Prihranjivanje pšenice

ne može da padne 15l rose.
ali dobro...neću da baksuziram.

Koliko ono bese smem ureje da rastopim u prskalici po hektaru? Negde je pisano o tome i sad ne mogu da pronadjem. Kad budem prskao psenicu herbicidom ubacio bih i ureju al nisam siguran koliko kg smem da stavim.

@cukaneca,

Ovo i mene zanima, pre svega sa aspekta jer sam ove godine probao da koristim UAN. Pretpostavljam da je manje vise isto. Razmisljam da sledece nedelje idem sa oko 10l/ha, 20l/ha, i 30l/ha. Ove su tri varijante eksperimenta, koje cu probati da sprovedem kod mene. Razmisljam da u to stavim i neko sredstvo protiv korova. Probacu da se konsultujem sa postovanim clanom @garisom oko ovih eksperimenata. Ako nesto promenim, napisacu.

Postavicu ovo pitanje i na temi o tecnim djubrivom.

Ja sam danas radio prskanje od korova u pšenici i dodao 10 kg uree po kj.

Kish, pa covek napisa da je bacio 10 kg po kj. Da ne sitnicarim ja vase kj racunam kao 0,5h odokativno.

Kiš je dobro napisao oko 18kg po ha .Po iskustvu iz ranijih godina nije problem ova količina uree kad se radi folijarno.

i ja sam bas trazio ovu prepisku da nadjem i postavim, ali tarana me pretekao :ppozdrav:

ja cu pola onog dzazica od 25kg da zviznem na bure i to mu je to

Ja sam juče radio sa 5% rastopine ureje što mu dođe oko 12 kg po hektaru.Isto tako sam radio i prošle godine i nije bilo problema.

ja sam danas stavljao na bure 330l 12.5kg uree i nista mu nije falilo, a nisam rastapao ureu nego sam je sipao u ono sito i mlaz vode ju je polako topio - urea je kutina i neverujem da je preko te kolicine od 12.5kg preslo 50ak litara vode i skroz je rastopilo, mada mislim da je tu u pitanju vise kvalitet samog djubriva nego do koncentracije da bi zapusilo, a mozda i gresim :sta:

Niko od nas ne stavlja koncentraciju od koje bi se ledile dizne i creva jer bi sigurno oštetili pšenicu.Od drugog načina (sem prljavštine) se dizne neće zapušiti ako se lepo rastopi ureja ili san(AN).Pravilo oko rastapanja je da pšenica podnosi rastopinu od 25% ureje bez ikakvih negativnoh posledica.Pri dobroj pokrivenosti zemljišta lisnom masom iskoprišćenost je oko 70%.
Da napomenem da kukuruz visine 15cm trpi do 20% rastopine ureje u folijarnoj prihrani.Kada je kukuruz visine 60cm,što se smatra zadnjim momentom mogućnosti ulaska mehanizacije,na list padne svega 25% rastopine sa kojom se prska.

ja sam danas stavljao na bure 330l 12.5kg uree i nista mu nije falilo, a nisam rastapao ureu nego sam je sipao u ono sito i mlaz vode ju je polako topio - urea je kutina i neverujem da je preko te kolicine od 12.5kg preslo 50ak litara vode i skroz je rastopilo, mada mislim da je tu u pitanju vise kvalitet samog djubriva nego do koncentracije da bi zapusilo, a mozda i gresim :sta:
Moram izneti jedno zapazanje.Urea se ne rastapa tako lako kako se ovde spominje.Najbolje i najbrze sto sam ja postigao u rastapanju,je kada se urea rastapa u vreloj vodi.Pa tek tada moze u prskalicu.

@ KR

druze ja pisem kako sam radio, nemam razloga da nesto izmisljam, pumpa je slovenacka kranj 330l, a u sito stane otprilike 1.5 fangla zidarska ja sipam jednu i dok se sagnem i zahvatim drugu urea se toliko rastopi da moze opet da stane u sito cela fangla
crevo za vodu je bilo 3/4" i mlaz vode je isao preko uree u bure
tako sam radio prosle godine urea je bila linzer, ove godine urea je bila kutina :cao:

Ja ljudi zavrsio sa drugom prihranom psenice i to je sve za ovu godinu.Neka sad ovaj blag dan i bog pomognu da rodi 8tona na hektar sa cenom od 25din i sve cu vas castim.ha,ha,ha..... ali stvarno to mislim.

Nazad
Vrh