Produktna berza NS i druge svetske berze

Pa bogami se opasne igre igraju na ovom forumu sa svih strana a i neki clanovi nisu uopste naivni, pisao sam odmah o tome cim je zakljucana najposecenija tema na sajtu tako da me bas zanima odakle je informaciju o zabrani dobio nas kolega Mindjusar. Efekat te price jeste da su ljudi isprepadani skrunili 80 posto iz ambara e sad da li ce to biti lose ili dobro videcemo vrlo brzo
 
Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu
Situacija u poplavama zahvaćenim područjima se polako stabilizuje, pa kako stižu sve preciznije procene o razmerama štete na poljoprivrednim usevima, tako se i tržište vraća u normalne tokove i stabilizuje. Ova konstatacija je izvedena na osnovu opšteg utiska o ponašanju tržišnih učesnika krajem ovog nedeljnog perioda. Međutim, iako to i dalje ne znači da se naše tržište vratilo u uobičajenu korelaciju sa međunarodnim tržištima neke tržišne tendencije upućuju da je period unutrašnje tržišne “samovolje” prošao. Konačni ishod dvonedeljnih tržišnih apsurda na našem tržištu svoju kulminaciju je završio na konstatacijama da smo tokom protekle nedelje imali jednu od naskupljih pšenica u Evropi, ali istovremeno i najjeftinijeg kukuruza na širem regionalnom tržištu. Ono što je zajednički imenitelj svih ovih dešavanja jeste podatak da je berzansko tržište generalno vrlo pasivno sa malim prometima. Protekle nedelje realizovan je promet od 532 tone robe, što je za 12,47% više nego prethodne nedelje. Vrednosno, taj promet je iznosio 12.616.050 dinara ili za 8,06% više u odnosu na vrednost prometa u prethodnoj nedelji. Pšenica je sredinom nedelje dostigla svoj novi sezonski maksimum od 24,12 din/kg bez PDV. Prosečna cena trgovanja ove robe iznosila je 26,44 din/kg (24,03 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 4,49%. U psihozi očekivanja daljeg rasta cene, kada se očekivalo da bi cena mogla dostići i veće vrednosti od već dostignutog maksimuma, tražnja se sasvim povukla i prodavcima je tada postalo sasvim jasno da na ovom tržištu ne mogu više očekivati nastavak trenda rasta cene. Naprotiv. Cena kukuruza je u padu. Trgovanje ovom robom je početkom nedelje startovalo sa nivoa od 18,00 din/kg bez PDV, a na kraju nedelje, se zaustavilo na ceni od 17,60 din/kg. Prosečna cena u nedelji za nama je iznosila 19,58 din/kg (17,80 bez PDV). U odnosu na prosek cene iz prethodnog nedeljnog perioda to je pad od 0,56%. Kako cena pšenice na SPOT tržištu raste i kako se približava žetva nove pšenice, tako se kreće i cena pšenice novog roda na terminskom tržištu. Naime, posle nekoliko zaključenih ugovora “na zeleno” ovom robom po ceni od 16,00 din/kg bez PDV, protekle nedelje registrovano je trgovanje novom pšenicom sa isporukom u julu mesecu po ceni od 16,50 din/kg bez PDV. Novi rast cene pšenice doneo je i novi sezonski rekord PRODEX-a. Berzanski indeks je na samom kraju nedeljnog trgovanja imao vrednost od 228,15 indeksnih poena, što je za 1,53 indeksna poena više u odnosu na poslednji dan trgovanja u prethodnoj nedelji.
 
Nema od pada cene nista,ovo sto su neki spustili 50 para,1 dinar to je i ocekivano...to sam i napisao pre 7-8 dana kada sam cuo od drugara da kad odu barze mora da padne malo,ali nece da se sroza!Ne nasedajte na price raznoraznih ljudi,nema osnova da padne cena...Svetska cena mozda jeste u padu,ali gde je taj svet zadnje 2 godine?Kod nas cujem 18,70 cena,ne kruni se,a i nema bas puno da se kruni
 
I prosle godine nije imao osnova da padne pa su izmislili neke budalastine i on spao sa 28 na 13 dinara. Tako da niko jos ne zna sta ce biti...
 
