tvrdoglavi
Član
Nema potrebe za ozbiljnijim gnojivom prije četvrtog kata,pogotovo ne azota.Ja uradim osnovno gnojenje sa stajnjakom,kalcifert(25 kg mi je dovoljno za 400 m2,vreča košta 4 eura),neka biljna masa(slama,sjeno,zelena trava ako je ima),vještačko 7-14-21,umješam u vodu mikroelemente i pošpricam po zemlji.Kad posadim imam jedno zaljevanje visokim fosforom i onda samo voda do četvrtog kata.Azota ima dovoljno u stanjaku a biljka ga može povuči i vazduha.Problem sa azotom je taj da je od svih elemenata najpristupačniji i biljka ga može uzeti u velikim količinama,list naglo raste a žile lista ne mogu pratiti rast pa se samo uvrče.Prvo ozbiljno gnojivo mi je 16-5-25,to dajem do sedmog kata a onda pojačavam kalij na 1-3(azot-kalij).Fosfor,kalcij nitrat,biostimulator i mikroelemente dajem samo folijarno jednom u deset dana i to samo od vrha pola metra naniže.Veču količinu azota znam dodati samo onda kada traju velike vručine pa paradajz odbacuje cvet.Onda dodam azot da napravimo malo više lisne mase,da biljka malo više krene.Kolko sa vidio po postovima od Jure,on ne pretjeruje sa đubrenjem.