PROTEST MALINARA 2011. god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prvo da vas obavestim da se Udruženje Vilamet zahvaljuje internet portalu http://poljoinfo.com/ jer je omogoćio da istina o problematici u malinarstvu, kao i o pravoj prirodi protesta bude dostupna širem auditorijumu, takođe zahvaljuje se i pojedincima koji su dali doprinos u razbijanju medijske blokade i kampanje protiv malnara.

Generalno od zahteva se ne odustaje, ali se pozivjau proizvođači, hladnjačari i predstavnici lokalnih vlasti u drugim mestima da postignu cenu koja je već u Arilju prihvaćena

jer koliko cujem danas ove iz drugih regiona nece ni da cuju da doplate cak do 100 dinara ostaju na istaknutoj ceni prilikom berbe ako tako ostane ariljci ce imati najskuplju malinu i ostace za prodaju kupcima kao poslednja pa ko ce im onda kupiti robu od ove sezone kad i od prosle godine ima u zalihama video sam to svoim ocima i piso o tome na ovom forumu i pre ove berbe

joj Srbijo platiti malinu 100 din sramota a vec 19 -tog proslog meseca rod maline od ove godine izvezen po 2,5 eur ceo sleper kaze otiso kamion za 60000 eur to mu dodje 2,5 eur evo trazim ime i naziv subjekta u agenciji za privredne registre nepostoji ko koga u ovo ludo vreme j ...e zna se a krivim vlast i to nesposobnu zato sto to dozvoljava neka oni sednu i dogovore cenu tako obicno biva ored sezonu al ajde mi da se na ovom forumu dogovorimo kako da izdejstvujemo renlu cenu nismo ni mi za bacanje svaki nas clan neka u svom mestu okupi oko sebe najbolje malinare, sicu ostaviti po strani jer ta sica nista neulaze a bilo kakva cena im odgovara i lepo sa njima u dogovoriti dal brati ili ne licno moje misljenje da posle prvi 5 branja bi pobacali ali u ostatku bi sve nadiknadili to je moje licno misljene, al ajde vi kolege dajte bilo kakve sugestije pa cemo da raspravljamo sta i kao u narednu sezonu

Možeš li mi reći gde si to video.
Generalo si u pravu i ta razlika u ceni nam smanjuje manevarski prostor. Mi smo našli načina da dođemo do te cene, morate i vi. U svkom slučaju imate našu podršku.
Znači, pomak je subvecionisani krediti.

tu drzva treba da radi posao nek je placena malina 100 din al ako je prodaju u proseku po 2 eur treba proizvodjacima doplatiti odredjeni procenat i jos jedna informacija tej kammion nije otisao u evropu nego u aziju lako je doci do informacija vrlo prosto samo razmislite glavom

al ako je prodaju u proseku po 2 eur treba proizvodjacima doplatiti odredjeni procena
je l moze pojasnjenje zbog cega?
mislim lepo bi to bilo,kad bi tako doplacivali, al zbog cega da doplacuju?
btw, je l moze neki (us) link do cene malina u ny, tu pominjete nekih 12 usd, je l to za svezu ili smrznutu?

Problematika u svim sferama poljoprivredne proizvodnje u Srbiji je slična, da ne kažem kriminalna. Jednostavno rečeno proizvođači su prepušteni na milost i nemilost raznih monopola. Kako to da ovde obični konzumni šećer, domaći naravno bude skuplji nego u isti recimo Nemačkoj? Sa malinom je situacija suprotna. Znači neko tu debelo "pase" u oba slučaja.
Vidim da se pominje i slobodno tržište kao pandan prevaziđenoj dogovornoj ekonomiji. Pa gde je tu berza, kao pravi pokazatelj tržišne privrede u zemlji koja je najveći izvoznik zaleđene maline. Pa lakše je izgleda da se pera i mika dogovore o otkupnoj ceni , a perin "kum" će im obezbediti da ih u poslu niko slučajno ne ometa. To je pravi primer da dogovorna ekonomija nije mrtva, naprotiv itekako je živa.

