Prihranjivanje pšenice

Evo i ja da se priključim posle dužeg vremena .:osmeh:
Kod mene rađena N-min analiza 0-30 16.8 16.8
30-60 49.3 31.2
60-90 68.6 35.8
Ukupno 134.8kg 94.9kg
Preporuka PSSenta 1. prihrana 45kg 88kg Urea/ha
2. prihrana 27kg 53kg AN/ha

Jedino me malo brine kako ću uspeti da bacim te količine mislim da su suviše male za rasturač :sta:

@ddragan
Danas sam izbacao 60kj,ide kao besno,gusta zita guma nemoze doci do zemlje,za dan dva se nece videti da sam prosao,jos sutra pa gotova prva prihrana,druga kad budem bacao za kuruze....

ja sam sinoć bio na predavanju doktora sa os instituta i savjetovao je da se pričeka još malo

- - - - - - - - - -

naravno to važi za one koji su obavili osnovnu gnojidbu

ne to to bude organizovano u mom mjestu svake godine i dolaze sve sjemenarske kuće a i hemičari i ostali zvali su uglavnom vjernije kupce.zašto pitaš

- - - - - - - - - -

ako imaš neki problem možeš direkno da se obratiš uvjek su spremni za pomoć naročito dr popović i dr šimić koje ja izuzetno cijenim i čije savjete ako primjeniš vraća ti se višestruko

Evo i ja da se priključim posle dužeg vremena .:osmeh:
Kod mene rađena N-min analiza 0-30 16.8 16.8
30-60 49.3 31.2
60-90 68.6 35.8
Ukupno 134.8kg 94.9kg
Preporuka PSSenta 1. prihrana 45kg 88kg Urea/ha
2. prihrana 27kg 53kg AN/ha

Jedino me malo brine kako ću uspeti da bacim te količine mislim da su suviše male za rasturač :sta:
Šta je bio predusev ?

Po meni tu kocku ne treba raditi. U zoni do 30 cm ima normalnu snabdevenost azotom, recimo da bas kod njega vlaga dosla samo do recimo 40 cm, i koren ostaje u toj zoni. Ili npr on baci drugi put tako malo, a pre toga dodje do nekog slabijeg usvajanja prve kolicine. Rizik po meni. Bolje odmah u startu da racuna sa viskom potreba sa obzirom na dobru jesen. To sa optimumom racunati, a psenica mozda u izuzetnoj fazi i dobrom razvoju, opet rizik. Po meni kako god da okrene, treba da ide sa vise od toga sto je propisano. A i cena ce valjda opravdati ulaganja za ovu godinu.

Samo se drži preporuke kiki, imao sam ja prošle godine i manje preporuke za prihranom (na jednoj parceli 29kg čistog azota po ha a na drugoj 59kg po ha čistog azota, ako treba slikaću i postaviti analizu i preporuku) i poslušao sam ih stim da uvek bacim malo više od preporuke (10-15%).I meni je ova količina bila mala koju su mi preporučili ali krajni rezultat (prinos) je bio dobar da nekažem odličan dok je ove godine sasvim druga priča (postavio sam analizu na predhodnoj strani), treba dosta azota.

Neznam da li je bilo reci o ovome,da li ce steti nesto ako opet stegne debeli minus i padne sneg,na bacenu ureu? Koliko znam njoj je potrebno 20 dana da pocne da deluje...

"a glavna masa korenovih žila nalazi se u oraničnom sloju (do 40 cm dubine), a manji deo žila prodire znatno dublje (150-200 cm)"
Slaba ce mu vajda na onakvu susnu jesen biti od tog azota dole, koji je njemu glavnina. Taj oranicni sloj je kod @kiki-ja normalno snabdeven azotom.
No, na njemu je da vidi sta ce i kako ce.

danas prihraljivao.. negde posle 11 tek izasao, ovaj vetar fino prosusio,taman koliko treba, tragovi se tek tek vide.. a zemlja je kao sundjer sve upija, gde god sam predhodnih godina imao problema da ponekad tone sada je tu trvdo kao kamen, prosto da ne poverujes.... ako ne padne nista u toku nocu sutra nastavljam...

Danas lepo se radilo, od kuce razbacao 30tak kj izasao oko 10, kod mene prva prihrana 90-100kg uree po kj, kod dede prva i poslednja prihrana :osmeh: 200kg uree po kj i kraj price, ko ce biti bolji na kraju cuce se.

Na prvoj njivi je bio kukuruz i bačeno je 80kg/KJ (139kg/ha) čistog N , a rodilo je oko 1100kg/KJ kukuruza .
Druga njiva je bila menta i bačeno je oko 30kg/Kj čistog N i tu je bilo slabo .
Kažu da je razlog visokog N i malo padavina i to što je bilo je bilo po malo .
Prvi put radim N-min analizu tako da nemogu da sudim .

Koliko predlažete kg za prehranu ?

Danas zavrsio prihranu kod mene,a bilo i malo usluga,cisto da se isplati nafta za ova dva dana ::namigivanje::....prosao sam pored njive gde sam juce bacao,SAN se lepo istopio.

Nazad
Vrh