Sijem samo sortu GABI, oko 150kg/kj. Zemlja kod mene je siromasna i psenica drugima koji ne ulazu u nju ni pola onoga sto joj ja dam imaju oko 20-25 metara na jutro, sto je malo...
Rekord mog oca je jos ne srusenih 42 metra na jutro i to je bilo jos dok sam ja bio mali, znam da nam je vrsio mali zmaj 133rm i da nije mogao obici krug po njivi (njiva je 1kj ravno) i da se kombajner nije mogao iscuditi koliko jako curi. Moj rekord je 38 metara, a ove godine se nadam srusiti ocev rekord, ali vidjet cemo ne vrijedi gooriti unaprjed.
Ovdje su tla prahuljasta, lako obradiva, i jako siromasna, posto je i kraj takav, siromasan... ljudi u prosjeku imaju 3 kj zemlje i to je sve i to sve u 5-6 parcela i na grbavom terenu, pa se u zemlju nije ni ulagalo ne znam ja sta...
U mom kraju se NPK 7-20-30 samo gleda na slikama i prisjeca se vremena kad se to gnojivo moglo priustiti. Ja ga od kako radim zemlju nisam bacio ni kile
Neke godine smo se po psenici "igrali" i na nas najveci komad smo isli dati malo vise od uobicajenog i na mjestu gdje je rasipac preklapao trag, psenica je polegla, a baceno je samo 70kg/kj KAN-a i dobila je predsjetveno pod tanjuracu 100-tinjak kg 15-15-15... Od kak osam uz pomoc "Bearine puste" nanjusio regulator rasta u psenici, bez njega vise nikad psenicu sijao ne bih. Sad ju "zesce" prihranjujem tako sa 70-ak kg/kj KAN (nekad od jednom, nekad u dva puta, ovisi o raspolozivom vremenu, i dobije iz prskalice u dva navrata otopinu UREE.
Da bacim na psenicu 200kg/kj KAN-a ja ne znam sto bi bilo, ne usudim se ni pomisliti... Evo, vec godinama kalkuliramo da na vece i bolje komade zemlje raznacamo 7-20-30 pa da ga zaoremo, i da tu praksu ponavljamo svake barem 5. godine i da tako malo "podignemo" zemlju i samim time usjeve, a pogotovo psenicu. Od kako radim sa stajnjakom vidi se ogromna povecanje u kvaliteti zemlje, ali to jos nije TO...
Ne kazem da psenica polijeze zbog KAN-a ali trebalo bi napraviti i analizu zemljista, pa da znam makar s cime u zemlji raspolazem i da se prema tome ravnam.