Prepoznavanje bolesti i zastita od istih kod jagoda

mojalovaa

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2011
Poruka
740
Lokacija
Pakrac
Evo otvaram ovu temu kako bi na jednom mjestu imali sve podatke o bolestima kod jagoda , štetočinama i nemetodama koje napadaju jagodu te izgledu odnosno načinu prepoznavanja istih , te načinu zaštite .
Molio bi svakog ko ubacuje opis bolesti da ako ima mogućnost da ubaci i sliku da se lakše prepozna bolest , ili nesto drugo sta jes.
 
"Jagodin cvjetojed (Anthonomus rubi). Cvjetojed ima jednu generaciju godišnje. Zimu provodi u stadijumu odraslog insekta pod površinom zemlje, ispod lišća koje otpada. Rano s proljeća do polne zrelosti insekti se hrane bušeći male rupe u peteljkama jagode. Ženka polaže više od 100 jaja u cvjetne pupoljke. Iz jaja se ispile larve koje se hrane djelovima pupoljka, pregrizu peteljku i pupoljci klonu ne otvarajući se. Suzbijanje poèinje pred cvjetanje uništavanjem prije polijeganja jaja, insekticidima na bazi: Fosalona, Cipermetrina."Zastita je KARATE zeon , ZOLONE ili CONFIDORE SL200 , dva spricanja u razmaku od 5 do 8 dana.
Spricanje treba izvesti po danu oko 10 do 12 sat prijepodne jer je on tada vani na cvjetu.

Napad na jagodu se prepoznaje tako sto se na cvjetu jagode pojavljuju crne fleke u samoj srzi cvjeta , odnosno u onom centralnom djelu iz kojeg idu latice , izgleda kao smedja ili crna fleka,
 
Zamolio bi nekoga tko zna ako moze opisati kako prepoznati grinju u jagodama , koji su simptomi i nacin zastite.
Hvala
 
Mojalovaa,
Brate ja grinju nisam video a imao sam je. Ono sto sam ja primetio, jeste da mi je list bio mnogo sitan i da je uopste cela sadnica zaostajala sa rastom. Plod se ne razvije i dobije zlatkastu boju (mumificira se) ako me razumes, dodje onako jagoda kao sushena. Pricao sam sa zastitarom koji mi obilazi jagode, kaze da je po njemu jos rano za grinju. Vrlo je opasna i moze dosta da sje..e. Takodje koliko sam saznao prenosi raznorazne bolesti pa moze da dodje i do uvenuca. Pogledaj u sastiti jagoda imas par sredstava koja preporucuju kolege. Mislim da se jedno zove Masai.
 
Dali netko zna sta je kada se na listu pojave oko sredine tamne fleke , te scime spricati ili tretirati.
Desava mi se to da na sredini lista ima tamnija boja lista te se list pocinje lagano na krajevima frkati , imali kakav savjet , hitno.
 
dzjo86.jpgDa nije slucajno Antraknoza
 
2ujkynn.jpg


Opis> po stabljikama se javljaju crne fleke elipsastog oblika, koje se utiskuju na unutra kao da ce da ga prekinu. Boja im je kao da si namazao naftu po njima (crno po centru, ka periferiji vise ide na braon). Prvo sam mislio da je nedostatak kalijuma dok sam gledao lice lista ali sam video da fleke koje su crne boje nisu velike i koncetrisane oko glavnih nerava, vec da su samostalne i idu vise ka periferiji lica
 
Pa i meni liči na antraknozu. Ako je to u pitanju Quadris bi to trebao da reši.
 
Pa dosta brate. Koji god list da sam pogledao i stabljiku a ono se crni.
Planiram sutra Qvadris pa za jedno 10 dana opet. Ovo sto mi je vec zarazeno kazite mi da li da skidam ili je dovoljno samo dva tretmana (drugi sam planirao da odradim qvadris+swich)
 
u zasadu mi se pojavljuje rutava buba u velikim kolicinama, postavljam plasticne case od jogurta i uhvatim 50 kom. po caci na dan. ova buba nanosi ogromne stete cvetu jagode, dali neko ima ideji ili zna kako da unistim rutavu bubu?
 
signum resava antraktozu i mesas ga sa jos jednim preparatom al neznam sad kako se zove, meni je resijo taj problem u starom zasadu i zadovoljan sam. A pre toga sam probo sa kvadrisom i nista a savet dobijo od iskusnog strucnjaka agronoma.
 
signum resava antraktozu i mesas ga sa jos jednim preparatom al neznam sad kako se zove, meni je resijo taj problem u starom zasadu i zadovoljan sam. A pre toga sam probo sa kvadrisom i nista a savet dobijo od iskusnog strucnjaka agronoma.

jel mozes saznati koji je taj drugi preparat :sta:
 
15droly.jpg


Na svetlu groz lst se vide ispucali nervi. List je tamno zelene boje i smezuran, i dobija neka zadebljanja. ima na dosta mesta po dva tri lista, ostali listovi su uredu, mlado lisce je zdravo. Ne bi trebalo da je grinja jer sam pskao skoro
 
vec dugo pratim ovaj forum i mogu vam reci da mi je puno pomogao.Inace bavim se jagodama vec 2g.Imam oko 60 ari.Ubacicu neku sliku pa da cujem vase misljenje.Pozdrav
 
Nazad
Vrh