Predsetvena priprema zemlje

Ове године ко је рано спремио тај може да и сеје ,они што сад тандрчу спремачима и што тек треба да гребу (први ја)по њиви ће сејати после неке озбиљније кише ако Бог да ако не онда ће да иде на суво.
 
Ja inače volim malo ranije,al ove godine sam malo više uranio zbog drugih obaveza...al nikako da sebi ostavim kontrolu...svakako mislim da se sad lakše sprema i manja je potrošnja nafte,svaka medalja ima dve strane,a i u našem poslu nikad nisi pametan, svaka sezona priča za sebe..
 
Maticu jesi ti menjao setvospremac ili je to jos uvek onaj iz mog komsiluka?Danas obilazeci atar gledam prasina do neba dok pripremaju,a u roku par sekundi vlaga nestaje sa povrsine,meni prosto zao da krecem u predsetvenu jer ovde duva da sam i gace morao uckurom vezati.
 
Ja ne znam ima li smisla sejati, kod nas je suša još od jula... Malo nešta snega zimus, iz dva put ga nije bilo ni 10cm i to je to. Katastrofa... Baš juče sam gledao po nekim slatinama pukotine dublje od moje potkolenice.
 
Шта те брига издаш земљу нек мисли други о томе ,ти раниш стоку ту већ има простора за разноразна довијања
 
Nemoj okretati telefon kad stisneš dugme rec, ili prvo okreni telefon kako želiš oa tek onda odpočni snimanje,pa ti neće biti kontra od obrnutog
 
Zavrsena priprema...
988299eb1b5c7439358221a7e90cf0b9.jpg


Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka
 
Шта те брига издаш земљу нек мисли други о томе ,ти раниш стоку ту већ има простора за разноразна довијања

Interesantan detalj...

U mom okruženju od jesenas ne ide baš najbolje sa izdavanjem u zakup. Do sada su njive davane za 50 evra po jutru, izgleda da ih sada neće niko ni džabe.

Komšija je livadu od 8-9 jutara redovno davao na kosidbu nekim ljudima iz sela, a u prošlu nedelju mi je rekao, pusti krave nek pasu ili kosi da ne propada. Na pitanje koliko para za to zadovoljstvo samo je odmahnuo rukom, dogovorićemo se.

Od tridesetak, četrdesetak dečaka starosti do 27-28 godina u selu viđam samo 2-3, jedan se oženio nedavno, druga dvojica imaju neko lokalno zaposlenje. Gde su nestali ovi momci ? Mađarska, Austrija !

Promene su rapidne i energične. Ovog proleća mi fali 40% konzumenata sira. Gde su ? Otišli ! Ostali roditelji koji imaju neku penzijicu i žale se kako ne mogu da izdaju zemlju u pustari...

Odoše ljudi starosti oko 54-55 godina...

Vrhunac bestijalnosti je što to primećujemo samo par staraca i ja, za ostale, radno sposobne, to je kao normalno ybt...

Insajderska informacija ovdašnjeg lanca samoposluga kaže: ovo je radnja sa najnižim cenama u firmi, nemamo ni u pola prometa kao prošle godine kada je bila katastrofa !

Informacija do koje sam došao upoređujući javno dostupne podatke kaže da je 2018. god. nešto preko 20% manje registrovanih vozila sa lokalnim tablicama nego 2017. ! Ne verujem da su ta vozila završila na autootpadu... Ili su ostala neregistrovana jer nema ko da ih koristi ili su vlasnici promenili prebivalište i formalno.

Nešto mi govori da, ukoliko standardi za sledeći popis stanovništva ostanu kao za prethodni, ovde neće biti popisano ni 40% broja sa prethodnog popisa.

I takooo...

Ovde ko je spremao za setvu, vetar mu je odneo njivu.
 
Mene je danas kisica oterala sa spremanja jer je u kombinaciji sa vetrom i prasinom zamazala sva stakla tako da nisam video nista... Dok sam imao vode za pice malo sam sprao stakla, ali kad je ta voda presusila onda sam podigao spremac i kuci...

Par slicica dok nije pocela kisica:

8bcf24552a60b9f59e53e8defc98f9cf.jpg
dcf537f7b9b1d48e6dc275cd6c109b95.jpg
5bc13becaf3eec7618ac87fba4b1dd00.jpg


Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
Bradonja, ovo zapažanje i konstatacija su ti baš,baš...
Vidiš Dukej da su u pravu ovi na tehničkom što traže da se obavezno ima brisač i voda.
 
Nazad
Vrh