Eto vidis... Spajki lijepo uradio analizu, i sve se vidi... Tlo ce biti prezasiceno jednim elementom a drugog elementa mu fali. Ja sam osobno svjestan problema velike zakiseljenosti mojihi tala, i gledam da sto prije po vlastitom nahodjenju razbacam po strnistu neki vapnenac, bilo sta, jer cinjenica je da su tla u mom kraju jako jako kisela.
Kod nas ( a vjerujem i svuda na kugli zemaljskoj) se preporuca obavezno jesensko zaoravanje NPK gnojiva s malim udjelom dusika ili PK gnojiva, tako da se tlo obogati i drugim elementima. Za dusik je lako, URea ga ima 46% i nemas brige, nije ni skupo, ali zato PK gnojivo... kazem, nisam ga vidio u cjelom selu od kad sam bio djete i poceo raditi na zemlji. jedino za duhan su nam davali neko "skupo gnojivo" i duhan je radjao rekordno. Tu se isplatilo, jer u duhanu ima i novaca.
Da se vratim na temu. Dakle, jedini pravilan nacin gnojidbe zemljista je putem analize a ne vlastitim "osjecajem" i poznavanjem zemlje. Odavno se vec kod mene u selu ne vodi ama bas nikakva briga o zemlji i zato ja i imam kud da se sirim. Psenica ne radja, razboljeva se, a kad vide da ja imam tragove po zitu od prskalice, svi vicu da sam lud, da pravim samo stetu, em gazim "gotove novce" em "ne treba prskati, kod nas bolesti nema" a palez klasa neke godine da su se za glavu hvatali.
Sve u svemu, iznio sam svoje misljenje o ovom mindjusarevom gnojenju (nije samo on, dosta vas daje, po meni, prevelike kolicine KAN-a) u prihrani a pre malo se paznje daje jesenskoj gnojidbi, zaoravanje PK gnojiva. ne znam kako tko od vas radi, govorim opcenito iz svog primjera.
U planu je po strnistu stajnjak i vapnenac razbacati, plitko unesti u tlo i posijati uljanu repicu pa do jeseni neka nice polako zaorat cemo duboko za zelenu gnojidbu uz obavezno bacanje UREE 40-50kg/kj. Na jednoj njivi cu kupiti i 7-20-30 i pokusati zaoravati 2-3 godine i poceti pratiti prinose na toj parceli, pa da vidim bas sto se i kako isplati na ovoj mojoj zemlji.