Prihranjivanje pšenice

Danas sam bio u obilasku psenice. Sorta Apach. Posejano 20 oktobra '12 Kako stoje stvari zemlja je suva tako da u Sredu sledi prihranjivanje sa 150 kg/kj An-a a za 3 nedelje jos 100 kg /kj An-a. Predsetveno Map 12:52 130 kg/kj.

20130304153736.jpg

20130304153713.jpg

Ja sam danas kao sto sam vec napisao bacao ureu islo je odlicno,Mislim da nije kasno mi uvek pocetkom marta prihranjujemo,ove godine smo mislili ranije ali nismo mogli da udjemo u njive

Ja na moju Simonidu bacio malo mesanog djubriva,kombinacija SAN+Urea...Ostalo mi malo Sana od prihrane luka a Ureu sam dodao da bih imao dovoljno!Ovako izgleda moja psenica
9tobys.jpg
29nt7hx.jpg
31476ex.jpg
Bice za brasno...Povrsina je oko 15 ari i utroseno je 50 kg semena!Bice za brasno:haha::ppozdrav:

Juce i danas smo zavrsili prihranu psenice. Rasturili smo 100 - 130 kg Uree po KJ u zavisnosti od stanja parcele. Uskoro treba da se prska protiv korova jer uzas kako raste Divlja repica. Zabrinjava me ovaj vetar koji nas urnise po juznom banatu. Namucili smo se posteno i sa rasturanjem djubriva jer je vetar jako nosio ureu. Na jednu stranu mi je rasturivac bacao 50% dalje nego na drugu stranu zbog jakog vetra.

Juce i danas smo zavrsili prihranu psenice. Rasturili smo 100 - 130 kg Uree po KJ u zavisnosti od stanja parcele. Uskoro treba da se prska protiv korova jer uzas kako raste Divlja repica. Zabrinjava me ovaj vetar koji nas urnise po juznom banatu. Namucili smo se posteno i sa rasturanjem djubriva jer je vetar jako nosio ureu. Na jednu stranu mi je rasturivac bacao 50% dalje nego na drugu stranu zbog jakog vetra.
komsije ce da se obraduju kad vide pune skladove djubreta...

Danas rasturena prva prihrana na 10 jutara sutra na preostalih 20. Količina 125kg SAN-a.
Ovaj vetar nas baš urnisao ,doduše bio sam jedini u ataru.
Mogu vam reći da mi se najviše sviđa balaton sa normom setve 120 kg po jutru,na žalost nisam poneo aparat.Sve pšenice koje su sa MAP-om dobile i 50 kg uree izgledaju odlično.

ako sam psenici dao djubrivo u jesen, a to je ureju i map ,dali je sad u prolece dovoljna folijarna prihrana ili je bolje da bacim jos ureje,a bojim se da ne polegne, za sad je tamno zelene boje i izgleda dobro

ja danas prihranio mojih 10ha apacha koji je kasnije sejan.Nekako mi lose izgleda ida dosta biljaka da se drze na dve zilice,nisam zadovoljan.Dobila je oko 100 do 120 sana

Da li je neko od vas koji ste vec prehranili psenicu radio N-min analizu,ili odokativno prehranjujete psenicu?Ako ste radili analizu da li se pridrzavate predlozene norme cistog azota ili ne?

Ovo vece su nam bili iz PSSS-Nis i odrzali predavanje.Ja iskoristio njihov dolazak i uzorkovao zemljiste na 4 parcele,da ponesu odmah na analizu.Sto se tice kolicine cistog azota u prihrani psenice i jecma,po njihovim pokazateljima(N-min.analiza- sagledana na nivou veceg dela Srbije i veoma pogodnim klimatskim uslovima,sto rezultira izvanrednom stanju useva)preporuka je za jecam:50kg/h cistog azota,a za psenicu 70kg./h.i to samo iz jedne prihrane.Kazu da je i ta kolicina prekoracena,u odnosu na stvarne potrebe,ali zbog daljeg razvoja situacije po usevu ipak je uneti.

Nazad
Vrh