I prosle godine nije imao osnova da padne pa su izmislili neke budalastine i on spao sa 28 na 13 dinara. Tako da niko jos ne zna sta ce biti...
Jeste ali je prosle godine,odnosno rod 2012-te je bio katastrofalan sto se kvaliteta tice...Ovaj sad je druga prica,ne mogu na to da se vade na to nikako!Ovaj sto sam krunio pre neki dan,stvarno lep kukuruz,zdrav,nema greske...Mada nista me vise ne moze iznenaditi,ne verujem ni da ce specijalno gore ni dole,samo trebace ga to znam!
 
Savo ne mozes opravdavati njihov proslogodisnji poduhvat i drastican pad cene nikako.
Uvek za sve se nadje izgovor. Ja znam da su pale cene svih ratarskih proizvoda za 60%! E sad ko zeli da pogleda realnosti u oci moze, ko nece rasirice stranice i stranice laznih opravdanja!
Sto se tice teme o ceni kukuruza neko je drzi zakljucanu jer uopste ga ne dotice cena kukuruza. Zanimljivo je to da nema teme na forumu a da se ne pise i van teme.
 
Poslednja izmena:
Savo barze nisu otisle cak se ocekuju u ponedeljak nove. Za dvadesetak dana krece psenica nece im biti zanimljiv kukuruz za trgovinu a i silosi treba da budu prazni i spremni. Psenica je zanosnija za trgovinu kupe jeftino malo sacekaju u silose preciste izvrse fumigaciju i prodaju po mnogo vecim cenama stim sto stranci placaju hektolitar.
 
Savo barze nisu otisle cak se ocekuju u ponedeljak nove. Za dvadesetak dana krece psenica nece im biti zanimljiv kukuruz za trgovinu a i silosi treba da budu prazni i spremni. Psenica je zanosnija za trgovinu kupe jeftino malo sacekaju u silose preciste izvrse fumigaciju i prodaju po mnogo vecim cenama stim sto stranci placaju hektolitar.
Silosi su vec 3-4 meseca prazni,to sto je bilo prodalo se a niko nema na cuvanju kukuruz,na papirima mozda ali fizicki ne...U pravu si za psenicu,jeste to slatka para i uglavnom ide taj raspored kao sto si napisao,jeftino se otkupi,prodje 2 meseca cena se "namesti" da se dobro unovci!Ali...videcemo jos do kraja!Nema kod nas bas puno psenice posejano a i ove sto sam video jako lose izgledaju,ko zna kako ce to ispasti do samog kraja
 
Sta vredi da se prati situacija u okruzenju, kad je poznato da mi vecinu stvari radimo van sveta tj. okruzenja, pa je tako i sa cenom kukuruza?
Gore navedena ekipa ( kolega Barbu je naveo ) prati situaciju, pa onda mi obicni smrtnici igramo u ritmu muzike koju oni sviraju.
Cinjenica je da cena pada, da nema mnogo kukuruza i postavlja se pitanje koliko jos moze da ce ceka, jer i to cekanje gubi smisao kada cena pada.
Mada... kukuruzu i onoj stvari se nikad ne veruje i nikad se ne zna.
Nadamo se da ce cena u aprilu biti veca nego u martu, da ce rasti cena kukuruza kao svugde sto raste, kad ono...kod nas pada... Onda, nadamo se da ce u maju biti bolja situacija nego u aprilu, pa smo evo docekali da je krajem maja cena ista kao u martu. Dzaba pracenja situacije u okruzenju...
Sav kukuruz sam prodao po ceni od 18,70 din , a svima vama koji jos uvek niste prodali kukuruz zelim da dostignete cenu koja vam najvise odgovara i da budete zadovoljni, iako se ta cena doceka - kada nam trebaju pare.
Bilo kako bilo...ceka nas nova igranka bez prestanka.
 
Jedna firma otkupljuje po 17din u Zrenjaninu, sta reci?? Ja sam moj prodao po 18.5.. I nadam se da ce ovi koji nisu prodali do sad, bolje proci.
 
Ja licno nisam prodao sav kukuruz ali sere mi se vise od cena kukuruza. Treba da ga spuste na 2 dinara i sav kukuruz da bacimo na djubre pa nek se hrane i trguju govinima.... uffffffff ::jako_besan::
 
Jedna firma otkupljuje po 17din u Zrenjaninu, sta reci?? Ja sam moj prodao po 18.5.. I nadam se da ce ovi koji nisu prodali do sad, bolje proci.

Sigurno ce oboriti cenu za nekih 50 para...malverzacijama nema kraja...ko nije prodao nece ga ni prodavati do Jula...bar je kod mene takva situacija...cena ce biti na nekom minimumu dok se zito ne resi...
 
Nazad
Vrh