Proizvodnja paradajza u plastenicima

Da li je neko sejao crni paradajz? Koja su iskustva.
Naime neki dan sam rasadio 30-ak strukova u plasteniku.

2ns70p4.jpg
[/IMG]Sta je ovo na paradajzu.

Lakan. Lici mi na bronzanost lista, sto znaci da si imao ili imas trips u paradajizu.Mozda me i slika vara.

Ne budeš vjerovao,prije pola sata na drugom forumu isto pitanje.
Nekroza(smeđenje)-nedostatak kalija.Izgleda da je to sortna karakteristika.Bilo je vjerojatno malo hladnijih noći pa se je korjen malo uljenio.Karakteristika kalija je da je on u biljci jako mobilan,ako ga se ne može izvuči dovoljno iz zemlje,biljka ga seli iz najstarijih listova u nove liste.Još ako sorta ima velike plodove...literatura kaže da preko 55% ploda čini kalij.Ništa strašno,dodaj malo kalija nitrata folijarno pa kad se vreme ustabilizira i preko knk.

Kod mene isto sr...kao i prošle godine samo ovaj put na panekri i matijasu,je li ovo može napraviti crna mušica,u zemlji gdje je posađen paradajz sam slučajno čaprkao zemlju i vidio puno nekih malih vragova trčkaraju tamo amo,čim bi to mogao kroz sistem pobiti? Prvi listovi dobri,vrh dobar,sredina najviše klone

Evo i mog paradajza,da kucnem u drvo,za sada je zdrav.

7eMdyOX.jpg

Tu su i prvi pupoljci,a drugi se vec naziru :osmeh:

kKzFhoN.jpg

Evo i neke fine sorte sa sitnim plodom,koja li je nemam pojma ali buja k'o iz vode.
4iQnaFD.jpg

I opet ja,kako mi se čini svake godine na istoj visini i rastu paradajza mene ista sreća ili nesreća prati,jednog se riješim drugo dođe
je li neko imao ovo,vrh mi se uvija u svake biljke,višak azota zbog stajskog ili neki nedostatak?
zaljevam svaka dva tri dana,do sad 3-4 put 11-44-11 jednom kalcij jednom magnezij
da li da pređem sad na 18-18-18 ili ?

@zixo
Ja te bas ne razumem, a i ne vidim nekakav problem na paradajzu.Kako sam ja shvatio vrh ti je nekako zbijen, biljka pravi bucu.Ako je to u pitanju opet ne vidim problem i kod mene je tako bilo.

kod mene se dešava da sad ovi mladi listovi vrha se uviju i tako ostanu skroz na unutra uvijeni kada narastu,pa ih moram poslije sjeći jer se spuste na listove ispod ili priviju uz samu stabljiku i stvaraju vlagu,otežavaju mi vezanje...dao sam prijatelju isti paradajz i kod njega toga uopšte nema,vrh mu je vrh i lijepo se grana ne uvija

Ako se pojavljuju deformacije samo pri vrhu to moze da bude virus,kako zovu ovu bolest kod nas nemam pojma,ali citao sam o njemu (curly top virus).Mada ne mora da znaci,i kod mene su se desavale razne deformacije sa listovima ali biljka kasnije krene normalno da raste.

Kao što je Jura već napisao, normalno je stanje , vidiš da su ti i donji listovi uvrnuti ka sredini.
Kod mene je tako, imam preradjeni stajnjak unet u zemlju pa u redove bačen veštak 3x15, prehranjujem preko korena svakog dana sa više azota , a jednom nedeljno i Murtonik preko lista.
Biljka ''stenje'' što bi rekao jedan stariji povrtar.

jlubek ne znam koji je hibrid ali isti je kao i moj a ja nisam zadovoljan jura ima dobar bez uvijenog lisca i zelene stabljike bez te smedje ljubicaste boje pri vrhu ja sam bacio dosta ovcijeg mozda i previse ne xnam u cemu je greska ili je to osobina hibrida radim lamoneduf1

Skovrdjanje lista svake godine i to ne utice na prinos.
Hibrid amerigo a ovaj prvi je neki pod sifrom od fitosemilas espana.

Nazad
Vrh