Priplodni bikovi

Biku HUPSOL su najjace osobine odlicno prenosenje kvaliteta vimena a za osobine fitnesa nema mu ravnog u celoj simentalskoj rasi. Dugovecnost 130, postojanost laktacije preko 120 poena, bukvalno ako krava startuje sa 25l sa toliko i zavrsi laktaciju. Imam 4 steonih krava sa njim i ocekujem barem 2 zenska teleta. Cena mu je bas pristupacna, mislim da sam placao dozu u centru u V Plani oko 1200 din i sve sa dolaskom veterinara to me ukupno kosta 3000. Ni jedan povadjaj nisam imao prilikom inseminacije sa doticnim bikom.

- - - - - - - - - -

U V Plani su uvezli jednog jako dobrog bika VANMEILE u Nemackoj je na 4 mestu u grupi euro clasik. Ukupna priplodna vrednost mu je gzw130 i jako je jeftin, inseminacija sa svim troskovima u mom kraju je 2000 din. Imam jednu kravu osemenjenu sa njim i planiram njega i bika MORES za junice imaju laka teljenja i jako dobre indekse za eksterijer.

Kakva su teljenja kod HUPSOL-a,posto mu taj indeks ne naginje ka lakim teljenjima?Sa njegovim sinom HUPSAR-om je bilo puno problema u mom kraju.Stavljali ga idioti kod junica redom,preko 90% bilo je ozbiljnih problema kod teljenja,a neka i sa smrtnim ishodom kod teladi.

Ni Hupsol se ne preporucuje za osemenjavanje junica...

- - - - - - - - - -

I kod nas ima semena Mores i Mandat iz V.Plane sto nam je opstinska direkcija za poljoprivredu obezbedila besplatne doze za izlozbena grla ,od Mandata imam jednu osemenjenu a Moresa ne znam da li cu koristiti jer za laka teljenja imam bolji izbor iz Krnjace.

@milan971, imas i u plani veliki izbor odlicnih bikova sa lakim telenjima. Na primer bik Sampro HB2132 prenosi odlicnu mlecnost fundament i vime i uz sve to ocena za lakocu telenja 120!!! Pa zatim imaju seme bika Mertin HB2170 ocena za lakocu telenja 122, to je takodje odlican bik.

Poslednja izmena:
Sve zavisi sta hoces da stvoris u svom zapatu ,ako ides na mleko i samo mleko tu gubis ostale osobine simentalskog goveceta.
Dzabe krava od 45lit mleka ako ce njen zivotni vek biti 3-4 laktacije.Ja u svojoj stali pravim selekciju na zdrava ,robusna goveda sa lakim teljenjima i 22-25 lit mleka.
Sad u stali imam kravu koja je otelila deseto tele i jos uvek je zdrava i vitalna.

Pa u odnosu na Vansteina 8264,Ruptala 8706, Ramkan 8274, Hulkor 8138, Ermuta 8479 litara u trecoj laktaciji. Na to sam mislio Milane. Kod mene cena Hupsola je 4500 sa rukama veterinara.

Ovo su nemacki rezultati ,kad bi davale 6500l u nasim uslovima od Vansteina,Ruptala.... bilo bi extra , jer da doslo do visoke proizvodnje dosta kockica treba da se slozi .Ako kod nas je oko 5300l prosek simentalca po maticnim organizacijama.

@milan971, koje si bikove koristio u dosadasnjem uzgoju? Kod mene se krave u proseku tele 6x imam jednu kojoj ce se sad 8 put oteliti, pa sledeca ce se 7 put oteliti i u super su zdtavstvenom stanju. Medjutelidbeno razdoblje im je oko 370 dana. Mlecnost nije neka al to nij do njih vec zbog lose kabaste hrane i radim na tome da im obezbedim sto vise kvalitetne hrane.

U osnovi su bili domaci bikovi Zumbul ,Spot , Sultan (njegove cerke su presle 20lit kao prvotelke) posle sam ubacio Malinta i dobio nesto malo u kol. mleka a vise u ml.masti.
Zatim ubacujem opet domace Hipera i Regenta ,kod Hiperove cerke sam dobio odlicne stavove i izgled ali je vime malo ruznije mlecnost u prvih 100 dana je 27lit ali je ne odrzava bas dugo.Kod Regentove cerke sam dobio ekstra izgled vimena ali losije stavove zadnjih nogu ,kod nje je mlecnost u 100 dana oko 24 lit ,posle toga pada na oko 19-20 i to drzi veoma dugo.
Sada neke nedostatke korigujem bikovima koji imaju ocene uzgojne vrednosti 115-125 tipa wiesel ,wickel ,disco...
Da imam i Fangera ,otac je jedne drugotelke i nije se pokazao lose.

