Priplodni bikovi

Srbijanac@
picture-009.jpg

Piksi@
Bik Wille je nosilac gena patuljastog rasta, gen je recesivan i deformacije su moguce samo kod homozigota ,tj ako je i krava nosilac tog gena.
Ako znas pedigre krave i ako nema u poreklu bikova Aleon ,Rasputin i nekog od Willievih sinova slobodno osemenjavaj.

Diadora je prilicno dobar bik za junice i na nasem trzistu je vise godina.Malo mi se ne dopada mlecna mast ali dobro.Dobili smo dosta zenskih teladi od njega koje su gazde pretvorili u junice i vidim da dosta popravlja vime i mlecnost kod srednjeg zapata.Moze se osemenjavati i u boljim zapatima.I muska telad mu odlicno napreduju.Zanimljivo je da mu je cena bila u pocetku jako povoljna i vremenom je rasla sve do 1000dinara.Nisam siguran posto je sada,imam ga jos 20-ak doza.

milane 971 hvala na odgovoru sad mi je jasno.imam ja jos mnogo do osmnjavanja ali puno si mi pomogao!!!!!!!!

- - - - - - - - - -

novi85 obrisi poruke u inbox

wille : ma koji patuljast, ja imam 2 skoro oteljena 53i 57 kg naravno muska i to sami se otelili

I sta to dokazuje ...??
Pravi uzorak bi bio da imas nekih 150 krava oteljenih od njega.
Ja planiram u sledecim osemenjavanjima bar tri da osemenim sa njim ,a tri sa Winnorom.

Kada se kaze da je nosioc gena patuljastog rasta misli se na to da ima realne sanse da u porastu zaostane sa rastom a ne da se vec oteli patuljasto.I nece svako tele biti patuljasto u porastu vec samo ima sanse za to.Posto zivimo u savremenom dobu sada se ne dozvoljava ni da se stvori sansa za tako nesto,cudi me da je takav bik uopste nasao svoje mesto na trzistu.

To je tek skoro otkriveno genomskim testiranjem ,DW(patuljasti rast) je primetan odmah po teljenju ,FH2 (usporeni rast) zaostaje u rastu u odnosu na govece bez tog defekta.
Na Hrvatskom sajtu simentalac.com ima lista bikova i obelezeni nosioci svih novih nepozeljnih gena(DW, FH2 ,TP, ZDL).
Mnogi ce se iznenaditi koji su to sve bikovi ,a kod nas su vec dugo u opticaju.

Wille prenosi nezeljeni gen, ali 1 od hiljadu teladi to nasledi. Tele se odmah vidi posle rodjenja da li ima DW ili ne... Koristite Wille-a dok ima, odlican bik. inace nov sam na forumu. Ja koristim: Wille-a, Rumga-a i Rave-a. Voleo bih da predlozite vi nekog bika, sa kojim ste prezadovoljni. Unapre zahvalan.

Ucestalost gena u poulaciji je 1% znaci verovatnoca je malo veca od 1:1000.
Romario se dobro pokazao.

Poslednja izmena:
Wille prenosi nezeljeni gen, ali 1 od hiljadu teladi to nasledi. Tele se odmah vidi posle rodjenja da li ima DW ili ne... Koristite Wille-a dok ima, odlican bik. inace nov sam na forumu. Ja koristim: Wille-a, Rumga-a i Rave-a. Voleo bih da predlozite vi nekog bika, sa kojim ste prezadovoljni. Unapre zahvalan.

Moj predlod Wanstein ,Mal,Wirbel

Kolege, veterinar mi doneo katalog bikova, i ima samo simentalce: Rufckschau, Raigras*ta, Wido(njega mi preporucuje ), Weinhof, Mandor??
U pitanju je Greenlab centar... Ako neko moze nesto dami kaze za njihove potomke iz prakse bio bih mu zahvalan...

To mi rekli ovi iz krnjace kad sam
ih zvao. Video sam danas na hrvatskom sajtu Simentalac za te defekte i tamo pise 1%. U svakom slucaju hvala kolega na ispravci. :D . Sto se tice greenlab centra nemam iskustva, a za te bikove nisam cuo i ne mogu ti reci. Na semenu ne treba stedeti, jer se dobro seme brzo isplati, sto kroz vecu cenu plotkinja, sto kroz vecu kolicinu mleka krava u laktaciji. Treba gledati sta tvojoj kravi nedostaje, pa onda ubaciti bika koji popravlja tu osobinu i onda se dobije dobra krava.

Poslednja izmena:
Zanima me Matrix red kakav je bik. osemenio bi kravu crveni holstajn sa njim. Veterinar mi ga preporucio

To Taurus iz vrsca nudi, i ja sam se bio zagrejao za njega, evo na prosloj strani je @Nebojsa Jer napisao da je 1366 din doza, a o biku imas katalog na Taurusovom sajtu..

Nazad
Vrh