Prihranjivanje pšenice

Onaj rus sto baca vestak je snimljen kod mene u ataru,tj kum vozi,snimak star 4 god....prica deda sve i svasta,uvek bilo bolje bacati u dva puta,a za minus ne bi bas rekao da moze toliku golomrazicu da izdrzi....

@BATONI
Ufff malo je to sad nezahvalno,neznam ni tip zemljista,dal je kiselo,ima li osnovnog....npr ja idem u dvaput,SAN ili AN (isti ocin) 150 sad,kasnije jos 100kg/kj.....neko ide UREA+AN,neko mora KAN...

Pa dobro to je otprilike kako sam i ja radio samo nisam nikad u februaru prihranjivao pogotovo po snijegu zato i pitam dal nece skoditi

Bio sam na konsultaciji sa profesorom povodom prihranjivanja, složili smo se u mišljenjima da ništa ne treba da se radi do sredine februara, pogotovo što ne znamo kakvi će biti vremenski uslovi u februaru, pogotovo ako je jedan deo azota primenjen u jesen! Takodje možemo imati problem ,pošto su bili izuzetno povoljni uslovi, sa pregustim sklopom. On veli da se manje brine za pšenicu koja je posejana kasno nego za raniju setvu.

Tvoj profesor ne živi od te pšenice kao mi.Stoga ne moraš uzimati sve zdravo za gotovo.Bolje pitaj i par ljudi iz tvoga mesta, za mišljenje,koji su našem poslu 30 i više godina.

Izuzetno cenim dotičnog profesora , i nije red da tako pričaš, jer je čovek pre svega izuzetno dobar , a ima ogromno praktično i teorijsko znanje! Dotični profesor vodi tehnologiju proizvodnje rekordera u proizvodnji pšenice u Srbiji, tako da sam ubedjen da zna šta priča, a uostalom i ja imam neko znanje.

Za profesora neću stvarno ništa više reći jer ga ne znam,a i ne zanima me.Što se rekordera i tih stvari tiče bolje da i o tome ne pišem.Kad ih gledam po TV-u kako dobijaju nagrade za 20% manje prinosa od mene i nekih mojih prijatelja izgledaju jadni i ispadaju smešni.Kako li se samo prijave i koji je tu kriterijum nikada mi nije bilo jasno.

@Batoni , slobodno kad god možeš prvi put sa UREOM , a drugi put AN. Znam kakva je zemlja u Topoli , i ja radim tamo blizu oko 5ha , to je dobra zemlja. Jedino ako nije tamo preko autoputa , tu već bolje Kan i rano je.

Pre 4-5 god nosena zemlja na analizu i dobijen krec jer je bila kisela,e zanima me ako je neko imao takvog iskustva dali je se zemlja povratila od tog kreca? Na parcelama gde mi je sad psenica,bila je soja,od koje je ostalo dosta azota kako kazu,sa cim biste vi je sad prehranili?

@BATONI
Ufff malo je to sad nezahvalno,neznam ni tip zemljista,dal je kiselo,ima li osnovnog....npr ja idem u dvaput,SAN ili AN (isti ocin) 150 sad,kasnije jos 100kg/kj.....neko ide UREA+AN,neko mora KAN...

Kada kreces sa SANom, ja sam razmisljao od nedelje kad stegne mrazic a AN polovinom marta i jedno i drugo sa po 200 kg po ha.

Planiram da bacim 75kg ure-e po kj za jedno desetak daan ako vreme dozvoli, a druga prihrana u drugoj dekadi marta sa 100 kg AN-a po kj. Inaće bačeno 100kg mapa jesenas.

Nazad
Vrh