Predsetvena priprema zemlje

Од сјаја до очаја. Јечам је био веома добар пре неколико година, кукуруз слабији. Прошле године било око 1300 кг / јутро у зрну.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Potreban mi je savet, komšija mi daje u zakup jednu njivu gde nije ništa rađeno zadnjih 7 godina planiram da tu posejem kukuruz pa me zanima da li orati ili tanjirati?
Oranje nikako, ako ima suve trave kresni upaljačem kad niko ne vidi. Tanjirača i sej suncokret, lakše rešavaš korove. Kad niknu korovi prvo TBM i kletodim, kasnije vibala i fluazifop-butil.

Na suncokretu mi je teže deluje borba sa travom, a za kukuruz bih išao na crno i posle čekao poslednji trenutak za Hirošimu. Problem još jedan je što je na jednom delu bila jagoda i moram da čekam da komšija raskloni creva i foliju tako da 2 u naredne dve nedelje ne mogu ništa raditi. Razmišljam i o varijanti sa prohod teškom tanjiračom i onda kratkom za finiš.
Imao sam ja takvu parcelu prošle g samo poorana u jesen ,suncokret ispod proseka bio iako je obilno đubrena.Sada pšenica izgleda da će vratiti gubitak na suncokretu.
Ako Imaš mogućnost tu oko tebe naći RD da ti neko posle oranja uradi ,ali a trefiš momenat ,ako je toplo i sunce odma posle par sati.Neće korov onda brzo krenuti.

Nazad
Vrh