Prihranjivanje pšenice

@balkanac
Cim smrzne ili se prosusi,sve je spremno samo se na vreme ceka.

Ja sam ureu navukao u hangar ali se ne sekiram jer mi taman toliko treba i za kukuruz.Tako da ako ne bacim do 20 februara idem na opciju SAN-a a urea ostaje za kukuruz.

Jutros bio lep mraz za prihranu a ja zakazao::samo bes::.Nije baš ova tema ali ima veze sa njom, stigla mi n-min analiza zemljišta pa ako nekog zanima.

1.parc. 4103 (4kj) predusev soja, ujesen 100kg map 11-46 plus 50 kg urea po kj:sadržaj mineralnog azota (NO3) 0-30 30-60 60-90
17,08; 15,75; 36,61; ukupno 69,44 kg/ha preporuka 97kg/ha azota.
vlaga zemljišta: 24,83; 24,86; 24,74 %

2.parc. 3920 (4,5kj)predusev soja, ujesen 100kg map 11-46 plus 50kg urea po kj:sadržaj mineralnog azota (NO3) 0-30 30-60 60-90
15,60; 15,85; 21,62; ukupno 53,07 kg/ha preporuka 120kg/ha azota
vlaga zemljišta: 24,15; 24,74; 24,45 %
Zanimljivo da je vlaga na sve tri dubine ista i fali azota poprilično.

Jutros kod nas bilo -4C' tako da se moglo uci sa laksim traktorima, jer bilo je specijalaca koji su se sa rusima danas malkice zaglavljivali. Danas oranje bilo u planu , tako da sam i ja omanuo sa prihranom :)

Ja sam omanuo jer sam ćaleta morao voziti da radi neke analize krvi i ostalo.Ne kajem se ni najmanje.Evo dolazi idući vikend i posao će se odraditi.Kod nas su radili sa rusima i sem što su tonuli 3-4cm nikakve druge štete nije bilo.Drugar je bacao od 7 do nekih 9:30 i odradio oko 50kj.

Ja sam se sad vratio sa prihrane.Išlo je da prosto ne veruješ.Čak sam odradio i neke njive gde obično nisam smeo ni ulaziti do aprila.

i ja sam bio jutros da prihranim.kod nas je bilo -3 jutros.nije se vatalo za tockove ali je meko ispod,sad se vec raskaljalo,zita jako lepo izgledaju,dace bog dobar rod

Izasao jutros da proverim situaciju posto je jako slab bio mraz, dok sam usao u njivu vec se na cipele lepilo zito i tonulo. Znaci do daljnjeg ne ulazimo u parcele.

Jutros oko 5 sati smo krenuli i uspeli smo da prihranimo 13 jtara dok nije odpustilo, baceno 100 kg uree, za prvu prihranu i posle jos 150 kg ana, mogu vam reci da dupli tockovi mnogo znace za ovakve poslove.
imag0104jb.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Ali kada smo prilazili asvaltu sve vise i vise se hvatalo blato sa puta za tockove ali opet nije bilo strasno, sreo sam par njih da tek krecu na njivu kada sam se ja vracao, sta ce oni uraditi sam bog zna.
imag0107lh.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Dupli tockovi zakon za ovo i preporucio bi ih svakome pa i na fergusonu, mnogo znaci nepoznaje se trag gde je isao traktor.

Nazad
Vrh