U mojim krajevima nema dvosovinki osim po neka kamionska inace ko ima fabricke traktorske prikolice su jednoosovinke.
Ja imam originalnu fabričku traktorsku prikolicu dvoosovinku i ovde se isključivo dvoosovinke koriste iz praktičnih razloga, ali to ovde nije poenta. Poenta je koliko je realno očekivati prosperitet u Srbiji sa proizvodnjom
novih prikolica isključivo
malih nosivosti.
Ne znam koliko znate,ali vise od 80% teritorije ove,kakve takve Srbije je brdovito - planinsko podrucje,gde uglavnom egzistiraju manja gazdinstva i koji obradju od 0,5-3ha.Neko ce reci nije rentabilno,slazem se,ali sta cemo sa njima?Da ih uklonimo,da se pravimo da ne postoje?E upravo takva domacinstva koriste te "manje"prikolice koje im zavrsavaju ogromne poslove i pomazu u teskoj situaciji pukog prezivljavanja,a Vas sarkazam "malo vece od zidarskih kolica"ne bih da komentarisem.Sve u svemu,ne vidim smisao Vaseg posta,kada se zna da nije bilo bas tog IMT-a i IMR-a ovu zemlju bi jos konji orali,a to kako i zasto su propali,mislim da nije mesto i tema da ovde komentarisemo.
Ne treba nama ni losa Vlada,ni losi ministri,ni losi kraljevi,ocevi i oci,dovoljno je ovakvo ne razumevanje medju nama samima da losu situaciju ucinimo jos gorom!
Nerazumevanje dolazi sa vaše strane, prijatelju. Razumemo se kao da sam pisao na Finskom jeziku. Ja ovde ne govorim o jednoosovinkama protiv dvoosovinki. Tu nema diskusije jer svaka ima svoju "namenu i borbene osobine", to je jasno. Kao da sam ja pao sa kruške pa ne znam da i manje dvoosovinke prevrću traktore u brdima ili da se jednoosovinke daleko lakše voze u rikverc.
Nije problem konstrukcija već nosivost.
Malo, a ganc-novo, e to ne ide sada. Kupiće jednu kolega @Markosreta@ I dogodine još jedan srećnik i... od toga da živi jedno srednje preduzeće?
Ko kaže da mali poljoprivrednici treba da nestanu? Ja sam mali poljoprivrednik i treba mi jedna kiperka nosivosti baš tih 3 do 5 tona, ali budimo realni! Da li ja tražim nešto ganc-novo iz fabrike? Ne! Tražim nešto što jeftinije(ako može za badava
).
- - - - - - - - - -
Prave traktorske prikolice su uglavnom jednoosovinke i tandemke , mnogo su praktičnije od dvoosovinki i nisu uopšte male . U Američkoj poljoprivredi npr , gdje su posjedi mnogo veći nego ovde , jako rijetko koriste dvoosovinke na traktorima , uglavnom jednoosovinke , pretovarne i sl , i naravno kamione , al neko mora da se pravi pametan ...
Ja se pravim pametan? Pa, kamo sreće da se još neko pravio pametan kad je trebalo, ne bi nam sva industrija poljoprivredne mehanizacije popropadala. IMT, IMR, ZMAJ... Treba li još? Zašto je propala Radionica Za Izradu i Opravku Kola Kikinda? Zato što su verovali da će doveka moći da prodaju zaprežna kola i traktorske dvoosovinke nosivosti od 2,5 i 3,5 tone.
Sedamdesete su prošle, alooo, buđenje! Pariteti su drugačiji. Nekada je poljoprivrednik koji obrađuje desetak jutara zemlje mogao od prihoda sa te zemlje da kupi nov traktor, a sada je i održavanje postojećeg stavka i za imućnije. Prosečnom poljoprivrdniku je u vreme ono bila dovoljna i prikolica nosivosti od svega tri tone(nebitno da li jednoosovinska ili dvoosovinska) i mogao je sebi da priušti novu.
Danas može da kupi nešto novo samo onaj ko radi na veliko, a tom treba bar 8t nosivosti(opet nebitno da li zmajevka ili neka tandemka sa krutom rudom).
Po meni je logičnije da industrija pravi nove velike prikolice za velike poljoprivrednike, a mi da od njih kupujemo polovno ono što je njima već tesno, a nama puna kapa.
A to da su jednoosovinke prave traktorske prikolice se ne bih složio. Prave su isto koliko i originalne fabričke dvoosovinke za traktore. Glavni razlog neupotrebe jednoosovinki u ravničarskim krajevima je to što i traktor od tridesetak konjskih snaga bez problema vuče jednu zmajevku kroz ravnicu, a za jednoosovinku iste nosivosti je apsolutno nedorastao.