Prepoznavanje bolesti i zastita od istih kod jagoda

Sa kojim preparatom je najbolje prskati protiv grinja posle branja,inace u pocetku vegetacije sam prskao sa Abastate i nije se bas pokazao.A i pocela mi je biljna vas pa ...

U jagodama su mi se pojavile vaši. Šta činiti, čime prskati, eventualno ošišati pa tretirati?

U novom zasadu jagoda sam primjetio veci broj gusjenica, kao leglo, na vise mjesta. Ne vidim stetu od njih. Do sada nisam imao problema. Da li treba nesto da ih tretiram ili da ih ostavim da odlete?

Pozdrav svim forumasima , evo mene nakon godinu dana nazad na forum :)

Sad jedno pametno pitanje , 2014 sam posadio 2000 sadnica a+ asia , sve je bilo vizualno super do lani kad je krenuo rod , bacio sam cca 700 kg jagoda , imala fleke po sebi kao da je netko cigare gasio , i nakon nekog vemena otkrio sam da je vjerovatno trulez korjenovog vrata.
U medjuvremenu 2/3 se posusilo te asie.
Prodavac kaze doslo zrakom (trulez korjenovog vrata ) , ali u medjuvremenu sam i kod kolege koj je imao 1600 komada asije takodjer vidio da su mu se sve posusile , takodjer iz italije i isti proizvodjac .
Odmah do njih imam 2400 komada Joli , super se pokazala , jeste malo laksa jagoda ali ukusna , na njoj nikakvi problema , jedne od drugih djeli 1 metar zracne linije .
Posto imam sad jako puno sadnica joli koje su zaista dobre , dali bi imalo svrhe uopce posaditi ove prazne rupe gdje je bila asia , sa cim preventivno prvo tretirati i koliko su sanse za uspjehom tog posla ?

I ja sam imao problem sa trulezom korenvog vrata,tretirao sam sa ridomilom gold,mislim pustao sam kroz sistem,malo nesto sam spasio ali sam vecinu sadnica izbacio,ljudi koje sam pitao za savet rekli su mi da su verovatno sadnice stigle zarazene,i jedan od njih mi je rekao za preparat lebaicid,da pustim kroz sistem ja taj preparat nisam nasao tako da neznam dali je dobar...Taj covek je rekao da samo to moze da pomogne i ponovna sadnja,naravno druge sadnice...

@ mojalovaa
Po tim simptomima bih rekao da je verovatno antraknoza. Vrlo moguce da je stigao zarazen rasad. Kod nas takodje svasta udje preko granice i pored kontrole. Na antraknozu donekle uticaja ima samo azoksistrobin. Popuni prazna mesta i pusti kroz sistem nesto na bazi trihoderme. Kod nas ima nekoliko tih preparata, Trianum P (cujem da je efikasan), Trifender...

@ Miki Kladovo
Ridomil deluje na fitoftoru a na antraknozu, kao sto sam gore pomenuo, samo azoksistrobin (quadris i sl.). Lebaycid je inaekticid i ne znam ko ti je to mogao preporuciti

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Imali sta od europskih proizvodjaca , u hrvatskoj slabo sta da ima proizvedenog u srbiji od zastitnih sredstava ?

Pa morali bi da imate Quadris, to je Syngenta

Ma ima quadris ali mene zanima imali sta da pustim kroz kap po kap ili prije sadnje da budem siguran da je ok ??

Nema nista da bi bio siguran 100%. Trebalo bi da imate Trianum P, pogledaj ko je zastupnik Koperrt-a kod vas

Ridomil (kao i aliet) pomaze ako je rec o fitoftori. Po onom sto si ti opisao ja bih rekao da je uzrok trulezi korenovog vrata antraknoza. Ako je antraknoza, onda samo azoksistrobin

Ja se izvinavam nisam imao losu nameru u vezi preparata lebaicid,to su meni rekli da probam pa sam i ja hteo da pomognem...Moje misljenje je da je najbolje menjati sadnice,i ne kupovati vise od tog proizvodjaca...

Pustiš Ridomil, Quadris i Trianum (Trichoderma harzianum T-22) i sigurno rešavaš problem! Al' to je prilično skupa kombinacija, jbg.
Trebalo bi da Trianum to može i sam da reši.
Po priči Koppert-ovih stručnjaka, on prekrije štetne gljivice, izoluje ih i tako uništi. Pozvao me Momirović (Zeleni hit), organizovao je seminar na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Tu su bili i Holanđani iz Koppert-a i održali predavanje. Bilo je reči o biološkoj zaštiti, prihrani algama, polinaciji nekim novim vrstama (turbo) bumbara, itd.

Radashin , Ridomil Gold MZ pepite ide kap na kap ili zaljevanje sadnica , quadris folijarno preko lista a trianum je ??

Koliko je cjena tom trianumu , i sta mislis pod nije jeftino , zar je jeftinije da ti propadne 1600 sadnica koje su imale na sebi cca 700 i nesto kg ploda u zrenju , :(

Mislim da je radasin mislio i quadris kroz sistem, i zato je skupa varijanta. Odgovorice ti i on
Trianum p je preparat na bazi jednog soja gljive trihoderme. Ona svojim razvojem suzbija druge parazitske gljive. Pusta se kroz sistem 500 gr/ha. Takodje nije bas jeftin. Nadji ko je kod vas zastupnik za Koppert pa se raspitaj.

Pa koliko bi ja onda trebao pustiti quadrisa kroz kap na kap , na povrsino od cca 350 m2 , to su 4 reda po 66 metara , cca 1500 sadnica ugrubo ?

Ma druze, cupaj to sve napolje i sadi novo i resen problem ;)

Nazad
Vrh