Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pre svih pitanja koje si naveo, ja ti predlazem da odes do nekog kvantasa (Nis, BG) da vidis cene uvoznog paradajza iz Albanije i Makedonije. Pa onda ponovo da razmislis da li mozes da budes konkurentan tim cenama.
Gde si davao. Cale jutros u Novom Sadu po 70 i 72 din.Ja sam jutros davao paradajz po 80 i 70 din na veliko.
Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2
Pozdrav. Ja sam Dragan iz okoline Zajecara. Planiram da krajem meseca podignem plastenik velicine velicine 200 kvadrata i jos jedan od 200 kvadrata ako se prve godine ovaj lepo pokaze. Planiram da radim paradajz ali nemam puno iskustva jer sam mlad imam 23. godina ali imam solidan izvor prihoda i mogucnost da ulazem. U plastenik planiram da sprovedem grejanje jer ce biti preko puta kuce i koristicu kotao koj koristim za kucu koj je inace na pelet. Postavicu par pitanja koja su za vas banalna ali za mene su sasvim normalna.
1. Posto cu imati grejanje potrebna mi je informacija kada se seje rasad(iz citanja sam uvideo da se seje posle nove godine za padajz koj bi trebao da stigne pocetkom maja) i da li mogu imati paradajz nekih 10 meseci u plasteniku tj. kada bi rasad morao da sejem za kada.
2. Gde se kupuje seme za rasad i koje sorte mi preporucujete i na osnovu cega biram sorte?
3. Da li postoji neka literatura odkle bih mogao da ucim nesto vise o gajenju paradajza?
4. Citao sam da se spominju neki bumbari za oprasivanje pa me isto zanima da li je to jeedini nacin ili postoji i alternativa.
5. Da li sam zakasnio za jecen da posejem paradajz. Ako jesam da li imam vremena da kupim rasad i kada se sadi za jesen?
Sigurno sam zaboravio neko pitanje ali cu to pitati u hodu.
Pitanja su preopširna pa zato nisi ni dobio odgovor.
1. Ako staviš i osvetljenje uz grejanje možeš da sadiš bilo kada i da držiš paradajz godinama, ali da li zaista želiš toliko da ulažeš??
1. Seme možeš da nadješ bilo gde ali koji od hiljada sorti zavisi od tvojeg ukusa, da li je za prodaju ili za po kući??
3. Literature imaš po netu, proguglaj malo...
4. Postoje i drndalice za oprašivanje a možeš i ručno da prodrmaš.
5. Za jesen se sadi kad hoćeš, paradajz je višegodišnja biljka, ali je plodonošenje 75-90 dana od sadnje pa računaj.
Siguran sam da si mnogo toga zaboravio...jer si malo čitao.
Ljudi da li neko zna gde se mogu nabaviti nosaci grozdova za paradajz? To je malo parce plastike koje se stavlja na granu grozda da bi sprecilo prelamanje,napravi luk ka dole da ne moze da se presavije.Trazim i trazim ali kod nas toga izgleda nema?? Mozda neko zna neku "napravi sam" verziju i to dolazi u obzir.
Bojcetic hvala puno na odgovorimaIscitaj temu dobro. Osnovna greska je sto ovome pristupas kroz ideju da dobro zaradis. Svaki posao u poljoprivredi ako nema "ljubavi" i volje da to radis najbolje sto umes, vrlo je diskutabilno koliko moze biti renatabilan.
Sva tvoja pitanja imas odgovore u temi, a neka su prezvakana 3+ puta.
Neka klasika je 20-25x8m, dvored, hibrid za koji imas trziste (tu je tesko sugerisati jer ima 1000 kojekakvih). Ono sto ti treba pre pokretanja posla je ZNANJE. Najlakse je podici plastenik i uloziti XY novaca u to. Kada krenes u proizvodnju krece igranka.