Prašenje krmača

Ивермектин се даје против екто и ендо паразита као и против шуге. Иде 1мл на 33 кг код свиња интрамускуларно( стриктно под кожу).
Клострикол, колисуин, суисенг и томе слични(ешерихија коли, клостридија, кокцидиоза) дају се од 14-21 дан пре прашења да би крмача стекла имунитет и пренела на прасад(пасивни имунитет). Ради се прво вакцинација 6 недеља пре прашења и онда се ради ревакцина на 14-21 дан пре прашења. Овако се заштићују назимице а крмаче се само једном(под условом да су добиле вакцину као назимице). У већини вакцина се налазе сојеви вируса који је најзаступљенији на вашој територији/држави. Зато треба пазити шта се даје из увоза може врло лако да буде промашај. Кад је радио ветеринарски завод суботица узимали су узорке са фарме и према томе одређивали сојеве и правили вакцину. Радила 100%. Али тога више нема... Прасадима се даје бајкокс или толтарокс као превенција кокцидиозе и е коли али то је нека друга прича.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Моја грешка субкутано. Јбг брзам. Нисам написао да ивермектин који се да крмачи неће покрити прасад, већ кад се прасад одбијајају онда се даје њима. 0.2-0.25 мл по прасету. Ако сам нешто још погрешио или нешто није јасно, питајте разјаснићу.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Ispascu glup mozda, ali kako se krmacama daje subkutano? Msm gde, kako? Prasadima znam, ali ovo me buni malo..
 
У врат, 2-3 прста иза увета где је кожа танка и мекана. Треба ти јачи шприц (еуро плекс) и игла 1.8 х 35 мм. Бодеш под под углом од 45°. И треба да будеш брз. Ивермектин јако пече, и још ако промашиш па убодеш у месо знају да подивљају. Неке вакцине се исто дају под кожу(ерилип-против црвеног ветра и клострикол- против ешерихије коли). Остале вакцине у мишић.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Mlada krmacs kojoj je ovo trebalo da bude trece prasenje probila termin nekih 7 dana i oprasila 13mrtvih prassdi. Od kojih neki kao da su odavno uginuli u njoj. Izbacila je sve i proslo je nekih 7,8 dana. Normalno jede i pije. Danas je potražila vepra. Da li je pripustati ili je liferovati?
 
A je l se zna koja vakcina, ili mora ipak veterinar? Hvala inace.

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Ima više vakcina ali su velike doze i skupe ako imaš malo krmača,ja sam kupio suseng ili tako nešto 50 doza košta 13000 a veterinar uzima 500 din po vakcini
 
За ово што је навео немања потребна је вакцина против парво вируса(порцилис парво, парвозин). Писао сам већ, потребно је вакцинисати животињу барем 4 недеље пре припуста и урадити ревакцину 2 недеље пре припуста.
Барбула, вероватно сте купили суисенг(против ешерихије коли-пролив на рођењу и првих пар дана живота) вакцинише се 2-3 недеље пре прашења заједно са ивермектином.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Znam pobrkao sam nazive,za PVR imam parvosin a suseing je protiv e coli

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
44a109877d6ddadeb1153f25e03e2210.jpg
 
Poslednja izmena:
Parvo virus ako je prebolela, stvorila je imunitet....
 
Poslednja izmena:
Da. U sustini vakcinisala ju je priroda... Organizam je stvorio imunost samim tim sto se jednom zarazila virusom. Samo je tebe mnogo vise kostalo, jer si izgubio jednu turu prasadi....
 
Nazad
Vrh