Postoji i varijanta da pera i mika glavnim "pobunjenicima" tutnu po koju kintu u džep i ponovo rade po starom i proverenom sistemu, u kom nema rizika ni promašaja. Astronomski profit je zagarantovan. Pa kum nije dugme.

Mogle bi se staviti i slike kako se hladnjačari šire i grade X2 u ovoj kriznoj godini. Šta će siroti ljudi, prevara 2011god. je završena, hajde malo u proširenje kapaciteta da 2012 god. prevara bude još veća!

zbog toga sto je proizvodjac inferioran u odnosu na hladnjacara koji je superioran rizik je veci na strani proizvodjaca kao npr grad , kisa susa cunami , fukusima i eto zato bi trebalo da drugacije dele kolac ali polakoo nece jos dugo evo koliko sam upucen nas rod maline ce biti manji oko 20 do 30 % prosle godine mi proizveli oko 85 000 tona nek ove godine bude 70 000 tona necemo imati dovoljno da podmirimo nase cenjene musterije ali evo nove informacije da Poljaci vec sada znaju da ce prebaciti rod od prosle godine za 10% sto ce da iznosi oko 95 000 tona usled nase traljavosti u posao ce nam se ubaciti Poljaci a musteriju je tesko vratiti i tako iz godine u godinu eto nama propasti a ovo za Poljake evo i link za izvor vesti
http://www.sadownictwo.com.pl/14252__Krzewy-owocowe-zbiory-wg--GUSu

jedno pitanje bih dodao, koliko je (razlicitih) otkupljivaca ("hladnjicara") u arilju i okrugu?

izmena:
@cunami, kao sto rekoh (vec sam i vrapcima dosadio),zato je tu udruzivanje i sopstveno plasiranje (sto bi englezi rekli "cut-out middle man") robe na trziste po zelji
ali da ti kupac plati vise, NAKON sto je od tebe otkupio i otplatio ti robu, jer je uspeo prodati za x puta vise nema smisla
hajde jedna hip. situacija, recimo kupis traktor za 1000 e, i prodas u kratkom razdoblju isti taj traktor za 1500 e, da li bi ti platio 250 e osobi od koje si kupio? ne bi? zasto?

Proveriću sutra da li ko ima tačan podatak, ali u Arilju imate svakakvih kombinacija, od malih hladnjača gde ljudi zamrzavaju sopstvenu malinu (pastižu visok procenat rolenda), do najveće hladnjače u Srbiji. Male hladnjačice su, uglavnom povezane sa nekim većim, i skoro da se može reći da su njihove ćerke firme. Trenutno su naimanje hladnjačice, koje prodaju "orginal" možda i u najlošijem položaju.

nebi naravno ali tu je rec o pjedincu al je ova stvar od vitalnog drzavniog znacaja mi tu robu izvozimo gde ce malinari ako pocne da se obistinjuje ova moja teza iz godine u godinu imacemo sve manje i manje maline naravno neko drugi dal cileanci il poljaci nebitno ce da se ubaci kao prodavac , mnogo ljudi zivi za malinu ionako manje izvozimo nego li uvozimo malinarsto je trenutno na ivici egzistencije ima preko 15000 hektara pod malinom prinos oko 5-6 tona po hektaru dogodine bice manje maine a i ove smo u defcitu a imamo krsaa koji je ostao od prosle godine tako da nevidim svetlo na kraju tunela samo crno jer sve je upropasteno u ovoj drzavi nisam clan ni jedne politicke stranke zato ovo gledam iz jedne druge perspektive i nikoga nebranim samo ovo se ovako neradi nije isto porediti te dve stvari

postoji 1001 stvar koja se izvozi i u kojoj prva ruka manje zaradi od naredne, pa opet niko ne smatra za shodnim da naredna ruka,ako prevali odredjenu cenu, doplati prethodnoj (a i da postoji,takve stvari se ugovorom vezuju)
mozemo tako porediti sve poljoprivredne proizvode, nije pravo tom prvom,slazem se u potpunosti, al treba da radi na tome da nekako izbaci tog sledeceg, a ne da ga "reketira" (da prostite na izrazu) ako zaradi vise od odredjene cene (sledeci put ce slagati da je prodao cak i za manje nego sto je platio vama, da li to znaci da vi njemu treba da doplatite?)

