Bas sam jucer bio na jednom predavanju za poljoprivredu sto se kod nas provodi... I izmedju ostaloga je predavac pitao: Sta mislite, koliko kg cistog N se smije dodati po hektaru zemljista kroz godinu dana? Ja sam rekao 150, na sto je rekao da sam vrlo blizu i da je to u EU ograniceno na 170kg. Ja npr, nsam ni blizu tih 170kg, a kako vidim da vi to visestruko nadmasujete samo u prihrani psenice.
Takodjer je govorio kako postoji formula preko koje se izracunavaju lanjske zalihe N u zemlji i to se takodjer uracunava u tih 170kg. Na to sam ga pitao da li postoji formula koja se bavi isparavanjem dusika (azota) iz zemlje, pa da se i to uvrsti u tih 170kg, na sto je otresito odgovorio da je isparavanje dusika PROPAGANDA firmi koje prave ii prodaju gnojivo da bi ga samo vise prodavali, jer u zraku kojeg udisemo ima 78% dusika, i na koji nacin moze dusik iz manje koncentracije preci u podrucje visoke koncentracije u prirodnim (vanjskim) uvjetima? Htio sam ga pitati, ali mi ga bilo zao: Zasto onda zemlja ne usvaja dusik iz zraka pa da mi bacamo manje gnojiva i gdje je ta pojava u tih 170kg cistog N po hektaru...
Sve u svemu, rekao sam starom jucer koliko KAN-a dajete u prihrani psenice, na sto mi je rekao da sam se ja zazenuo, i da nisam dobro procitao da je to nemoguce i ponajvise neisplativo... Dokazao sam mu da sam dobro procitao i jako se iscudio kad je vidio...
Dakle, bez neke uvrede, ali ta vasa prvoklasna zemlja izgleda da i nije bas najplodnija kad toliko jako prihranjujete. Ispada da bez ikakvog gnojiva psenica ne bi ni nikla, a kamo li dala neki urod...