Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Na papiru je jedno ali u praksi malo drugačije.Koliko god da je skupa investicija uvek je jeftinija od drva i uglja a o gasu i struji nemoramo ni pricati!
kotao radi automatski i retko koji se mora puniti cesce od 3-4 dana!
istina da je citava kompozicija skuplja oko 1500 eura ali vredi
jos samo da nadjemo dobrog majstora pa da krenemo u razgledanje
ako tona kvalitetnih drva, tipa bukva, košta oko 7000 dinara, zašto tonu peleta platiti duplo skuplje, kada ne može da da više energije?
jer u kilogramu drveta je skladištena odredjena količina energije. ako to sameljemo, a nakon toga i izpeletiramo i dobijemo kilogram peleta, u njemu ne može biti više energije. tako da je to čisto zamlaćivanje.
kao drugo, na mlevenje i peletiranje se troše velike količine energije, motori treba da budu jaki i po 10 kW, pa kada se sve sabere, isplativo je ako piljevinu dobijamo za džabe.
tako da, sve u svemu, ako se nešto i planira, vezano za biljne ostatke tipa slama, kukuruzovina, šapurina, treba ići na velike kotlove, predvidjene za loženje balama biljnih ostataka.
pelet je mamac za budale, potpisujem.
Ovo podrzavam,za svoje potrebe uzmite onu kinesku peletirku za 1500-1600 evra i patite se sa njom.Jedan moj kolega je bas bio uporan sa takvom i na kraju ju je vratio prodavcu i nekako izvukao skoro sve pare nazad.Ne kazem da necu probati,imam poznanike koji prave agro pelet od kukurzovine i pokusacu da ga sagorim u mom gorioniku.Ako mi to uspe i bude radilo kako valja,plan za sledecu godinu mi je da prodam sapurike (ne meljem ih,znaci nemam taj trosak)i kupim agro pelet za 100-110 evra/t. Videcemo da li cu u tome i uspeti.Proizvodnja KVALITENOG peleta je nauka!
I nikako se neisplati praviti samo sa svoje potrebe! Tako da o tome netreba ni razmisljati
A to sto mi imamo viska slame i kukuruzovine nam je rizik u zanatu��