Priključci, strojevi i mašine "made by savoris"

Nadam se da nisam promasio temu. ::namigivanje::

Negde sam jednom pisao(samo nemogu da se setim gde) da sam namontirao kuku od vojnog kamiona na 539.
Jeftino i jednostavno, a vrsi posao.Kuku sam nasao na otpadu,plocevinu sam imao u garazi(takodje sa otpada).
Cilj izrade ovakve kuke je iz nekoliko razloga:
1) cena(mnogo manja u odnosu na kuku sa agregatom)
2)kvalitet(na pijacu i u prodavnici se prodaju neke Turske i Indijske kuke i mnogi su ih kidali)
3)da bude okretna
4)da ne mora da se skida pri radu sa kardanom,ili kad trebaju poluge(imam vucnik koji mora da se skida svaki put kad treba kardan.I agregat mora da se skida kad trebaju poluge.)
5) da ima bravu da se ne otkaci prikolica kad naidje preko bagasa-da ne ostane ruda na bagasu.
Evo i slike:
20ac6qe.jpg

6qku47.jpg

zu0f7l.jpg

2lw0ym8.jpg

a11h8h.jpg

Za sad je ovako ,ali ima tu jos par sitnica da se doda:da se dize i spusta polugama uz pomoc 2 lanca koji se nece skidati jer ne smetaju, za razliku od agregata( za sada prikolicu dizem/spustam prekom polugom ili rukama),i da je fiksiram u polozaj za rad kardanom(slika br.5),a taj polozaj ce biti ujedno i transportni-na prazno.

Ideja nije losa.Moze nekom da posluzi. :ppozdrav:

ma sve je to ok , ali brate PREniska je ::lose::
obrtna kuka umjesto rude je po meni daleko bolja opcija , samo dolazi do zla kada zakacis obrtnu rudu na obrtnu kuku :haha:

kada kazes agregat vjerovatno mislis na krst kako se kod mene kaze :sta:
lanci su po meni daleko bolja varijanta i ja sam tako napravio na mom vladimircu i super sam prezadovoljan , samo sam lijen da napravim i neku blokadu jer kada radim sa prikljuckom na polugama i kuka stalno ide gore dole ::lose::

Mozda je niska,ali do sad nisam nigde naseo,nije smetala u oranju a ni u sumi.
Sve 3 rude na prikolicama su krute.

Kod mene ovo zovemo agregat:
toping.jpg

Verovatno smo mislili na isto,samo drugi narodni naziv ima.

Isto misljenje imao za lance.I meni je lanac bolja varijanta. :D

a i kod mene ih zovu automatske ali mislim da je se o moglo i jednostavnije rijesiti

a moj zet ima nekakvu kuku koja je ne daj boze nikome , i niska i jedva se podize i ima nekakve kvake koje se nakada i same otkace , ma katastrofa jedna :zli:

samo da napomenem kada se natovari prikolica i secne traktor na rupi to ce sve da ostane na putu zato so se drzi samo na 4 safa

Pozz

Imam kuku (kao ovu gore) automatsku, na IMT 539, i mogu reci da je najbolje resenje. Najlakse se kaci jednoosovinka prikolica.

galki je napisao(la):
samo da napomenem kada se natovari prikolica i secne traktor na rupi to ce sve da ostane na putu zato so se drzi samo na 4 safa

Po tvojoj teoriji i secanju preko rupa sve kuke bi dosad otpale. ::namigivanje::
Kad se izlize od upotrebe hoce da se otkine sama kuka.

PS taj teret koji moze da pocupa srafove ,Ferdza ne moze ni da povuce. :cao:

ja sam imao par slucajeva gdje su ljudi kidali srafove na sjeckanjima :cao:
ne ulazim u kvalitet vijaka i njihovu dotegnutost

Galki je 100% u pravu, jer teret od 3 tone na losoj jednoosovinskoj prikolici kida ove sarafe. Znam i za slucaj gdje je welger presa iskinula sva 4, i nakon prepravke je pukla i sam apoteznica (pricam o original IMT poteznici)

Dok nisam kupio poluautomatsku kuku (kuka s agregatom, kuka s krizem) s 549 sam vukao na poteznici prikolicu i u njoj gnojivo za sjetvu. 15km voznje i pocela je ploca da se cupa iz traktora. kad stavim kriz, on trpi vecinu tereta na sebi, a 4 donja vijka samo drze kuku "u centru", i oni "vuku" prikolicu, na njima nije nikakav teret.

Vidio sam u zivotu previse pomotanih i pokidanih IMT poteznica i nosecih ploca da bih htio na njih vise ista kaciti, ali eto, za jednoredni berac i vuceni malcer dusu dala ;)

jaoooooooooooooo što imam želju da napravim jedan ovakav kran za onu moju šumsku prikolicu

MS34.JPG

samo ništa mi ne pada na pamet od čega bi mogao da se iskoristi onaj donji dio na kome se cijela ruka okreće , možda od neke jače prikolice da se uzme jedan rukavac :sta:

pazi kad su to oni zakacili za atv...koliko to moze da natovari,da vuce....mozda kolje iz paradaiza u jesen kad vadis :haha:....ma napravices ti to,nesumnjam ja u tebe

ma da u pravu si sto se tice kolja od paradajza :haha:
mada ima i nekih laksih varijanti koje bi mogle da zadovolje home varijante

evo sprema se diferencijal na onu moju prikolicu
danas napravio ove prelazne ploče da mogu namontirati gume

diferencijal od kamiončića mercedesa , felne od bagera a gume prednje od rusa

abcd0011x.jpg

abcd0010o.jpg

abcd0009yf.jpg

vidim da imas mutu benzinca i ja je imam ali crvenu to ko je izmislio muske djece nije imo, ja sam na moju stavio akumulator,bobinu i kondezator od kola i mogu ti reci odmorio se nema da stane.

:sta: zašto te antjerala na toliki poduhvat , ja nemam nikakvih problema
ona bez platina sa onom elektronikom je sranje , taj motor me toliko iznervirao da sam stavio ovaj koji ima platine i samo gas
vrijedna je mašina nema šta , samo malo preteška :zli:
tvoj crveni mjenjač je skoro duplo brži od ovoga plavog , na njega dizel legne kao pijanom šamar
dok ja sam probao na ovoga plavog stavljati i prespor je , ustvari može ali motor mora da radi u turi

imao sam i ja dva crvena i prodao , kod mene ta govna skupa ko đavo

ma kada se ugasi vruc mozes joj namotati konop od deset metara nece da upali :udri:svu livadu izgazim gde stane :haha:

Nazad
Vrh