Ocigledno je da se ti odavno bavis selekcijom u svom zapatu, to kod mene nije slucaj. Moj otac i deda to nikada nisu radili isli su klasicno daj sta das samo da oteli tele. Ja sam resio da se poavetim tome da poboljsam zapat koliko god mi to uslovi drzanja i ishrane dozvoljavaju. Poceo sam mislim previse agresivno ubacivsi u samom startu bika Vanstein, Imposium i Weinolda. Nisam bio dovoljo upucen u sve to ali sada sam stupio u kontakt sa ljudima iz V Plane koji su mi dosta pomogli.

Pa odavno ,to je u ovom nasem poslu relativan pojam jer je spor proces i treba da prodje najmanje 2 godine da vidis sta si uradio.I ja sam imao nesebicnu pomoc jednog starijeg veterinara koji je zanat pekao po Austrijskim farmama ,a to svoje znanje nije cuvao samo za sebe i svoju korist.
Dok nije otisao u penziju vodio me je na bar 20-tak kojekakvih predavanja iz svih oblasti stocarstva ,tako da o ovo malo stvari sto znam mogu da zahvalim samo njemu.

A hoces li mi reci zasto si izabrao bika mandat umesto moresa kada su veoma slicni po osobinama. Skoro iste ocene za okvir, muskuloznost, fundament. Mores ima bolje ocene za vime cini mi se.

Ja sam mislio da sad imacu nekoliko krava da semenim pa bi sa Mannhein i Mertin da semenim. Da li je neko semenio krave sa njima ?

A hoces li mi reci zasto si izabrao bika mandat umesto moresa kada su veoma slicni po osobinama. Skoro iste ocene za okvir, muskuloznost, fundament. Mores ima bolje ocene za vime cini mi se.
Ova krava sto sam je osemenio je otelila u prva dva teljenja zensku telad ,Mandata sam izabrao samo zbog boljeg prirasta u nadi da ce sad oteliti musko i ni zbog cega drugog.

I ja imam dve krave osemenjene DISCO-m,ako budu zenska telad,ostace na cuvanje.Trenutno jeftin bik u poredjenju sa potencijalom,koji tek treba da iskaze.Inace,imam tri junice od WIESEL-a,od kojih dve formom podsecaju na njega i slice jedna drugoj.Treca je duboka,drugacije konstitucije.A majka ove trece je baba jedne od prve dve,mislim dosta krvnog srodstva a razlicita forma.Svejedno,jedna od njih se skoro otelila i startovala sa 21-22 litra,polazemo dosta nade u nju.Njena majka je uvezena iz Austrije i bolje grlo nismo imali.Nekako nam uvek zapadnu muska telad,tamo gde gadjamo boljim semenom kvalitetnija grla.VANSTEIN,RUPTAL,RAVE...ranije WEBAL...I danas se kajem sto smo prodali zensko tele od DIADORE,majka na drugom teljenju 25-26 litra,tele kao lutka i mi ga dali...Imali smo FANGER-ovu cerku,prava lepotica,na prvom teljenju 22 litra.Onda je osemeni veterinar u cetvrtom mesecu steonosti...j.bi ga,nisam bio kuci,on imao odresene ruke da kad dodje odradi sve sto misli da treba ili mora.Tako dosao zbog neceg sasvim drugog,a onda "prepoznao" znake teranja i reko mojima da je osemene...vise se nije sredila za novi graviditet.Hteo sam samo da iznesem neka svoja iskustva i nadovezem se na temu kako je dug i nepredvidiv proces stvaranja dobrog stada.

Kolko god da je to seme jeftino pa makar i 100 din bilo veterinar nece nikada ispod 2000 da naplati. A sa uvoznim semenom je od 3000 pa na gore i drzava hoce da unapredi poljoprivredu, hoce al kad bi se lagali...

Tacno tako.Cena DISCU je 300 dinara,veterinar seme "ugradjuje" za 2000 din.Uvozna semena,kod mene su od 3200 dinara.Zbog toga veterinari mnogo vise vole da rade sa semenima trocifrene vrednosti,od uvoznog im slaba zarada,po njihovim arsinima.

Tako je Ivane. Znam bas veterinar koji radi u mojoj stali kupuje krnjacine Disc-a, Vansa a mozda ce i Samt-a mada cisto sumnjam. Rekao sam mu da je Samt 480 din doza i vidi se da mu je skupo manje ce zaraditi nego sa Disco-m :D. Radivoje Djurdjevic iz V Plane mi je preporucio za junicu od Vansteina bika Maertyrer. Inace jako su ljubazni bio sam licno u svc Velika Plana pre jedno 2 meseca, ljudi hoce da izadju u susret i pomognu oko izbora bikova za sparivanje.

Nazad
Vrh