Proizvodnja paradajza u plastenicima

U ovom periodu godine retko idem van sela i kupujem u polj. apoteci u selu.Kod nas ima samo fitofert i njega sam koristio do danas.Uopste nisam zadovoljan i necu ga vise koristiti.
Prekjuce sam pustao 3x20 u paradajz juce u krastavac.Obicno izjutra cim otvorim plastenik primetim svaku promenu na biljkama....bilo na bolje ili nagore.
Nije se desilo nista, nikakva promena.Pri rastapanju sam imao bas dosta taloga u buretu.Nece to vise kod mene.Sutra uzimam novalon.

Ja sam ove godine imao probleme sa Yara visoki fosfor za ukorjenivanje i cvat,niti korjen niti cvat.Dobro da sam shvatio problem pa nisam upropastio tuđe presadnice.Vratio sam se nazad na Scottova đubriva visoki fosfor,Puna tegla korjenja a cvetne grane duple.Kada sam sa jednim poznanikom razgovarao prije više godina zašto je Yara jeftinija od drugih vodotopiva,rekao je: Sa nižom cijenom budu pokušali uništiti konkurenciju,ako to ne uspe,onda budu zadržali cjenu a spustili kvalitetu.Mislim da se to desilo.

IMG_20160407_190156.jpg
[/URL][/IMG]
IMG_20160407_182428.jpg
[/URL][/IMG]Na Matiasu mi se na nekoliko biljaka desava da je par listica na jednoj lisnoj grani (znaci deo jednog lista) kao opareno, stoje obeseni pravo ka dole, uvijeni su krajevi listova ka sredini i pod prstom su meki, bez ikakve snage, cvrstine. Pokusacu da okacim slike cim dodjem do kompa. Inace rasadjen je pre 12 dana, zaliven po sadjenju i pre dva dana pojacanim fosforom. Ima dobru boju, mada je svuda onako oboren list, verovatno zbog vrucine. Da li da ga zalijem i cime?

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Gde se ta đubriva mogu naći kod nas?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ta djubriva su skupa. Mozes komotno kupovati odmah plodove :D

Ako ces prodavati paradajz za 300 dinara, onda se isplati kupovati ta djubriva.

- - - - - - - - - -

@nikaragva,sedam godina koristim samo Trifender,super zadovoljan.Ono sa vrelom vodom je skupo i komplicirano jer ti moraš da dezinfikcuješ do 30 cm dubine,za to postoje posebni injektori.Između vruće pare i kemije nema neke velike razlike,oba dvije stvari ubijaju sve u zemlji(kemija je jeftinija).Problem dezinfekcije zemljišta da ona može vrijediti ponekad samo dva-tri mjeseca,jer ako je zemlja jače "bolesna",nakon dva mjeseca bolesti se opet pojave iz dubljih slojeva prema površini.Ja puštam Trifender do 4 puta u godini,manje doze od preporučene ali konstatno.
@radni,ja tek od treće cvjetne grane krečem ozbiljnije sa đubrenjem.Za početak ti je najbitniji fosfor,šta se tiče kalcija ubaci u zemlju kreča,puno bolje nego se oslanjati samo na kalcij nitrat.Večje količine fosfora na početku uzgoja ti oblikuju rasad paradajza,jači korjen,više kvalitetnijih cvetova i skračuje ti internodije od cveta do cveta,da li češ na visini od 150 cm imati 5,6 ili samo 4 kata...

Pustas ga preko kap po kap?

@nikaragva,puštam knk.Ovo su cijene scottova gnojiva i novalonova za usporedbu kod mene.Prvo je prva tabela scott druga novalon
18-11-18 383 kuna, 20-20-20 441
23-6-20 363, 9-6-20 430
12-30-12 475, 12-48-6 506
10-10-30 455, 15-5-35 430
16-5-25 419, 6-12-36 470
Ima scott i skuplja gnojiva,za posebne tipove vode.Kada uspoređujete cjene,morate malo pogledati omjere gnojiva,znamo da količina fosfora u gnojivu diktira cjenu.Kod scotta mi se sviđa da imaju posebno folijarna i posebno vodotopiva za knk.Folijarna imaju drugačiji azot.LP

dobar Jura,svaki koliko dana ga zaljevas sa koliko vode na tu kvadraturu? jos nikakvog stresa na njemu nema

Nazad
Vrh