Prihranjivanje pšenice

Pa ja sam uzeo SAN,300kg/kj iz dva puta,i to najverovatnije pocetkom februara pocinjem,zita su gladna strasno,ubi ih ovo vreme.

Ja ću probati preporuke za đubrenje Apacha.Od ukupne prolećne količine azota da početkom februara dam 60% u vidu ureje,a početkom marta ostalih 40% u vidu AN-a ili SAN-a.

Pa ja ću ići 135kg azota po hektaru.
Ovako će izgledati:
1. predsetveno bačeno 200-220kg/ha NPK 3x15=30kg N/ha
2.prva prihrana početak februara:150-160kg/ha urea=oko 70kg N/ha
3. druga prihrana početak marta:100-110kg AN(SAN)/ha= oko 35kg N /ha
To bi otprilike bilo nekih 130-135kg azota po hektaru što je sa takvim rasporedom sasvim dovoljno.Folijarne prihrane ne računam u ovu matematiku.

Evo danas u emisiji znanje na poklon Srbislav Dencic je predlozio da se krene sa prehranjivanjem krajem Januara 60% a u martu 40% da bi biljke imale dovoljno hraniva jer rastu i u ovkvoj blagoj zimi.

Najbolje je ovako, samo je problem sto nema snega a ko zna hoce li ga uopste i biti

34sjs4o.jpg

Predsetveno bačeno 100kg mapa 11-47 (uzbikestan) i 50 kg urea (genezis) a prva prihrana u februaru 50% od potrebne količine.Radiću n-min analizu pa kolko preporuče uglavnom đubrivo spremljeno.

Ja sam predao za analizu ali ko zana kad ce biti.Dobro sam ga nadjubrijo u jesen sa 300-350kg po he, mesanog 3x15 i sad pre 5marta nista.posle planiram u 2-3 prehrane zavisi od situacije(vremenske,stanja useva idr.)400-450kg kan-a po he.Tako ce dobiti izmedju 150 i 170kg azota po hek. i to bi ako Bog da trebalo da bude dovoljno za 7t po he.

Ja sam prošle godine pratio pšenicu gde je bilo primenjeno 130-135kg N /ha i uz istu agrotehniku samo veće doze od 160kg N/ha.O tome sam već negde pisao ali ću ponoviti da je prinos bio skoro u kg isti.

Nazad
Vrh