i slazem se da je tunel crn,jako je crn, al ovo nije svetlo u tunelu
ima 15 000 ha, sa koliko obradjivaca? (racunajmo jedno domacinstvo jedan obradjivac), voleo bih stvarno sto tacniji odg., jer koliko ja imam saznanja, vecinom su imanja od po nekoliko desetina ari, sto bi bilo preko 100 000 domacinstava na 15 000, sto je previse za ozbiljniju zaradu

nego, dodao bih oko udruzivanja, nije mi jasno, uspeli ste se u tolikom broju skupiti da blokirate puteve
kako se ne mozete isti ti skupiti da sami sredite hladnjacu i izvoz? i TU da trazite pomoc ministarstva (ponovicu se jos jednom) da vas uputi kako je najbolje,najbezbolnije da napravite hlanjacu, da izvezete i ostale pojedinosti vezane za to

@vilamet, znaci ima ih "mali milion" (javi ako pronadjes tacan broj), samo u arilju, tek onda ne vidim razlog sprecavanju podizanja hladnjace od strane samih proizvodjaca

p.s. video sam na jednom tv kanalu, neku reklamu,maline u pozadini i ide natpis arilje, neki deciji glasovi nesto vicu (ne secam se sta), i ispod pise nesto kao "finansira eu fond za razvoj", sta je to?

jedno pitanje bih dodao, koliko je (razlicitih) otkupljivaca ("hladnjicara") u arilju i okrugu?

izmena:
@cunami, kao sto rekoh (vec sam i vrapcima dosadio),zato je tu udruzivanje i sopstveno plasiranje (sto bi englezi rekli "cut-out middle man") robe na trziste po zelji
ali da ti kupac plati vise, NAKON sto je od tebe otkupio i otplatio ti robu, jer je uspeo prodati za x puta vise nema smisla
hajde jedna hip. situacija, recimo kupis traktor za 1000 e, i prodas u kratkom razdoblju isti taj traktor za 1500 e, da li bi ti platio 250 e osobi od koje si kupio? ne bi? zasto?

"Cut-out the middleman" ili stručno deintermedijacija je san svakog ozbiljnog proizvođača i ono čemu bi svi mi trebali bar da težimo. Negde sam pročitao podatak da je 60% svih poslovnih kanala u rukama posrednika (na zapadu). ::lose::

kako su skromniji kad si sad rekao da hoces od njih da ti plate zato sto su prodali po 2,5 e,a tebi platili 0,9e??

evo jos jedno pitanje, tih 2,5 e je hladnicarima placeno:
1. dosao je kupac s kamionima istresao lovu, odvezao pun kamion? ili
2. dosao je kupac, narucio robu na "kucnu adresu",a prevoz preostao na hlad.?

joj imas li neko lakse pitanje al ajde kakoo god da je od te dve stvari ja da sam hladnjacar super parica

pa pitanje i te kako utice na krajnju zaradu hladionicara
jer ako on "samo" zamrzava i drzi taj proizvod u hladnjaci do prodaje (nema troskove prevoza/izvoza i sve sto to prati), on vise zadrzi sebi u dzepu
ako na sve to treba dodati troskove izvoza/prevoza i ostalo, to mu umanjuje krajnju zaradu

ja da sam hladnjacar super parica
a to ne zelis da budes ili nemas love? (ako je drugo ok, ako je prvo,sto ne zelis?)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh