Prepoznavanje bolesti i zastita od istih kod jagoda

trulez korenovog vrata,za tebe berba je zavrsena,moraces prilikom sledece sadnje ispskati parcelu nekim sredstvom koje unistava gljivicne bolesti,probaj sa Trifender

Da li neko moze tacno da mi kazu zbog cega su ove opekotine
img20150601102918.jpg

img20150601110715.jpg

Puno mi je jagoda ovo uhvatilo,cak i one skroz zelene.Skroz kuvane.

Radasine ,bilo je trulezi od onih kisa nekoliko dana,ali sam sve to pocupao i pobacao.Sad su dosli suncani dani ali prokuvale cele ili se javljaju ovi plikovi kao na prvoj slici.

Verovatno od kise oslabila pokozica i onda je dohvatilo ovo jako sunce.
Inace, trulez ne bi smela da se javi ako je sve dobro odradjeno. Meni je danima voda bila iznad clanaka pa nije bilo botritisa

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Nije ovo botritis, druga je ovo muka. Leže u vodi, upiju je kao sunđer. Onda čika Celzijus opiči sa 30 i kusur stepeni i one se bukvalno skuvaju, kao jaje... Muka seljačka... Lepo ja kažem, idemo u političare i Bog da nas vidi!

Ljudi ja opet pisem i vise sam dosadan ali sta cu kad imam problem,ali mislim da imam jagodinu pipu danas kad sam prelomio jedan korenov vrat vidio sam u njemu kao neke crvice i dosta mi se jagoda susi,ima li kakvo rijesenje za to.Berba mi pocinje za oko 10 dana.Pozdrav

Verovatano su ti to grinje. Uradi Vertimec 1.2L po ha i belo mineralno ulje 4l po ha sa 1000L vode i svaki drugi dan zalivaj. imaces problema u celoj berbi...

Hvala ti druze znaci smijem brati i posle tog zalivanja nema karencu taj vertimec i mineralno ulje a imas slike na prethodnoj strani sto sam postavio pa mozes pogledati.

Ne znam sta mogu biti ti "crvici". Odnesi nekom zastitaru da pogleda. Ako su grinje, karenca za vertimek je 14 dana a nisam siguran da ima neki preparata sa kracom karencom.

Radasine ,bilo je trulezi od onih kisa nekoliko dana,ali sam sve to pocupao i pobacao.Sad su dosli suncani dani ali prokuvale cele ili se javljaju ovi plikovi kao na prvoj slici.
Ja sam imao isti slucaj ali samo na albi i to na gornjoj strani tj.na strani sunca strana koja lezi na foliji je zdrava.I to na zapadnoj strani folije najvise u jednom branju sam bacio oko 25 % jagode.Desavalo mi se pre kisa kad su bili najtoplija dva dana Tada dodje kisa i zahladjenje i spas za moju jagodu posle toga se pojavljivalo sporadicno po koja.A od kise nisam imao vece stete.Mislim da mi je sunce nanelo vecu stetu od kise.

Ne znam sta mogu biti ti "crvici". Odnesi nekom zastitaru da pogleda. Ako su grinje, karenca za vertimek je 14 dana a nisam siguran da ima neki preparata sa kracom karencom.

Ma moj druze kakvom zastitaru nema ti ovde niko da bi mi pomogao oko toga jer sam ja jedini ovde koji se bavi jagodom i sve sto znam,znam sa ovog foruma zahvaljujuci vama.Radashin sto je postavio sliku najslicnije mi je nekako jer kad sam iscupao jagodu kao da je probusen korenov vrat i vide se crvici.Pozdrav

Ma moj druze kakvom zastitaru nema ti ovde niko da bi mi pomogao oko toga jer sam ja jedini ovde koji se bavi jagodom i sve sto znam,znam sa ovog foruma zahvaljujuci vama.Radashin sto je postavio sliku najslicnije mi je nekako jer kad sam iscupao jagodu kao da je probusen korenov vrat i vide se crvici.Pozdrav

Ako nema nikog lokalno za informacije, probaj na ovom sajtu: Jagodina pipa. Sajt je zgodan jer mozes ici korak po korak kroz problem koji imas. Doduse, na engleskom je, tako da nije bas idealno.
Npr odes na ovu glavnu stranu: http://www.omafra.gov.on.ca/IPM/english/strawberries/identification-keys/index.html,
pa onda biras - da l imas problem sa cvetom, plodom, listovima, korenom.. Ako je koren, da li ima larvi ili nema, ako ima - kakve su itd.

Naravno, ne moze se sve preko sajta i interneta, nekad se pogresi pa se napravi steta - ali ko nema izbora, njemu je i to dobro.

Kad nadjes tu kako se zove na latinskom, onda trazi taj naziv i na srpskom, pa ces stici nekud.
Evo i jedna "domaca" baza znanja o bolestima i "stetnicima" jagode: http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/zastita-vocnjaka/zastita-jagode/stetnici-jagode, preko toga mozes naci prevod tih latinskih naziva, a onda nazalost dalje moras sam.

Na skoro svim preostalim plodovima, arosa i anataea, pojavilo mi se ovo, ima li neko ideju sta bi ovo moglo da bude. List i biljka su ok, ali plodovi su sasueni i smezurani, kao da je manjak vode.

imag0532.jpg

imag0533.jpg

imag0534.jpg

img20150621152458.jpg
LJudi moze li mi neko reci sta je sa ovim listovima.A dolazili su mi neki strucnjaci i rekli su mi da imam u jagodama malo grinje i pepelnice i preporucili su mi da odmah posle berbe osisam jagode i da isprscem nekim bakarnim preparatom i kad malo porastu tihovit jetom,pa neznam sta vi ostali mislite da nije rano sa sisanjem.pozdrav

Nazad
Vrh