Prihranjivanje pšenice

O tome nema šta da se priča , ovde svi tako rade , prihrana kanom pri špartanju imt ovim špartačima koji puste kan na par cm dubine . Najčešće nebude kiše ubrzo zato što niko nezna kadće pa da baš baci pred kišu a i zato što u zadnje vrijeme rijetko i pada uopšte. Neznam kolki se procenat izgubi al znam za par dana da kukuruz pocrni i bez kiše.
Kukuruz posle spartanja krene i bez kana jer se razbije kora i koren dobije vazduha, tako da ne mora da znaci da je zbog kana krenuo bolje

Psenicu prskam moddusom, sto je isti bog ko i cycocell, dakle REGULATOR RASTA. becarina pusta me uputio u taj preparat i svaka mu cast gdje cuo i ne cuo, preporodio sam se od kako znam za to "cudo"...

Od kad znam za sebe, radili smo prihranu po sistemu 50kg KAN i kasnije jos 50kg KAN i to je bilo TO, sve vise od toga i psenica polijeze ko valjom da je valjana... Jedne godine smo bas poceli raditi "kako treba" sto bi se reklo posteno, daj zemlji i vratit ce ti, pa smo bacili 70kg KAN u prvoj prihrani i isto toliko u drugoj dakle sveukupno 140KG/kj KAN-a je psenica dobila i oko 100-150kg 15-15-15 pod tanjuracu predsjetveno. gdje god su bili sastavi rasipaca, tamo je psenica polegla i kombajnom sam se vozikao sa svih mogucih strana da ju pokupim, i dobar dio je na kraju i ostao, jer nije ni zrno nalila do kraja, vec je bila lezala...

Zato ja vas pitam, sto bi tek bilo da bez regulatora rasta, ili cak i s njim bacim 200kg/kj Kan-a ( moze i u 50 puta po malo ako treba) i ja garantiram da kod mene cjela njiva lezi, da nece ostati ni jedna jedina stabljika uspravna.

GABI sijemo vec par godina i pred zetvu se zanimamo brojenjem zrnja u klasovima. Klas je cjeli naliven od pocetka do kraja, tezak je ko sam vrag, i izbroji se u prosjeku 95 ispravnih, nalivenih zrna po klasu. Klasovi se pocinju "sukati" jer na svakom "katu" klasa imam najmanje po 4 zrna, nalazili smo i sa 6... Psenica je dakle dobila sve sto joj treba, i prskana je regulatorom rasta da ne polegne. Nalivena su bila sva zrna, i ja kazem kako je kod mene bilo.

Sad smo joj u nedjelju dali 70kg/kj KAN-a i dobila je (po cjepljenoj soji) 120kg/kj 15-15-15 i dobit ce jos jednu prihranu 50-70kg/kj KAN ovisi kako bude izgledala na oko i sto kaze novcanik i onda jos kad bude prskanje regulatorom rasta, dobiva otopinu UREA 10% i eventualno u nalijevanju zrna jos jednom otopina UREA 10%... Naglasavam, druga prihrana KAN-om ovisi samo o optickom dojmu njive, a druga prihrana otopinum UREA ovisi o vanjskim uvjetima i samom napredovanju psenice. Reguletor rasta obavezan, bez njega sve ovo pada u vodu.

Nemam pojma, time se ne zamaram, evo, do sad nisam ni znao za taj podatak... mene zanima kako da izvucem max dobit iz svoje zemlje uz neka normalna ulaganja, da se ne razbacujem gdje nije potrebno, pa pokusavam shvatiti kako to prihranjujete psenicu tim "ludim" kolicinama gnojiva kako bi opet bili (uvjetno receno) prosjecni... Da ovih 9t/ha ni ne spominjem, moj zmaj bi zaglavio u prvih 5 metara ;)

Za to se nesekiraj , da dodje do žetve lako je , imo sam lane (eksperimentalno na jako maloj površini nije vrijedno spomena) , baš veliki prinos , kombajner kaže da stari claas dominator nije ni osjetio samo malo sporije.

