Prepoznavanje bolesti i zastita od istih kod jagoda

Nemam pojma :) Ja sam pustao 2 kg po jutru, neki su pustali 1 kg.
Pustas kroz sistem isto kao i djubriva.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Ja sam danas zalio te sadnice koje je uhvatila fitoftora sa ridomilom,pa sta bude.nisam optimista al da probam.

Teško da se tu išta sada može uraditi. Fitoftora je, po srpski, trulež korenovog vrata. Ako je on fizički propao, ne može ga Ridomil oporaviti/obnoviti. Tkivo je nekroziralo. Jedino, za iduću godinu biljka može pustiti sekundarni koren i razviti novi mladar.

Tacno je Radasine,slazem se.Nisam ni ocekivao neke rezultate,nego rekoh hajde da probam,ostalo mi nesto ridomila.

E reci ti njoj nek vrati diplomu i nek ona jede te jagode.
Metalaksil je sistemik i biljka ga usvaja. Nije dzabe tolika karenca za ridomil

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Ovi radnici u poljoapotekama nemaju pojma i sama sam se uvjerila. Ćast izuzecima.

Moja ćerka studira u Zemunu, odličan je student (jbg, izvinjajem se što se falim, taki sam). Kaže, 80% onih koji budu dobili diplomu - !
Što će reći - slušajte Nebojšu, Acu iz Blaca (@boomsyte) i ostale, pratite na netu i radite kako treba!

ljudi nemojte se igrati sad sa ridomilom ,mnogo je otrovan preparat... jbg djeca jedu tu jagodu .. sistemik je i kako ide iz lista u korjen tako i iz korjena u list ... a jagoda koja je fasovala fitoftoru citajuci po literaturi tu nema spasa ...

- - - - - - - - - -

ja sam danas sve lose i krzljave povadio ,mozda je bilo jedno desetak od 6000 hiljada

Pa i nije to tako puno, ja sam imala dvije na 2000 sadnica. Izvadila i samo zamijenila drugim sadnicama i eno rastu.

pa i ja tako ,koja losa izvadim i pikiram novu ..vec pustile stolone i sad lako

- - - - - - - - - -

Pa i nije to tako puno, ja sam imala dvije na 2000 sadnica. Izvadila i samo zamijenila drugim sadnicama i eno rastu.
jel ono kod tebe nesto sjece listove? jesi rjesila problem ? kod mene svaki dan sve vise i vise presjeceni lisni drski?

"Zeleni listojed je polifag koji se ponekad pojavi na jagodi kojoj oštećuje list za vreme dopunske ishrane.
Lisne vaši se redovno prate na naličju lista i peteljkama. Dobar indikator je pojačana aktivnost mrava koji sakupljaju mednu rosu. Za suzbijanje lisnih vaši koristi se specifični aficid Pirimor 50 WG u dozi 40–60g za 100 lit vode. Poželjno je dodati okvašivač Etalfix Pro u dozi 25 ml/100lit. Preporučuje se sredstvo iz grupe piretroida ili neonikotionida koji imaju dozvolu za primenu u jagodi."

"Zeleni listojed je polifag koji se ponekad pojavi na jagodi kojoj oštećuje list za vreme dopunske ishrane.
Lisne vaši se redovno prate na naličju lista i peteljkama. Dobar indikator je pojačana aktivnost mrava koji sakupljaju mednu rosu. Za suzbijanje lisnih vaši koristi se specifični aficid Pirimor 50 WG u dozi 40–60g za 100 lit vode. Poželjno je dodati okvašivač Etalfix Pro u dozi 25 ml/100lit. Preporučuje se sredstvo iz grupe piretroida ili neonikotionida koji imaju dozvolu za primenu u jagodi."
radasine ,interesantno i prosle godine u junu kad sam posadio jagodu to mi se desavalo,da lisnu drsku nesto presjece i ona ostane da visi a evo i sad pocelo a prsko sam prosle godine .aktarom vertimecom i jos jednim sa v insekticidom,zaboravio kako se zove :p i jos je interesantno da ne mogu vidjeti ni jednu lisnu vas a mrava ima ... na parceli imam zengu i jos jednu vrstu posadjenu ,ne znam tacno koja je i samo zasjeca tu vrstu a zengu ni jednu lisku nisam nasao presjecenu al bas ni jednu a jagoda do jagode....

- - - - - - - - - -

prskano od proljeca abastate ,decis, etiol i calipko i nista pa sam digao ruke :p a jagoda pocela da zri tako da je kasno sa bilo cim tretirati ... ima lisne mase dosta pa nek sjeku ,manje cu ja imati cistiti posle branja :haha:

Nisam rijesila problem, i dalje ih sijece mada u manjoj mjeri a i nekako mi sad dobro dođe posto mi je kleri puno bujna i od puno lista slabije zrije. rod mi je izvaljao i listove koji su poklopili plodove pa neke i sama zakinem, valjda im to nista nesmeta.

ljudi nemojte se igrati sad sa ridomilom ,mnogo je otrovan preparat... jbg djeca jedu tu jagodu .. sistemik je i kako ide iz lista u korjen tako i iz korjena u list ... a jagoda koja je fasovala fitoftoru citajuci po literaturi tu nema spasa ...

- - - - - - - - - -

ja sam danas sve lose i krzljave povadio ,mozda je bilo jedno desetak od 6000 hiljada
Ja sam zalio samo one biljke koje venu njih mozda 15-ak cisto da vidim dal ce im sta ridomil pomoci.Ostale su zdrave.

Pozdrav svima,
na pojedinim listovima jagoda pocele promene. List sa nalicju ima braon fleku a gledano sa lica neku skoro ljubicastu boju. Da li je ovo nedostatak kalijuma ili neka boljka? (clan moja lova na strani 15 je imala isti problem na listu jagoda ali nema odgovora...)

I ponegde se pojavilo i ovo kovrdzenje lista, ni to ne znam sta je (mozda grinje,bor,kalcijum...:sta:)?

Hvala unapred i prijatno popodne.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
zamolila bih odgovorne clanove da izbrisu moj post gore iznad. Unapred vam se zahvaljujem.
Prijatno vece.

E Nebojsa evo slika,molio bih i ostale da pogledaju da vidimo sta je jer mi se cini da mi je sve vise i vise ovakvih jagoda.Pozdrav
cam01602.jpg
[/IMG]
cam01603.jpg
[/IMG]
cam01604.jpg
[/IMG]
cam01605.jpg
[/IMG]
cam01606.jpg
[/IMG]

Nazad
Vrh