Prihranjivanje pšenice

Kan se još najbolje ponaša ako nema kiše u poredjenju sa ureom , za nju je suša veliki gubitak. Možda su za kan i veći gubici previše padavina jer uglavnom više azota propadne curenjem dole nego isparavanjem . (sve govorim laički dok se ne jave stručnjaci).
Inače možda je zato Kinezima krenulo dobro zadnjih godina , stiže im naš azot iz zemlje.:haha:

ma razumijem ja da se baca po snjegu(kada se on pocme topiti) jer on kako se topi unosi sa sobom baceno gnoivo to je ok, ali mi nije jasno zasto ljudi bacaju gotove novce koji cekaju kisu a od kise nista... ili ja mozda grijesim neznam .... imam krivo misljenje o tome..??

Dok smo radili manje zemlje obavezno smo pri špartanju kukuruza depozitorima spuštali u red KAN.Znam da kad obiđem par krugova tamo gde sam prošao KAN-a nema a zemlja na tom mestu crna kao da sam zalio vodom.Temperature su tada mnogo veće nego sad.
I mene interesuje šta se događa.
Školarci budite se.

O tome nema šta da se priča , ovde svi tako rade , prihrana kanom pri špartanju imt ovim špartačima koji puste kan na par cm dubine . Najčešće nebude kiše ubrzo zato što niko nezna kadće pa da baš baci pred kišu a i zato što u zadnje vrijeme rijetko i pada uopšte. Neznam kolki se procenat izgubi al znam za par dana da kukuruz pocrni i bez kiše.

Ja se jos uvek sećam vremena kad smo ručno krajem maja i početkom juna prihranjivali kukuruz.
Tada su mnogo više temperature nego u martu a nikad se nije desilo da se kukuruz ne zamodri posle prihrane.
Tako da priče kako će azot brzo ispariti ne piju vodu.

Ja se jos uvek sećam vremena kad smo ručno krajem maja i početkom juna prihranjivali kukuruz.
Tada su mnogo više temperature nego u martu a nikad se nije desilo da se kukuruz ne zamodri posle prihrane.
Tako da priče kako će azot brzo ispariti ne piju vodu.

Potvrdjujem. Dobar primer, ne bih ga se setio. A bio sam mali kad su moji tako radili, išli sa kofama kroz red i djubrili. I uvek se kukuruz zamodri vrlo brzo.

Ajde iskusne i mudre glave da kazu prema ovim rezultatima N-min koliko je jos potrebno psenici sa ovim kolicinama azota na ove tri dubine?
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Sve zavisi koliki koren ce pustiti ove godine. Recimo da je psenici potrebno za ozbiljan rod, oko 120 kg/ha cistog azota (bar tako kaze Dencic). Ja bi toj psenici dao jos oko 60-70 kg azota po hektaru, iliti oko 200 kg/Ha (S)AN-a.

Bas sam jucer bio na jednom predavanju za poljoprivredu sto se kod nas provodi... I izmedju ostaloga je predavac pitao: Sta mislite, koliko kg cistog N se smije dodati po hektaru zemljista kroz godinu dana? Ja sam rekao 150, na sto je rekao da sam vrlo blizu i da je to u EU ograniceno na 170kg. Ja npr, nsam ni blizu tih 170kg, a kako vidim da vi to visestruko nadmasujete samo u prihrani psenice.

Takodjer je govorio kako postoji formula preko koje se izracunavaju lanjske zalihe N u zemlji i to se takodjer uracunava u tih 170kg. Na to sam ga pitao da li postoji formula koja se bavi isparavanjem dusika (azota) iz zemlje, pa da se i to uvrsti u tih 170kg, na sto je otresito odgovorio da je isparavanje dusika PROPAGANDA firmi koje prave ii prodaju gnojivo da bi ga samo vise prodavali, jer u zraku kojeg udisemo ima 78% dusika, i na koji nacin moze dusik iz manje koncentracije preci u podrucje visoke koncentracije u prirodnim (vanjskim) uvjetima? Htio sam ga pitati, ali mi ga bilo zao: Zasto onda zemlja ne usvaja dusik iz zraka pa da mi bacamo manje gnojiva i gdje je ta pojava u tih 170kg cistog N po hektaru...

Sve u svemu, rekao sam starom jucer koliko KAN-a dajete u prihrani psenice, na sto mi je rekao da sam se ja zazenuo, i da nisam dobro procitao da je to nemoguce i ponajvise neisplativo... Dokazao sam mu da sam dobro procitao i jako se iscudio kad je vidio...

Dakle, bez neke uvrede, ali ta vasa prvoklasna zemlja izgleda da i nije bas najplodnija kad toliko jako prihranjujete. Ispada da bez ikakvog gnojiva psenica ne bi ni nikla, a kamo li dala neki urod...

Lepo ti je rekao taj predavac i za isparenje i za max doze azota.
Bobo,prijatelju probaj jedan pravac u njivi baci do 400kg kana po he. i videces ko je u pravu tvoj stari ili mi neznalice.I jos nemoj od jednom vec iz 2 puta.
Predprosle godine sam radio Cikocelom koji skracuje stablo psenici i pravi cvrsce da ne poleze i na jednom hektaru bacio 150kg cistog azota.Videla se razlika u prinosu i nije polegla osim na krajevima nalegla.A sto je neko rekao da ako malo ne polegne nema ni vrhunskog prinosa u pravu je.Probaj neces se pokajati.

Bobo ovo za 170kg N stoji u pravilniku za integriranu proizvodnju, također i formulu za izračun ako te zanima skini si pravilnik pa malo prelistaj.

Što se tiče isparavanja dušika još nitko ništa teorijski nije objasnio ni napisao, mislim da nas to sve zanima.

Ma ljudi sto se skirate,vi radite vas posao a Bog neka radi svoj.Jos nije bilo godine da nema efekta kad se rasturi Kan da ne deluje,nece ni ova biti izuzetak.

Točno tako. Bez kiše ili bar dobre jutarnje rose (a nema ni nje) nema ništa. Jedino ko ima onu "štriglu" ili češalj za suzbijanje korova u žitu pa onda nakon razbacivanja gnojiva proć sa tim češljem da se gnojivo bar malo unese u tlo.

Nazad
Vrh