Evo nastavka one analize od juce:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
sto znaci da pss preporucuju da tu njivu prehranim sa 113kg/Ha SAN-a u jednom prohodu.Ja sam na tu parcelu pre rezultata analize razbacio 150 kg/kj SAN-a, sto mu dodje 260 kg/Ha. To mu dodje da sam vec dao duplo vise azota od preporucene kolicine a ja sam imao u planu da dodam jos 50-60 kg/kj SAN-a u drugom prohodu jer je psenica tu posejana u kukuruziste i dosta se mucila sa nicanjem i bokorenjem.Sta vi mislite o daljim postupcima u vezi sa ovom parcelom i prehranom?
Jedno pitanje za clana Mindjusar:Bacas toliko djubriva prema analizi zemljista ili prema svom nahodjenju?To sto ces ti sasuti na zemlju je oko 142kg/ha azota.Imas li ti nesto azota u toj zemlji ili ?

Eto vidis... Spajki lijepo uradio analizu, i sve se vidi... Tlo ce biti prezasiceno jednim elementom a drugog elementa mu fali. Ja sam osobno svjestan problema velike zakiseljenosti mojihi tala, i gledam da sto prije po vlastitom nahodjenju razbacam po strnistu neki vapnenac, bilo sta, jer cinjenica je da su tla u mom kraju jako jako kisela.

Kod nas ( a vjerujem i svuda na kugli zemaljskoj) se preporuca obavezno jesensko zaoravanje NPK gnojiva s malim udjelom dusika ili PK gnojiva, tako da se tlo obogati i drugim elementima. Za dusik je lako, URea ga ima 46% i nemas brige, nije ni skupo, ali zato PK gnojivo... kazem, nisam ga vidio u cjelom selu od kad sam bio djete i poceo raditi na zemlji. jedino za duhan su nam davali neko "skupo gnojivo" i duhan je radjao rekordno. Tu se isplatilo, jer u duhanu ima i novaca.

Da se vratim na temu. Dakle, jedini pravilan nacin gnojidbe zemljista je putem analize a ne vlastitim "osjecajem" i poznavanjem zemlje. Odavno se vec kod mene u selu ne vodi ama bas nikakva briga o zemlji i zato ja i imam kud da se sirim. Psenica ne radja, razboljeva se, a kad vide da ja imam tragove po zitu od prskalice, svi vicu da sam lud, da pravim samo stetu, em gazim "gotove novce" em "ne treba prskati, kod nas bolesti nema" a palez klasa neke godine da su se za glavu hvatali.

Sve u svemu, iznio sam svoje misljenje o ovom mindjusarevom gnojenju (nije samo on, dosta vas daje, po meni, prevelike kolicine KAN-a) u prihrani a pre malo se paznje daje jesenskoj gnojidbi, zaoravanje PK gnojiva. ne znam kako tko od vas radi, govorim opcenito iz svog primjera.

U planu je po strnistu stajnjak i vapnenac razbacati, plitko unesti u tlo i posijati uljanu repicu pa do jeseni neka nice polako zaorat cemo duboko za zelenu gnojidbu uz obavezno bacanje UREE 40-50kg/kj. Na jednoj njivi cu kupiti i 7-20-30 i pokusati zaoravati 2-3 godine i poceti pratiti prinose na toj parceli, pa da vidim bas sto se i kako isplati na ovoj mojoj zemlji.

Pozdrav forumasi. Jer mi neko moze objasniti koja je razlika izmedju AN i SAN DJUBRIVA. Znam da je prvi amonijum nitrat a drugo stabilizovani amonijum nitrat ali neznam sta to znaci

jbte sadse vec brinem, od kise nista u skorijoj buducnosti, uh a pšenica dije tu je malo se zazelenila i trgla se ali kise joj treba da malo naraste...

Prolazim pored jedne njive skoro svaki dan gde je posejana psenica ,bacena je urea vise od 10dana jos idan danas se beli na njivi.Kakav ce tu efekat biti pitaj boga.Bolje su prosli oni koji su ureu bacili na sneg, na tim njivama se lepo zeleni psenica.

Pozdrav drugari ja sam u setvi bacio 350kg 15-15-15 i sutra cu ako bog da zdravlj i srece baciti 350kg KAN

Kakva li je to Ureja koja se još i posle toliko dana nije rastopila?:sta:Ureja je izrazito higroskopna i baš me čudi da se još beli po njivi.Ja sam radio prihranu na nekim njivama sa KAN om pa se čak i on rastopio i nema ga da se beli po njivi.

Nazad
Vrh