Prakticna resenja

Prije nekoliko dana došao sam na ideju da napravim kutiju za alat na traktoru koju bi montirao naprijed, na mjesto gdje se stavljaju tegovi. Kutija bi bila široka koliko i hauba traktora , ali ne previše dugačka (prema naprijed) možda svega nekih 15-20cm, stim da bi imala 25 cm dubine i bila bi zakožena prema naprijed, tj. poklopac bi bio na prednjoj strani 5cm niže nego kod haube traktora. koristijo bi je za veće ključeve čekić i par sitnica koje mi "smetaju" u kabini a koje uvijek mogu da zatrebaju.
Interesuje me da li bi ovo po vašem mišljenju bilo praktično?
Kako bi se to estetski uklopilo?

Nesko mislim da bi bilo prakticnije da stoji pored motora samo iz razloga manevrisanja a napred se bas i ne vidi .

Nekih stvari sa mog medveda nesto fabrikih :) npr nosac flasa a nesto dodatih . Prekidaci su neki ruski kad ga ukljucis lupi kao kontaktor i trpi 24A ( jedno 580 puta kvalitetniji od novih ) i oni su za zadnje farove a pored je paljenje rotacije . Sa spoljnje strane pozicija kutije za alat ( mana malo je visoko ali po meni najpovoljnije mesto ) i nosac rotacije odsecen nosac sica sa starog bicikla za namestanje visine iste .

xc3ls2.jpg

fjngif.jpg

2cfqe5i.jpg

2q2n5me.jpg

Vjerovatno da bi bilo praktičnije jer na starim 533 i jeste bilo sa strane na onoj cijevi koja drži prednji most, ali tu može da se stavi samo manja kutija, kao što je ona fabrička, a meni treba nešto malo veće za duže ključeve itd. Inače trenutno pravim prednji utovrivač tako da će stubovi nosači biti na tom mjestu i tu bi već bila "gužva". Meni takođe ne odgovara da mi kutija bude na blatobranu jer bi u voćnjaku grane za nju zapinjale.
U svakom slučaju hvala na prijedlogu.

U tom slucaju imas pravo, posao sam od sebe uvek ga teram na par cm i napred i sastrane sto zbog nedostatka mesta sto zbog navike .

Neško evo kako sam ja napravio kutiju za alat na mom fergi(533), stoji sa leve strane na podu od kabine i vrlo je praktična jer dosta stvari može u nju da stane, crevo za duvanje guma, lanac za šlepanje, raznog alata i dr.

Kosjerac hvala na savjetu i odličan ti je prijedlog. Ja već na tom mjestu u traktoru imam kutiju za alat, ali to je vojna kutija od metaka koja nije dovoljna da u nju stane lanac ključevi itd, a tu se stvarno može staviti duplo veća kutija.
Sinoć sam počeo da pravim prednji nosač na 533, na kome će biti mjesto za bolcu za vuču, zatim imam idejiu da na taj nosač montiram mlaznicu za prskanje herbicidom u voćnjaku, vjerovatno ću na njega naslanjati i prednju kašiku kako bi rasteretio hidrauliku traktora prilikom transporta, a može se staviti i ona kutija za alat.
E sada moje pitanje je koliko bi trebala biti debela ona bolcna za šlepanje? Da li je dovoljno 16mm, pošto do te širine mogu sam da probušim kod kuće, a sve preko moram kod nekg majstora? Pretpostavljam da je minimum neki 20mm ali ipak da pitam?

Neško a 'oćeš li moći da otvaraz nhaubu prema napred od te kutije msm da nebude joj smetala, kod mene je klin oko 20mm.

Imam negdje sliku tvoje ploče. Znam da je za haubu nezgodno, juče sam dizao haubu i da bi nesmetano mogao da je otvaram morao bi da odmaknem barem 7-8cm od haube a to bi bilo baš ružno. Priznajem da je bolje riješenje unutar kabine kao kod tebe.
Koliko bi smio ostaviti duge nosače bolcne naprijed, (znači ispred traktora), a da mi to ne bude smetalo u radu?
Inače nosače sam napravio od 2 U profila 4x10cm debljina 7mm, a naprijed sam planirao da stavim isti takav profil samo da ga okrenem tako da "šupljina" bude prema naprijed, što bi mi omogućilo da lakše prikačim prskalicu za herbicid AKO se odlučim da pravim. Da li će to biti ružno?Da li se oni šarafi (16mm) dole uvijaju ili im je potrebna matica, toliko je puno blata da nisam mogao da vidim, a nisam imao kada da čistim?

Poslednja izmena:
Hvala Kosjerac. Juče sam bio kod majstora koji mi je probušio rupe na U profilu 18mm. Ostalo je još samo da montiram pa da ofarbam. Biće slika za koji dan.

---------- Poruka napisana 21-10-11 u 11:07 ---------- Prethodna poruka je 19-10-11 at 07:20 ----------

Evo slike materijala od koga sam napravio prednju kuku inače radi se o U profilu 4x10x4mm debljine 7m. Slika je sa telefona pa je zbog toga malo lošija:
2yts3l4.jpg

---------- Poruka napisana u 12:17 ---------- Prethodna poruka je at 11:07 ----------

Evo kako izgleda nosač. Još imam vrlo malo posla a to je da obrusim ivice, ofarbam i postavljanje. Nadam se da ću danas da završim ako ne bude kiše.
Evo slike?
ohvmfq.jpg

U subotu sam montirao na traktor prednji nosač pa evo da vidite kako to izgleda.
Klin sam stavio samo onako, jer mi se farba još nije bila osušila kada sam slikao.
Nadam se da neće biti nisko i da neće smetati.
18lx09.jpg

Evo slika cepača za drva na elektro pogon, praktična stvar i nije problem napraviti, to je od jednog drugara. Vaša mišljenja?

Evo slika cepača za drva na elektro pogon, praktična stvar i nije problem napraviti, to je od jednog drugara. Vaša mišljenja?

mozda ne bi bilo lose da je prekidac rijesen na pedalu , mada neznam za te male ali oni veci traktorski koji rade na istom principu znaju dosta cesto zavrtjeti i onog ko s njime radi a da je prekidac na pedalu odmah staje a i lakse je iskljuciti motor ako nesto krene po zlu. i ja imam u planu nesto takvo napraviti ali s tim principom na pedalu.

Vrlo zanimljivo a mislim i praktično napravljeno. Nemam iskustva sa tim cijepačima, ali u svakom slučaju nema razloga da ne funkcioniše, a što je i najbitnije. Vjerovatno da se može ugraditi i ta pedala (odma mi je pala na pamet pedala-prekidač od mašine za šivenje one na struju :osmeh:), međutim ovo je i ovako odlično odrađeno. Uvjek je lako nalaziti mane ali kada se krene sa izradom sve to je mnogho teže realizovati.

Nazad
Vrh