Prašenje krmača

A misli da će se F1 krmače bolje prasiti (te krmače su jako mekane,ako je čista rasa)Te pedigrirane drže samo zbog subvencije ni zbog čega drugog

Pa da ,malo mi prase. Prosle godine mi na sedam krmaca bio prosek jedva 8. ne kazem bilo je dosta prvo praskinja al ipak kontam da bi trebalo da je bolje ...
Ove nedelje mi se oprasile dve krmace ,jedna cetvoto prasenje 9 zivih i veceras druga ,drugo prasenje 7 zivih... treba za koji dan jos jedna da se prasi ta uvek oprasi preko 10 pa racunam da ce malo da izvuce prosek.
Ne znam :sta: mozda je bolje da nabavim nazimice landrasa ? imam joksir nerasta ..cuo sam da je to dobra kombinacija .

Nije to sve zbog rase najvise tu igra ulogu vreme oplodnje,koliko puta ih pustas kod vepra

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Nije to sve zbog rase najvise tu igra ulogu vreme oplodnje,koliko puta ih pustas kod vepra

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
dok god stoje ,neke 2x a neke cak i 5x ..cim pocne da trazi ja pustam nerasta ujutru i uvece pa dok god mu da ...ako se desi da traze dve od jednom onda uglavnom jedna ujutru druga uvece i sutra ponovo.

ne bi da sumnjam na nerasta jer imam dve krmace koje mi redovno prase po 12-14 komada od njega .al kako mogu da ga prekontrolisem ?

Pa bilo je slucajeva da ga pustim u svinjac, krmaca jos stoji a on nece da skoci, samo me gleda u fazonu "jel ti mene zaj*bavas" :LOL:

J
Jel ima neko iskustva sa nazimiciama od Nukleus Agrar iz Ruskog Krstura?
Nesto mi slabo prase moje "domace" krmace pa bih hteo da poboljsam genetiku.

Ja doneo pre 2 nedelje od njih.I ja sam pitao za iskustva i svi cute,izgleda niko nema.
Inace sretno sa komunikacijom sa njima,ta sekretarica ubi boze,nekomunikativno do zla boga,jos moj vozac kad je iso tamo nije ih naso ona jos ga i sjebala kako to da ne nadjes farmu.Sve nesto na povuci a malo mi ga i potegni.
Po kilazi su bile dosta manje nego iz Edufarma,cvilile su se vec sutradan sve i mnogo bolje stoje nego ove iz Edufarma koje su ubi boze za osemenjavanje,nece da stoje ni kad jedu :D

Pa ne znam ni sam.. Jedan u selu uzeo 4 komada i bas se nije proslavio..e sad dal je do njega ili do krmaca ne znam.
Koja im je cena bila?

Pozdrav svima.
Imam jedno pitanje sto se tice koliko puta pustiti svinju da se prasi. Jeste sad malo i skretanje sa trenutne teme i verovatno je i ova tema diskutovana ali previse postova ima i nisam mogao da nadjem.
Ovaj, pre nekog vremena gledao sam neku emisiju, tema uzgoj sprasnih krmača i čovek kaže da je malo puštati svinju 4 do pet puta, da treba duže čuvati jer se, ne mogu tačno da se setim, na svake dve godine meso svinja regeneriše i nije kako kažu žilavo a i sa vise godina ona postaje , da se izrazim, iskusnija majka.
Avaj, nisam toliko upoznat jer sto uzgajamo, to su obično jedna do dve krmače, koliko za lične potrebe i tu i tamo za prodati, a za pitati tu su samo stariji koji mi pri pomenu ovo za 10 godina kažu da ne lupetam.
Pa posto vidim da ima i ozbiljnih uzgajivača rekoh da pitam

Зависи од пуно фактора. Исхрана, генетика и услови смештаја. На фармама је просек 6-7 прашења по крмачи. Кад сам почео да радим 2008 године сретао сам се крмачама рођеним 1997 и 1998 године!!! Увоз из данске. Крмаче могу дуго да живе ако немају неких здравствених проблема. Нерастови плафон 7-8 година. И то ако се задњих пар година користе као шетачи.
А што се тиче броја прашења држе их све док се прасе без проблема, опрасе једнаку прасад, одхране их без проблема, немају туморе на вимену или неки други проблем. За неке сеоске услове то је неких 10-12 прашења, око 5-6 година старости.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Konacno da se upisem u ovu temu. 118 dan dobacila i oprasila nazimica 10kom svi zivi i zdravi. Za nekog pocetnika kao meni deluje mi da se nije mucila. Razmak izmedju prvog i drugog praseta je bilo pola sata a posle drugog praseta dao oksitocin i posle tog su izlecali ko metkovi. Sve u svemu sat i po.
Nadam se i istale da ce tako.
Imam jos dve nzimice na prasenju danas 115ti dan i drugoj je 114ti dan.

Послато са SM-J600FN помоћу Тапатока

Не би било лоше испрати је са јодом. Иако није било потребе вадити прасад добро је због дезинфекције. Или може 2-2.5 мл окситоцина кад избаци постељицу.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Nazad
Vrh