Predsetvena priprema zemlje

Poenta teških drljača je da su sama polja ekstremno teška, a ne ram. Ram osnove nas četvoro nosimo ko od šale, al zato jedno polje drljače djoku bato. Tako da nema potrebe spustiti skroz, ram tek toliko da nemogu polja ako naiđu na nešto zdravo tvrdo skakati.

Ok, pa to i ja kažem, polja su skroz na zemlji, a klinovi 30 cm. Znači da je i dubina pripreme približno tolika, a ovamo stručnjaci stalno savetuju da se ne sprema preduboko... Kako to onda ispoštovati?

Sejaće Agria direkta,soju
Tepih je od botaničke bašte,Persijska čestoslavica (Veronica persica Poir), Crvena mrtva kopriva (Lamium purpureum L.) i Mišjakinja (Stellaria media (L.) Vill.), i druge

:osmeh:Ajd sad soju ćeš sejati...bilo je reči na drugoj strani o kukuruzu da seješ u tepih i da prskaš totalom.:ppozdrav:

Poslednja izmena:
Nemogu sad naći sliku , il bješe snimak kako čova (Englez bješe il se samo pravi jbm li ga ) , sije kukuruz , notill sijačicom dabome ,u raž do pojasa ito brdo neko .

get-attachment.jpg

Poslednja izmena:
Zasto koristi bas raz? Vidim iz komentara da i drugi farmeri koji su komentarisali clanak koriste takodje raz:sta:

Već nekoliko godina HANA Našice,odnosno neke od preostalih pogona,no till obradom siju pšenicu u kukuruzovinu. Poslje sjetve ulete sa malčerom i poravnaju ono što strši i to je to.

Raž se brzo ukorjenjava , otporan je brzo raste zimi i odlično popravlja strukturu zemlje do dobre dubine , isto tako diže azot iz dubine , dobar je kao malč jer ima veliku masu rano u proljeće.

22-05-12, 15:55 #597
Peet
user-online.png

Član Datum pristupanjaApr 2010LokacijaLokve - Simiai - Juzni BanatPoruka2,695Zahvalio se522Zahvaljeno 737 puta na 392 porukaDownloads0Uploads0

U Subotu 19. Maja napokon posejana i ova parcela od 2 kj sa sojom. Pospremio sam je za setvu krajem Marta i cekao sam da izrastu svi korovi. Naime radi se o parceli u arendi gde vec 2 god ne mogu da se otarasim ambrozije. Nadam se da cu je ocistiti jer sam je prskao nakon setve sa 5 l Glifosava po kj. Razmislio sam i o tome dali da postavim slike i u teme Nikad ovako!:osmeh:

Ovde su korovi bili od 15 do 25 cm. Te 2012 na ovoj parceli sam imao veci prinos od 2000 kg/kj! Setva je bila par dana nakon neke kise koja je dovela zemljiste u dobrom stanju za setvu. Pripremljena je bila 2x setvospremacem krajem Marta.
http://poljoinfo.com/showthread.php?5296-Soja-2012-g/page30

- - - - - - - - - -

Inace ove godine nameravam pripremiti sve parcele pod sojom setvospremacem ovih dana i ostaviti ih do posle 25 Aprila da niknu korovi a potom setva.

Prosla drljaca jednom pre deset dana,i opet cu pred setvu jednom ili dva puta,i to je to.Ali me buni ova trava na manjoj parceli,sto je ima do pola,a od pola cista njiva.Morace prskanje na crno totalom.
6dwtuv.jpg

28guzyg.jpg

20pvugy.jpg

danas sam merio topotu zemljista sa onim mernim uredjajem sto smo dobijali na Pionir prezentaciji,ako je on tacan pokazao je temperaturu od 14 stepeni

Nazad
Vrh