Prihranjivanje pšenice

KULTURA KONCENTRACIJA
Žitarice do 30 %
Livade do 30 %
Kukuruz 0,6 - 6,4 %
Uljana repica do 30 %
Šećerna repa do 4,5 %
Krumpir do 5,0 %
Vočnjaci 0,5 - 2,0 %
Maslina 3 - 5 %
Vinova loza 0,7 - 1,0 %
Lubenica do 0,5 %
Mahune 0,3 - 0,6 %
Krastavci 0,5 - 1,0 %
Rajčica 0,4 - 0,7 %
Paprika 0,5 - 0,7 %
Celer 0,8 - 2,4 %
Mrkva / peršin 1,2 - 3,0 %
Kupus 0,8 - 1,6 %
Salata 0,6 - 1,0 %
Luk 1,6 - 2,5 %
Cikla 1,5 - 2,0 %
Radi se o rastopini ureje.

@pujol
Kolika je tvoja psenica kada je sada tretiras sa matonom?Mislim da si zakasnio sa tim sredstvom,moguce su stete.

rasa 02
Pa preso me apotekar,sad sam iso da vidim kako izgleda psenica ona malo je dobila zutu boju,valjda ce da preboli.A psenica je otprilike 20-30cm

KULTURA KONCENTRACIJA
Žitarice do 30 %
Livade do 30 %
Kukuruz 0,6 - 6,4 %
Uljana repica do 30 %
Šećerna repa do 4,5 %
Krumpir do 5,0 %
Vočnjaci 0,5 - 2,0 %
Maslina 3 - 5 %
Vinova loza 0,7 - 1,0 %
Lubenica do 0,5 %
Mahune 0,3 - 0,6 %
Krastavci 0,5 - 1,0 %
Rajčica 0,4 - 0,7 %
Paprika 0,5 - 0,7 %
Celer 0,8 - 2,4 %
Mrkva / peršin 1,2 - 3,0 %
Kupus 0,8 - 1,6 %
Salata 0,6 - 1,0 %
Luk 1,6 - 2,5 %
Cikla 1,5 - 2,0 %
Radi se o rastopini ureje.
Svaka čast gospodine Topaloviću vidim da dobro poznajete ovu tematiku pa imam pitanje dali ste uz Ureu koristili možda vodotopiva đubriva i u kojoj koncentraciji pošto nije uvek azot u pitanju da bi biljka stala na noge već i ostali elementi po meni ovo sam primetio na običnim ratarskim multurama a sada sam počeo malo više sejati praziluk,salatu,crni luk-barut,paradajz i to naravno sve je semenska proizvodnja a do sada sam koristio Kristalon, Novalon i pokazalo se dobro ali ne u ovim kulturama, koliko puta tretirate prihranu preko lista. Možda ovo nije za ovu temu pa ako je potrebno odgovorite u odgovarajućoj ili javite na pp.

Postoji tema u delu za povrtarstvo ali odgovoricu i ovde (valjda se urednici nece ljutiti) sve zavisi od kulture ali jednom nedeljno je sasvim dovoljno vrsiti folijarnu prihranu recimo u paradajizu ja koristim yarla (kemira) djubriva i haifa i mogu samo reci hvala za ova djubriva a o koncetraciju i nacinu primene u odgovarajucoj temi pozzz.

Danas prihranio psenicu Drugi put,pre nekoliko dana je bila zastita od korova i folijarna prihrana ,a za nekoliko dana joj sledi zastita fungicidom i to je to za ovu godinu sorta LG Apache.
zwxhqd.jpg
15p253n.jpg

@pujol
Necu da te plasim ali ces sigurno imati dosta stete od tog tretmana psenice sa Matonom u ovoj fazi porasta.

Kish verovatno si cuo kakvi vetrovi duvaju ovde u Juznom Banatu,e pa zato su krajevi listova iskrzani i promenili boju.I kad vetar nigde ne duva kod nas ipak duva,a sto se tice psenice oporavice se nije nam to prvi put.

Pa posto je hormonski preparat sigurno ce smanjiti prinos,jer oni idu samo do majkasnije 2 kolenca ali su sigurni smo u fazi kraja bokorenja i 1 kolence.

Kish verovatno si cuo kakvi vetrovi duvaju ovde u Juznom Banatu,e pa zato su krajevi listova iskrzani i promenili boju.I kad vetar nigde ne duva kod nas ipak duva,a sto se tice psenice oporavice se nije nam to prvi put.
Zna @Kish Robert kako vetrovi duvaju u juznom Banatu, davao je strazu u Beloj Crkvi na strazarskom mestu br7 tzv "vetrovi me lome"
odoh u off, sorry...

Šta je najbolje od ovih rasipača, mislim koji najbolje radi? i dali je kasno za AN da se drugi put baci po pšenici i tritikaleu. Ima li neko da zna

Najbolji rasturac je onaj koji imas i koji zakacis i radis sa njim kad i kako hoces.A mislim da zaan nije kasno,najverovatnije cu i ja nesto od nedelje bacati na neka zita.

Znaju svi ,o tome je pisano na sto strana.
Zavisi u kakvom je stadijumu,ja u moju što se tiče veštak više ne ulazim.
Rasipač ko rasipač ,koliko para toliko i muzike.

Nazad
Vrh