" (ne u zakonskom smislu,nego u "zdravorazumnom") tako poslovati (ti meni sad platis, ja ti dam nesto, a posle cu da vidim koliko ce to biti ukupno, bez ikakvih ugovora)
protiv takvih se na jedan nacin i samo jedan bori - NE PREDAJE SE TAKVIMA
sad ces reci "lako je tebi reci,al sta cemo mi sa tim malinama", ne bojte se, nece maline propasti za 3-4 dana cekanja da dodju u hladnjacu,a toliko ce i te kako biti dovoljno da doticni shvate da vise nema sprdnje od kupovine
ovo naravno ne vazi ako ti ne predas,a ostalih 999 preda
nego, kako ste se lepo udruzili da blokirate, tako se udruzite i da obustavite predaju takvim hladnjacarima, i da vidis kako ce da potpisuju ugovor i da ga postuju
Nije li vrlo zanimljivo ili čudno da u tržišnoj privredi svi otkupljivači izađu sa istom otkupnom cenom
nije cudno, svi su oni u kontaktu
pa i kad prodajes na pijaci (ako nisi jedini prodavac),obidjes okolo da vidis posto se prodaje, pa prodajes otprilike po toj ceni (ako das mnogo vise iznad, neces nista prodati,ako das mnogo ispod,neces nista zaraditi)