Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Na papiru je jedno ali u praksi malo drugačije.Koliko god da je skupa investicija uvek je jeftinija od drva i uglja a o gasu i struji nemoramo ni pricati!
kotao radi automatski i retko koji se mora puniti cesce od 3-4 dana!
istina da je citava kompozicija skuplja oko 1500 eura ali vredi
jos samo da nadjemo dobrog majstora pa da krenemo u razgledanje

тешко ..ako tona kvalitetnih drva, tipa bukva, košta oko 7000 dinara, zašto tonu peleta platiti duplo skuplje, kada ne može da da više energije?
jer u kilogramu drveta je skladištena odredjena količina energije. ako to sameljemo, a nakon toga i izpeletiramo i dobijemo kilogram peleta, u njemu ne može biti više energije. tako da je to čisto zamlaćivanje.
kao drugo, na mlevenje i peletiranje se troše velike količine energije, motori treba da budu jaki i po 10 kW, pa kada se sve sabere, isplativo je ako piljevinu dobijamo za džabe.
tako da, sve u svemu, ako se nešto i planira, vezano za biljne ostatke tipa slama, kukuruzovina, šapurina, treba ići na velike kotlove, predvidjene za loženje balama biljnih ostataka.
pelet je mamac za budale, potpisujem.
природно сушено дрво мин 20% влаге осим ако не рушиш куће па имаш старе греде .. пелет стандард испод 10% , плус 3х већа запремина за складиштење дрвета .. И дрво мораш да исечеш ( е сад колко ситно зависи од пећке) и главно нема аутоматизације , дакле ручно пали ручно убацуј ( и то релативно често) ... код пелета све на дугме ... све са опцијама паљења на телефон
... да је универзално решење није , да има своје предности и мане као и сваки систем има .. да је потпуна будалаштина е с тим се немош сложити ..Ovo podrzavam,za svoje potrebe uzmite onu kinesku peletirku za 1500-1600 evra i patite se sa njom.Jedan moj kolega je bas bio uporan sa takvom i na kraju ju je vratio prodavcu i nekako izvukao skoro sve pare nazad.Ne kazem da necu probati,imam poznanike koji prave agro pelet od kukurzovine i pokusacu da ga sagorim u mom gorioniku.Ako mi to uspe i bude radilo kako valja,plan za sledecu godinu mi je da prodam sapurike (ne meljem ih,znaci nemam taj trosak)i kupim agro pelet za 100-110 evra/t. Videcemo da li cu u tome i uspeti.Proizvodnja KVALITENOG peleta je nauka!
I nikako se neisplati praviti samo sa svoje potrebe! Tako da o tome netreba ni razmisljati
A to sto mi imamo viska slame i kukuruzovine nam je rizik u zanatu��